Hirdetés

 

KÁLCIUMREAKTOR HÁZILAG

A reaktor

A kálciumreaktor szerepét és fontosságát úgy gondolom nem szükséges részletezni, annál inkább annak egyik legegyszerûbb elkészítési módját. A mûködési elve egyszerû: buborékonként kell adagolni a széndioxidot egy oszlop alakú edénybe, csõbe, mely fél babszem nagyságú mészkõ granulátummal (kálcimkarbonát) van feltöltve. Ez általában aragonit vagy korallzuzalék, de lehet még más elõfordulási formája a kálciumkarbonátnak. Itt a savas környezet hatására felbomlik a kálciumkarbonát és így oldott kálcium ionok és karbonátok oldódnak a vízbe. Tehát két részbõl áll: a keringetéssel ellátott reaktoroszlopból és a CO2 adagolóból.

A reaktoroszlopot általában plexicsõbõl készítik (látványosabb), de lehet PVC csõ is, melynek átmérõje 100-120 mm. A magassága kb. 40-60 cm. A alsó és felsõ végeihez egy-egy kb. 20 mm-es csõcsonkot kell ragasztani. Ezeken keresztül forgatja a keringetõ szivattyú a széndioxiddal dúsított vizet. Eddig ez egy zárt rendszer, de meg kell oldani, hogy az akvárium vize is átfolyjon ezen a rendszeren, mégpedig nagyon lassan. Ehhez újabb két kisméretû csõcsonkot ragasztottam, egyiket a reaktoroszlop kupakjára a másikat közvetlenül a motor szívási bemenete elé. Az elõbbit egy apró csappal láttam el, ez lett az átfolyási mennyiség szabályzója. Az utóbbit pedig rákötöttem a felnyomó szivattyúm csövére. Itt megy be az akvárium vize. Arra figyelni kell, hogy ez olyan magasságban legyen, hogy áramszünet esetén ne ürüljön ki az oszlop. Az oszlop tetejének bonthatónak kell lennie, a mészkõ utántöltése miatt.

A keringetõ szivattyút úgy választottam, hogy a teljesítménye az oszlop ûrtartalmának a 8-10-szerese legyen. Én egy 12 wattos, 1400 l/ó-sat választottam. A szivattyút szilikon csövekkel kötöttem a rendszerbe, hogy az esetleges szivattyúzajt ne vegye át az oszlop, sõt a szivattyút is egy közönséges gyurmatömbbe ágyaztam.

Az adagoló

Mivel a széndioxidpalack méretei túl nagyok, illetve annak újratöltése számomra problémás, ezért az átalakított szódáspalack volt a kézenfekvõ megoldás. Tehát vettem egy mûanyag szódáspalackot, megszüntettem a nyitókart úgy, hogy a dugattyúját kicsit nyitott állásban epoxi ragasztóval beragasztottam. Amikor a patront rácsavarom, a gáznyomás megjelenik a kifolyó csövön. Erre menettel rögzítettem a miniatûr nyomáscsökkentõt, erre a 230V-os mágnesszelepet és erre a szabályzószelepet. Ebbõl a csõ a buborékszámlálóba vezeti a CO2 ?t, majd onnan a keringetõ szivattyú szívóoldalára kellett bekötni.

A mágnesszelep feszültség híján zárva van, tehát áramszünet esetén lezárja a széndioxidot, de ha egy pH szabályzóra van kötve, megakadályozza a túlzott savasítást is.

Az elsõ beállítás egy kicsit hosszabb folyamat, amit a buborékok számával és az átfolyó vízmennyiség beállításával végeztem. A reaktorból kifolyó víz pH-ja 6,5-6,7. Ezt a csöpögtetõ szûrõre engedem, a pH szabályzót pedig úgy állítottam be, hogy pH 8,00 alatt zárja le a mágnesszelepet. Egyébként a pH szabályzó nélkül is jól mûködhet a rendszer, akkor a buborékok számát figyelmesebben kell beállítani. A mágnesszelepre szerintem akkor is szükség van az áramszünetek miatt. El tudom képzelni, hogy a fenti adagolóval az édesvízi akvaristák is megfelelõ savasítást tudnak elérni.

A fenti adagolónak egy alapvetõ elõnye van: szódáspatronból származik a CO2, az pedig mindenhol kapható. Nálam hetente kb. 3 db. fogy. További lehetséges megoldás lehet az egyre elterjedtebb 150g-os nagypatron felhasználása, de egyelõre ez biztonságosabbnak tûnik.
 

Kovács László (SaltAqua)

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
saltaqua

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 220 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top