Hirdetés

életem során már sok akváriumom volt hol kisebb (30-40 liter), hol nagyobb (450 liter), de még sohasem volt olyan akváriumom, amibe ne lettek volna valamiféle kompromisszumok.

életem során már sok akváriumom volt hol kisebb (30-40 liter), hol nagyobb (450 liter), de még sohasem volt olyan akváriumom, amibe ne lettek volna valamiféle kompromisszumok. Minden akváriumom valamilyen formában már használt vagy csak félig kivitelezett volt.

Sorban:

1) kb. 20 éve 40 literes gyerek akvárium Szakértelem és internet hiányában nem túlzott sikerrel

2) Kb. 18 éve 100-es állvány és normális világítás nélkül. A szakértelemnek még itt is hiányában voltam.

3) Amikor 15 éve 100 literest eladtam annak az volt az oka, hogy vettem használtan egy 450 literes akváriumot. Azt hiszen ez volt az a pont, amikor komolyabban kezdtem foglakozni az akvarisztikával. Ekkor egy ismerősömtől kaptam egy 160 literest felszereléssel, mert szerencsére megunta , így már egy sügéres akváriumot is ki tudtam próbálni. A lakásunkból költöztünk és a 450 literest nem tudtam volna megfelelő helyre tenni az új helyen, hát fájó szívvel eladtam . Ennek 3 és fél éve, és azóta csak a 160 literes akváriummal foglalkoztam, ami közben profilt váltott a sügérről újra a trópusi halakra.

1 éve már, hogy el kezdtem sóvárogni egy nagyobb akvárium iránt újra, de a tervem az volt, hogy most én építem, és olyan lesz amilyet mindig is szerettem volna.

Mivel elég sokat nézegettem az árakat és termékeket, így gondoltam megosztom veletek a tavaly évvégi tapasztalataimat, vagyis leírom, hogy miből raktam össze, és hogyan az új akváriumomat, hátha valakinek ötleteket tudok adni, vagy esetleg beindítom a fantáziáját egy új tank építésére .

(a fiam is örült az új akváriumnak, mert a 160-ast megnyerte )

Akkor sorban az elemek, melyik mennyiért és honnan:

Akvárium:

Egy csomó boltot és annak akváriumait átnéztem és megnéztem, kértem egy jó pár ajánlatot akvárium gyártóktól. Az elképzelésem az volt, hogy egy szépen ragasztott gépi csiszolt akváriumot szeretnék, hiszen ez lesz az lakás dísze, és nem szeretnék ezen spórolni. Persze nem is akarok csillagászati összegeket kifizetni egy tankért. A sok ajánlatnak, és néha kézi csiszolású nem túl szép akváriumok nézegetésének a vége a Szeged - Trópusból megrendelt akvárium lett. Vettem egy 120X50X60(magasság) akváriumot, amit a cég ingyen házhoz szállított Szegedről Pestre, ráadásul nagyon szép kivitelben, a piacon elérhető legjobb áron. Ebben azt hiszem verhetetlenek, így megérdemlik a dicséretet. Az akvárium ára: 32400HUF Ajánlom mindenkinek a céget!

A cég oldala: http://www.tropus-szeged.hu/

Bocs a képminőségért, de csak telefonnal készültek. Persze mind2 fiam kipróbálta:

Háttér:

Nem is tudom hol kezdjem. Végig túrtam a netet, megnéztem kismillió hátteret. Ami egy fontos szempont volt, hogy ne lógjon be az akváriumba 10 és néhány esetben 14 cm-ert, hiszen halaknak szeretnék életteret, és nem sziklákhoz keresek dekor halat. Persze ízlések és pofonok, nekem ez tetszik Miután végig kutattam mindent, a JUWEL háttér stone lime granite (60x55) szürke mellett döntöttem. Ennek okai, hogy a vastagsága megfelelő, ki lehet fizetni, és az ancik sem fogják megzabálni Sokat gondolkodtam az építésben is, de mivel művészi adottságaim kevésbé jók, így valószínűleg ebből nem tudtam volna jól kijönni. Mindemellett az hiszem a fórumokon található oktatások és leírások nagyon jók, és nagyon használhatóak, de hát a kézügyesség Ezt is a Szegedi cégtől szereztem be, akik már beragasztva szállították az akváriummal együtt. Ezt is külön köszönöm!

Ennek a pontos árára nem emlékszem, de ezt is sikerült jó áron az említett cégtől beszerezni. Emlékeim szerint 20e volt a háttér, de erre már nem vennék mérget.

A cég oldala: http://www.tropus-szeged.hu/

A termék:

www.akvarista.hu

Polifoam:

Körbenéztem boltokban, de gondoltam, hátha a kiadó ezt olcsóbban tudja pzenetálni. A polifoam.com oldalon találtam egy céget, akik a 9. kerületben árulnak a mintaboltjukban polifoam-ot. Az üzletekben, amit találtam 120X50X1 (1 cm a vastagság) 1750HUF körül volt, a cégnél sikerült beszerezni egy 180X50X12 (1,2 cm a vastagság) polifoamot 800HUF-ért. Máris kerestem 950HUF-ot , és maradt a külső szűrő alá is egy jókora darab.

A cég oldala: http://polifoam.com/

Kb, így néz ki az akvárium alatt. A vastagságához ha a 18 mm-es bútorlapot nézitek, akkor magáért beszél:

Ajzat:

Fekete bazalt és csurgói fehér homok között bizonytalankodtam. Végül az akvaristáról rendeltem egy sráctól bazaltot. Igaz, nagyon sokszor kellett kimosni, mert nem akvarista bolti termék volt, de végső soron elégedett vagyok vele. Végülis 5440HUF -ban fájt a 25kg bazalt zuzalék.

A kapcsolat neve : Nem írnék nevet, de az aljatos topic-ban szokott hirdetni :-)

Vízben így néz ki közelről:

Világítás:

T8-as csövekben gondolkodtam, a T5-ös kicsit drágállom. A trafón vacilláltam, de ami meggyőzött végül az elektronikus gyújtás mellett azok a következők voltak: Nem melegszik, állítólag kevebbet fogyaszt, hiszen a hő leadást sem kell megtermelnie, nem villog, így a csöveket is kíméli viszont kicsit drágább. Kellett még némi kábel és 1 villás dugó (Obi-ból). Kerestem a weben sok helyen, végül a Tungsramban vettem meg a csöveket és a trafót, az eladó nagyon korrekt, és szerencsére türelmes is a nem túl nagy hozzáértéssel rendelkező vevőkkel is

Termékek:

- 1 db Osram Fluora fénycső T8 30W/77 26x895mm

- 1 db Sylvania Aquastar akvárium fénycső T8 F30W/174 10000K 26x895mm

- 1 db Osram elektronikus fénycsőelőtét T5-T8 QTP5 2x24-39W; T8 2x30W

- 4 db T8 fénycső foglalat páramentes csavarozható

14300 HUF-ból úsztam meg + villás dugó + kábel, így a vége körülbelül :15000HUF volt

A cég oldala: http://bolthely.hu/tungsram/és http://www.obi.hu/hu/

A világításról is egy valamiféle kép:

Időkapcsoló:

Sajnos a Baumax-ban vettem meg 680 HUF volt, de ezzel ráfaragtam, mert olyan hangos, hogy tervezgetem a cseréjét.

Cég oldala: http://www.baumax.hu

Szűrő:

Atman AT-3338 (Aqua-Pro 4 / Evo 2212) FULL az aquadepo-ból évvége felé akciós volt, emlékeim szerint 29000 HUF.

A cég oldala, bár nem hiszem, hogy itt be kellene mutatni bárkinek is: http://www.aquadepo.hu/

Szekrénybe építve:

Bútorlap, szekrény, tető:

Megnéztem sok helyen illetve próbáltam az akvaristán is kérni ajánlatokat, de valahogy az lett a vége, hogy megcsinálom én. Anyagnak a kicsit drágább VASAFA fenyő bútorlapot választottam. A lapszabászat a Célpont Kft Zuglóban. Azért ezt a céget választottam, mert vágattam már több helyen bútorlapot, de ilyen pontosan és szépen még egyik cég sem dolgozott, mint ők. Az akvárium alá egy 3 rekeszből álló csak bútorlapból készült szekrényt készítettem, aminek minden rekeszét ajtóval zártam le. Az akvárium tetejét is én készítettem, amiben apósom kekszvágó-jának használata volt a legnehezebb, de ennek köszönhetően 1 darab csavar sincs a tetőben, így sokkal szebb szinte gyári . Arról nem írok inkább, hogy hogy nézett ki a lakás a marótól, de szerencsér e a párom nem volt itthon, és mire haza jött nyoma sem volt a pornak A tető nyitását nem szerettem volna zongorazsanérral megoldani, mert elég nehéz szerelni szerszámok nélkül. A kivetőpánthoz azonban megvolt minden eszközöm, így 3 darab olyan kivetőpántot szereltem a tetőbe, ami a 180 fok-on túl tud nyílni, így praktikus tetőnyitást sikerült eszközölnöm. A bútorlap (szekrény + tető) + 3 kivetőpánt a tetőbe + 4 ráütő és 2 féligráütő kivetőpánt a szekrényhez kb. 32e HUF volt. A célpont Kft-t is bátran ajánlom mindekinek, bár a nyitvatartásuk nem dolgozó barát

A cég oldala: http://butorlap.net/kapcsolat.html

Képek:

A spéci kivetőpánt :

Az elkészült szekrény:

Refletor:

Hát ezzel nem voltam kibékülve, mert igazán jó áron nem tudtam szerezni. Azt gondolom, hogy ezen termék igencsak túl van árazva minden akvarisztikai kereskedésben. Amikor a kábelekért és villás dugóért voltam az Obiban belefutottam egy olyan dologba, amit hővisszaverő foliának hívnak. Gondoltam veszek egyet és kipróbálom, legfeljebb, később lecserélem. Most már hónapok teltek el és bátran állíthatom, hogy kitűnően működik és nem színeződik el. A fólia a tető egészére elég volt, sőt még maradt is, és mindezt 500HUF-ból megoldottam.

A cég oldala: http://www.obi.hu/hu/

Valahogy így néz ki beragasztva:

Kapcsolófal:

Mivel nem szeretem a dugókat kihúzogatni etetéskor, így "terveztem" egy kis kapcsoló falat. Az akváriumba bejövő kábel egy elosztóba megy ami fixen áram alatt van. Ezt követi egy kapcsoló, melyre egy további elosztót kötöttem. A világítás a fixre van rátéve időkapcsolóval, a szűrő pedig a kapcsoló után, így ha etetés van csak kinyitom a szekrényajtót lenyomom a kapcsolót és meg is szűnt a víz keringetése. Etetés után (sajnos egyszer már elfelejtettem) visszakapcsolom és minden a régi kerékvágásban van. Ehhez a szükséges kapcsolót és a 2 szerelhető elosztót az OBI-ban vettem, nagyjából 2000HUF-ból. Mindent felszereltem a bútorlapra belülre, így nincsenek felesleges kábelek, és villannyal kapcsolatos problémák.

A cég oldala: http://www.obi.hu/hu/

így sikerült:

összességében az egész mutatvány a alábbi összegbe került, de a látvány megéri. Talán 1-2 dolog lehetett volna olcsóbb, de mivel inkább a minőségre próbáltam törekedni, így sikerült.

Termék ár

Akvárium 32400

Háttér 20000

Polifoam 800

Aljzat 5440

Világítás 15000

Időapcsoló 680

Külső szűrő 29000

Bútorlap + egyéb eszközök 32000

Reflektor 500

Kapcsolófal 2000

Munkadíj 0, de jól esett a barkácsolás :-)

összesen: 137820 HUF

Remélem hasznos volt a cikkem, és 1-2 ötletet tudtam adni az új építőknek.

Az akvárium beindításáról, és az élőlényekről későbbi részekben írok, ha van rá érdeklődés

Ja majdnem lemaradt a végeredmény!!!

Ilyen lett:

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Rekusz

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 257 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top