Hirdetés

 

Származási helye Kína.

Hivatalosan még nem került leírásra. Nem tartozik sem a Caridina, sem a Neocaridina fajok közé, általában Paracaridina sp. Blue Brown Bee (vagy csak szimplán Blue Bee) név alatt szokott futni. Ahogy a neve is mutatja ez a garnéla barna vagy kékes színárnyalatban pompázik, mely többnyire a genetikán múlik.

A nálunk lévő vonalban inkáb a barnás szín dominál. A testüket piszkos fehér csíkok, sávok tarkítják, melyek vertikálisan helyezkednek el a garnéla testén.

Egyelőre semmilyen szabályosságot nem véltem felfedezni a csíkozáson, mindegyik garnéla egyedi mintával rendelkezik. A hímek színezete kevésbé intenzív, mint a nőstényeké. Előfordul, hogy a kevésbé szép hímeken csupán egy-két kis pont, folt található csak.

 

Ha a színezetüktől eltekintünk, még akkor is nagyon könnyen meg tudjuk különböztetni a hímeket a nőstényektől, mivel a többi garnélánál is megfigyelhető karcsúság (hím),


illetve pocakosság, kerekség (nőstény) náluk még szembetűnőbb.

Ami nagyban megkülönbözteti ezt a fajt a többitől, hogy ők még a törpegarnélák között is törpéknek mondhatók. Nálunk a 1,8 centiméteres nagyságnál nem igazán nőttek nagyobbra. Ez persze csak a nőstényekre értendő, a hímek ezt nem nagyon, vagy csak igen ritkán érik el.
Tartásuk illetve szaporításuk nem igényel különösebb előismeretet vagy felszerelést. Nálunk egy körülbelül 60 literes akváriumban, egyszerű bazalton vannak, 23-24 fokos, a pesti csapvíznél 2-3 nk-val lágyabb vízben néhány gömb- és jávai moha, továbbá száraz falevelek társaságában. Enni ugyanazt kapják, mint a többi garnéla. A maradék elfogyasztása végett néhány postakürt, illetve maláj tornyoscsiga is van az akváriumban. Szaporodás szempontjából a specializált szaporodású garnélák közé tartoznak, tehát a petékből egyből kisgarnélák bújnak elő. Nálunk a nőstények kb 4 hétig forgatják a petéket. 0,5 cm-es méretben már színesek.
Bátran ajánlom azoknak, akik már esetlegesen megunták a könnyeb neocaridina fajokat és valamilyen újdonságra, változatosságra várnak.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Vass Lajos

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 125 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top