Hirdetés

 A technika akkor már megvan, mi van a talajjal és a tápokkal?

Talajból kell táptalaj és általános talaj. (természetesen az általános talajra kerülhet dekor homok) A dekor homokot csak díszítésre használjuk! Én a Tropica növény táptalajt választottam és az Amazonia Aqua Soil általános talajt. Az akváriumom félszigetes elrendezésű lesz, tehát lesz olyan hely bőven ahol nem lesz növény, tehát én dekor homokot is vettem. Az Orinoco dekor homok természetes barnás színe, mint a tengerparton a homokos, kissé kavicsos talaj. 

 

A Tropica táptalaj bekerült az akváriumba. Az első egy centit beljebb toltam, hogy ne látszódjon ki. Ide később Orinoco erdei dekor homok került.

 

 

Az Amazonia Aqua Soil is bekerült. A mélység növelése érdekében egy vonalzó segítségével úgy rendeztem el, hogy hátrafelé emelkedjen.

 

 

A dekorációs elemek is megvannak. Seiryu kő, red moor fa és opwa fa (Ezt a fát guinea néven is emlegetik.).
Kezdhetek legózni. Az egyik legnehezebb feladat az akvakertészetben (szerintem!) megtalálni az adott akváriumba legjobban illő kompozíciót. Ezzel töltöttem el a legtöbb időt. 

Szintén nehéz feladat a növények kiválasztása. Nagyon sokat gondolkodtam ezen. A fára Karácsonyi mohát rendeltem, igaz jávai jött, de az is szép… Előtéri növénynek a HC-t (Hemianthus callitrichoides ''Cuba'') választottam.  Hátra Rotala sp. green, a fa két oldalára egy-egy cserép Echinodorus tenellus és a nagyobb kövekhez Pogostemon helferi került. 

A tápozás EI (Estimative Index) lesz, azaz macro, micro, de ezt csak a második-harmadik héten kezdem. Takashi Amano szerint nem érdemes az első két héten tápozni. Ezzel is próbálja a kezdeti algásodást elkerülni.
EI tápozás: http://akvarisztika.budapet.hu/2008/12/09/keymaker-a-novenytapokrol/

Szóval, minden megvan, már csak össze kell rakni az akváriumot. 
Amint megjöttek a növények, már kezdtem is az ültetést. Először a fákra rákötöztem a mohát, majd beraktam az akváriumba.

 

 

Egy szórófejes virágpermetező jó szolgálatot tud tenni, ugyanis a növényeket nedvesen kell tartani. Én 10 percenként permeteztem egy keveset.
A moha már megvan, most jön a „neheze”. Mielőtt elkezdtem az ültetést feltöltöttem vízzel a talaj szintjéig. Így sokkal könnyebb ültetni.. Érdemes minden cserép növényt több darabra szétszedni. Egy cserép Rotalát 2 darabra szedtem, a HC-t 4 darabra, a Pogostemont és a tenellust 3 darabra. A Rotalával kezdtem.

 

 

Ez után jött a Pogostemon, a tenellus és a HC. Egy csipesszel könnyű volt az ültetés.
A HC ültetése volt talán a legnehezebb. Ezt egy kevés gyapottal ültettem, mert gyapot nélkül nagy eséllyel felúszott volna.
 

 

 

A víz feltöltése közel egy óra volt, mert nagyon figyeltem, hogy ne keveredjen össze az Amazonia és az Orinoco. (persze a végén úgyis összekeveredtek)

A red moor fa nem akart lemerülni, ezért 1-2 nappal az indítás előtt az aljához ragasztottam egy lapos követ, ami lent tartja. Ez oké, de feltöltés közben valahogy a kő elengedte a fát, így nem volt más lehetőségem, a csúnya követ rá kellett raknom a fára. Igen, nagyon ronda, lapos fehér kő, de amint a fa lent marad már saját magától, akkor kiveszem a követ, és boldogan kacsáztatok majd vele  .

A kezdeti ammónia spike miatti algásodás ellen kétféleképpen lehet védekezni. Ez a talajban levő baktériumok és a napi-kétnapi 50-100%-os vízcsere. Miután a szűrőben és a talajban kialakult a baktériumkultúra a vízcserék számát csökkenthetjük heti egyszeri 50%-os vízcserére.
A talajban lévő baktériumok elszaporodását különféle készítményekkel segíthetjük, ilyenek az ADA Bacter Ball és az ADA Green Bacter, a kezdeti vízcserék miatt a Bacter Ball hatásosabb, mert azt nem tudjuk kiszedni vízcserekor.
Az ADA Bacter Ball sokat segít a szűrőnkben is, és a vízbe juttatva a halak és garnélák is szívesen megeszik.


Az akvárium feltöltve: 

Egy órával később:

 

 

Igen, tükröződött az állvány…


Bubis HC:

 

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
peti44

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 535 vendég és 1 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top