Hirdetés

 

EGY ADRIÁS AKVÁRIUM ELKÉSZÍTÉSE

Egy Adriás akvárium elkészítésének viszonylag pontos leírását akarom most nektek közreadni, amiben leírom a buktatókat beszerzési forrásokat, a készítés menetérõl készült fotókat satöbbi... Mindezt a "szoba üres sarkától kezdve" ,tehát adottak az alábbiak: fél négyzetméter hely, + lelkesedés + némi pénz... (az igazsághoz hozzáteszem, hogy plusz egy mûködõ 190 L-es elég hirtelenjében (kb fél éve) "összedobott" tengeri aksi, ennek a lakói kerülnek majd átköltöztetésre). 
Megjegyzem az aki most készül, (jobban mondva éppen keveredik benne a só) szóval ne számítsatok napi folytatásokra mint a tévésorozatoknál... :) Jah és írom az ÁRAKAT is mivel a fõ jelszavam sajnos a korlátozott pénz volt, tehát a lehetõ legolcsóbb megoldásokra törekedtem, ( pl vízszint-érzékelõ (Level controller) a legolcsóbb bolti kb. 15000 helyett kb egy ezresbõl).

Nah essünk neki :

1. A tervezés:
Az elsõ lépés a leendõ akvárium nagyjábóli fõ méreteinek meghatározása, technikai kialakításának körülbelüli definiálása voltÉ Tehát a mérete 110x45x50, alsópolcos szûrõrendszer (kell egy bútor) . Még egy fõ kritériumot figyelembe kell venni, azt hogy lakásban lesz és nem sufniban, tehát az esztétikai szempont roppant fontos. A lakásban (emeleten) való elhelyezésnél figyelembe vettem, hogy az aki a bútor és a technika összes súlya elérheti a 400 kilót, így az egyik fõfal mellé kerül. A megfelelõ stabilitást adó bútor kialakítását a padló terhelhetõsége határozza meg!

2. Az akvárium:
A 110 hosszúságú elõlaphoz a 8mm-es üveget választottam (18 000 Ft), és két egymástól független merevítõt terveztem a felsõ részébe (Azért kettõt és 8-as üveget, mert volt egy 100x50x50-es diszkoszos akim aminél az EGYETLEN darab felsõ összekötõ a pontatlan ragasztás miatt elvált... Félelmetes látvány a nappaliban a 4 centiméteres kihajlást produkáló üvegtábla mögött a 250 liternyi víz... hehe)

Az aki ragasztása a következõképpen zajlott: Az üveget méretre vágva megkaptam, felcipelés, csúszás, rúgás és egyéb veszélyektõl mentes helyre elhelyezés. (megjegyzem ki akartam fúratni a fenéküveget, de az üveges bevallása szerint két táblát összetört, utána feladta, a 8-as üveg sok volt neki). Egy asztalra rákerült egy vastagabb takaró erre az üveg (az esetleges törés kockázatának csökkentése miatt), majd az élek "lemunkálása" következett. Egy szappantartó köré tekert csiszolóvászonnal a durva vágási pontatlanságokat szépen lecsiszoltam. Itt figyelni kell az esetleges durván kagylós vágási felületek elmunkálására is. (kb 0.5 -1 mm-es egyenetlenségek voltak az üvegen). Tökéletes, "lézerrel kimért" egyenesre nem törekedtem, mivel asszem még most is csiszolhatnám... Az akvárium fekete szilikonnal (1000 Ft Obi) lett ragasztva, mivel ez alatt nem szeret az alga megtelepedni. Mivel az ide betelepülõ alga hosszú évek alatt lassan de biztosan szétválasztja az üvegtõl a ragasztót így a sima szilikont tcsak a nagyon bátor, illetve a nagyon mazó típusok alkalmazzanak. Az akvárium pontos készítésérõl nem adok leírást, van itt elég (jah, köcc a bankkártyás-fugázós ötletet!!!).

Elkészült tehát az aki, de felsõ merevítõk nélkül, mivel egy hátteret akartam hozzá kreálni. Több hátterezési technika után úgy döntöttem inkább veszek egyet készen, mivel megláttam a címet itt valahol a fórumon (http://www.aquamorf.hu/) Telós egyeztetés, húzás kifelé BP-rõl a háttérért. NAGY a választék , egy a baj csak 100-as méretig volt, így kellett egy betoldást is vennem (össz. kb. 10000 Ft) Nagyon korrekt, rendes, családias hangulatban válogattunk a bemutatóteremben, csak dicsérni tudom õket.

A hátteret több helyen megfúrtam behelyezés elõtt, és a széleken körberagasztva rögzítettem az akvárium ragasztásának teljes száradása (24-48 óra ) után. Az akváriumban kb. 3-5 centis hely maradt a háttér és a hátsó üveg között ami a "szikla" egyenetlenségeibõl adódott. Mivel nem szerettem volna a pangó vízterület kialakulását elõsegíteni ezért készültek a furatok, valamint a külsõ szûrõrendszer visszanyomócsöve is a háttér mögé megy majd be, tehát a furatok elosztják a vizet. Cserébe lemondtam a befolyó víz által keltett erõs áramoltató hatásról, ezt majd motor(ok) fogja(k) kelteni. A háttér ragasztásának megbõrösödése után kerültek a helyükre a felsõ merevítõ üveglemezek. Ezeknek a milliméterpontos becsiszolására és a ragasztására kimondottan ügyeltem. A ragasztás megszilárdulása után az üvegre tapadt maradékokat szépen leszedtem egy nedves szivaccsal. Ez egyszerûnek hangzik, de vagy 2 órámba került. Tehát amikor azt hiszed egy óra tisztítás után, hogy okés, tiszta az üveg, nézd meg olyan 45 fokos szögbõl átesõ fényben, majd újabb fél óra tisztítás után ismételd meg a mûveletet! Ne feledd,hogy az ottmaradt vicikvacak látszani fog, és életed fõ mûvében a haverok (családtagok, satöbbi) rögtön a hibákat fogják kiszúrni. (kiszúrták ?)


Bevezetõ

Kifolyó

3. A bútor: 
A bútor tervezésénél 4 fõ szempontom volt. Az elsõ a stabilitás, mivel az aki maga közel 300 kiló, tehát 19 mm-es bútorlapból készült. A második hogy illeszkedjen a meglévõ bútorzathoz, a harmadik a súly minél jobb elosztása a padlón. A negyedik és nem utolsó hogy beférjenek a szûrõk és egyéb ketyerék... A bútort papíron megterveztem, a méretezési adatokkal felfegyverkezve elindultam OBI-ba, Praktikerbe satöbbi... A legolcsóbb a Bricostore volt, ahol az általam választott fehér bútorlap négyzetmétere 1500 Ft körül volt. 1 óra alatt levágták, csavarral, élfóliával méretre vágással együtt a teljes bútor költsége 7000 Ft. (CSAK a lapok! Tehát, az ajtók és pántok kivételével, mivel ezeket az adott szekrénysorhoz valókat akarok beszerezni az IKEA-ból. (majdani (???) Ajtók+pántok : 10 000 Ft) )

A bútor fontos tulajdonságai közé tartozik, hogy a felsõ lapot alátámasztják a függõleges lapok (4 csavarral rögzítve) Az alsó dobogó-szerû rész alá pedig további bútorlap-csíkot illesztettem a súly minél jobb eloszlása miatt, (tehát 3 darab 7 centi magas csíkon áll a fenéklemez, amire a középsõ elválasztó támaszkodik). A bútorlapokat 8 centi hosszú pozdorjacsavarokkal rögzítettem, élenként 2-2 darabbal. A csavar helyét 3-as fúróval elõfúrtam, majd 10-essel egy süllyesztéket készítettem a csavarfejnek, amire a takaró mûanyag korongok kerülnek majd felragasztásra. A bútor kb. 2 óra alatt készült el teljesen. A teljesen elkészült bútor a helyére került, majd rá az üres akvárium. A víz, villany betáplálás részére dekopírral egy kb 15 centis lyukat vágtam ki a hátsó falból. (Dekopírra majd még szükség lesz egyszer a terveim szerinti hûtõ beillesztéséhez, azonban ehhez még nincs meg a "hardver", így tehát nem vágtam ki semmit. ) Az így összeállított bútorra azután ráraktam az akváriumot, majd nekiálltam a becsövezés összeállításának.


Kifolyó

Kifolyó
 

Próba csapvízzel

4. A vízvezeték:
A vezetékek alapanyagát PVC nyomócsõ képezi. Egyszerû szerelni, olcsó, nem tartalmaz káros anyagokat, nem nyalja meg a gyerek kezét, és nem csicsereg... .csakhogy sehol sem találtam olyat, amit szerettem volna (ez SÁRGA színû és ha szépen vágod le akkor kézzel úgy össze lehet nyomni hogy nem ereszt.). Hosszú utánajárás után végre beszereztem az összes kanyart, T-darabot és egyebeket sajnos csak a SZÜRKE színût kaptam, ezt viszont ragasztani kell (nem olyan méretpontos). Elsõ menetben csak a külsõ csövezéshez eltervezett részeket vettem meg, ez készült el. (hátha marad illetve kell még anyag ) Össz 2200 Ft.

A víz bevezetõ csöve egyszerû. A T darabbal osztott bevezetõ csõ áramszünet esetén a T darabon keresztül fellevegõsödik, így nem úszik el a szoba, ezenkívül a befolyó víz minél jobb eloszlását szolgálja. A bevezetés egyszerû cseréjéhez (hátha mégis a jövõben más módon akarom elosztani a vizet) kialakítottam a csövön egy menetes kötést, így a "fej" simán, az aki 5 perces leállításával cserélhetõ. A T darab pontos helyérõl még az 5. Vízszint részben szó lesz, mivel a szûrõk puffer tartályának a méretezésében is szerepet játszik. A ki- és bevezetõ csöveket elõször mérjük le, vágjuk el, majd sorjátlanítsuk ragasztás elõtt. Az esetlegesen a bennmaradt sorja, szöszmösz igen kellemetlen lehet, ha a szûrõkben vagy a szivattyúkban elakad! A ragasztásnál a csövek beszerzési helyén kapható PVC ragasztót használtam (olvasd el a használati utasítást!!!)

A kivezetõ csõ kissé bonyolultabb, itt több könyökre van szükség szintén a vízszint szabályozása miatt. (lásd vízszint). A PVC csöveknél ha menetes kötést alkalmazunk valahol akkor vigyázat , a mûanyagot nem lehet "megtépni" vagy pl. kóccal tömíteni, mert szétreped. (a csepegõ sós víz a parkettán érdekes absztrakt alakzatokat hoz létre, azonban eme kreatív tevékenységét a család roppantul nem tolerálja, sõt a parketta sem... Esetleg a foltokból jósolhatsz. Én egy kiadós családi összeveszést látnék bennük... (hehehe) Jah... A PVC vízvezetékeket a pesterzsébeti nagypiaccal szemben található szerelvényboltban kaptam végül meg, (a címet nem tom pontosan ).

Szal eddig 39200 összköltség... meg 6 óra meló... Folyt köv. 5. Vizszinttel ahol a be- és kifolyócsövek valamint a szûrõ puffertartályának a részletes méretezését írom le.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 1496 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top