Hirdetés

 

Ma már eljutottunk oda sajnos, hogy "ciki" (durvábban szégyen) az ha valaki egy fiatal társaságban a díszállatairól, akváriumairól kezd el beszélni valaki, nem beszélve arról, hogy senkit nem érdekel. A mai fiatal élet középpontja a már bebizonyítottan személyiség és erkölcsromboló "bulik", ivászat, rosszabb esetekben de egyre gyakrabban valamiféle drogokkal kapcsolatos dolgok, alkalmi párkapcsolatok?stb. (hozzá kell tennem , hogy nagy tisztelet az igen kevés kivételnek!) De, hogy miért is tértem ki ide?

Mert sajnos egyrészt ez a szomorú helyzet kezd egyre jobban eluralkodni a fiatalok számos többségében és egyre kevesebben értékelik azt, ha valaki érdeklõdik és foglalkozik a természettel, ha mást nem saját otthonába becsempészve a természet kis darabját (akár egy akvárium formájában).

Pszichológiailag bebizonyított tény az, ha valaki állatokkal foglalkozik, az nagyon pozitív kihatással van az egyén személyiségfejlõdésére, lelki érzékenységére?stb. Gondoltuk volna azt, hogy odaadó gondoskodással, féltéssel kezelünk és fenntartunk otthonunkban egy akváriumot és az még mi ránk nézve is pozitív hatást fejt ki? Nos sok pszichológiai rendelõben, gyermekkórházakban akváriumot üzemeltetnek, mert nyugtatólag hat a páciensekre.

De a mai kor fiatalja, képes ezreket eliszogatni, casinokra, diszkókra költeni, ami ugyan értelmetlen és egy hétvége elmúlásával a kárba vész, de eszükbe nem jutna az, hogy fordítsanak energiát arra, hogy kicsit érdeklõdjenek az élõvilág iránt. Aki pedig erre figyelmet szánna és betér egy díszállat üzletbe, sokszor a sajnos egyre magasabb költségek miatt vissza is hátrál-e gyönyörû, de sajnos nem éppen olcsó hobbi láttán. Mindezt azért mondom, mert egy átlagos magyar családban, ahol nem éppen százezres keresetek vannak, egy-egy szép akvárium kialakítása hosszú hónapok teljes fizetésébe kerül, és akkor a fenntartásról még nem is szóltam.

De még, ha mindezek ellenére el is jut valaki addig, hogy a "semmibõl" elkezd akvarisztikázni, halat tartani, találnia kell (de legalábbis így jár a legjobban) egy szakértõ, tapasztalt "halbarátot" aki segít neki eme rögös út járásában, ami szintén nem egy egyszerû feladat. Megyénkben például egy specializálódott halszakállatorvos sincs, sõt mikroszkóphoz értõ ismert szakember is kevés. Ha valaki halszakállatorvoshoz el szeretne menni, a fõvárosba kénytelen utazni, és ezt vagy megteszi, vagy az esetek nagy többségében nem.

Mennyire gyönyörû lenne, ha fiatalok azért ülnének össze hétvégenként, hogy halaikról, állataikról beszélgessenek, egymásnak segítsenek, és egymást buzdítanák-e csodás hobbi népszerûsítésében. De ez csak egy kusza álom. Egyenlõre marad a ködös valóság, az egyre jobban eldurvuló, anyagias világ, ahol fontosabbak a való világok, gyõzikék, diszkógyárak, mint a sokszor közeli, de mégis oly távolt természet szeretete.

A természet hív minket, a vizek szólnak hozzánk, akár a messzi Amazonas folyamából, a távoli Afrika nagy tavaiból, az ázsiai csörgedezõ patakokból, hogy foglalkozzunk velük, vigyük be õket otthonunkba, szeressük a vizeket, és gyönyörûen fenséges lényeiket, mert megérdemlik a törõdést a szeretetet! Igen ezzel magunknak és a világnak is jót teszünk, ne csak a luxusautók, médiasztárok, politikusok legyenek reklámozva, ismerkedjenek meg az addig a természet iránt "prûd" emberek azzal, hogy milyen csodálatos bolygón élnek! A kék bolygón!

Jómagam nagyon szeretem a halakat, szeretem az embereket is, és éppen ezért tudom nem ártani, hanem használni fogok azzal, ha hirdetem az embereknek barátainak azt, hogy igenis én a halakra költök, és egy hétvégi buli helyett ezerszer jobban érzem magam a vízi barátaim társaságában!

Remélem kedves barátom Te is népszerûsíteni fogod ezt a gyönyörû hobbit, mert nekünk akvaristáknak nemcsak azokra a halakra kell gondolnunk ami a mi akváriumainkban úszkál, hanem azokra a halakra is, akik még gazdát keresnek. És nem az a lényeg ki milyen fajta hallal kezdi, mennyire divatosak a halai, hanem az, hogy szeresse a természetet, szeresse a halakat, egyre jobban és egyre szerelmesebben!

Ehhez kívánok én nagy kitartást, nem kevés sikert és még több köszönetet! Kiváló tisztelettel és halbaráti megbecsüléssel:

Czakovári Ábrahám

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 841 vendég és 1 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top