Hirdetés


Élőhelye: Rio Tapajos és Rio Jamanxim, Pará
Mérete: kifejlett mérete 10-12 cm
Élőhelyén mért vízparaméterek:

Hőmérséklet: 26-30 C°
pH: 5,5-7,5
KH: 0-5 °dH
GH: 0-12 °dH

Szinoníma nevek: Leopard Frog Pleco
Ivari különbségek: az ivarérett hímek farka végén és melluszonyán (odontodes) apró szőrök vannak. A nőstény testesebb, pocakosabb.  

 

 


Az ivarérett hím oldalán és farkán jól láthatók az apró szőrök.

 

 
A nőstényen a szőrök teljesen hiányoznak.

 

 
Ivarérés: 2,5-3 év
Tartás: Én a tenyészcsapatomat egy 70 l-es akváriumban tartom (2 > 4 + ) aljzat nélkül. A szűrést egyszerű szivacsszűrő végzi. A hat halnak 2 db kb. 12-13 cm hosszú agyagcsövet raktam be. Kezdetben 6 db cső volt bent, de az amúgy is keveset mozgó halak azonnal elfoglalták azokat. Ezért úgy döntöttem, hogy csak kettőt hagyok . Az akvárium berendezési tárgya még uszadékfa. Erre az emésztésük miatt is szükség van. A vizet kb. 10 nk° -ű és 25-26 C° -ra állítottam be. Az etetést lámpaoltás előtt fél órával végeztem. (fagyasztott vörös- és fekete szúnyog, artémia, ciklopsz) Próbáltam spenótot, sütőtököt is adni nekik, de nem ettek belőle. Éjszaka sokkal aktívabbak, mint nappal.


Tenyésztés: November végén a legpocakosabb nőstény bement az egyik hím elé a csőbe, úgy hogy a hím a cső keresztmetszetét az uszonyaival szinte teljesen elzárta. Így szorította be a nőstényt. Ez tartott egy napig. Majd egy pár nap elteltével ez megismétlődött és a nőstény 2 napig volt bent, majd kijött. Ekkor láttam meg az ikracsomót, amit a hím nagyon takart. Az ikrák sárgák, majdnem borsó nagyságúak és számuk kb. 30 db (erre a kishalak számából következtetek) A kishalak 26 C°-on 7 nap alatt keltek ki és további 10 nap alatt úsztak el. A táplálásukat keltetett artémiával és spenótpürével kezdtem. Az elúszó kishalak mérete 13-15 mm. Kb. 2 hét után kezdtem el etetni őket ugyanazzal amivel a tenyészhalakat is. Március végéig még 3 ikrázás történt, tehát mindkét hím ikrázott az összes nősténnyel. A kishalak száma 25 és 30 db között változott. Április elejéig az első ikrázásból származó kishalak 4 cm hosszúságot értek el, tehát elég gyorsan nőnek és szerencsére egyetlen egy sem pottyant el.

Növedékek a tenyészmedencében.
 

 

 

 

 

 

 

Jelentős a méretbeli különbség, pedig csak 1 hónap van közöttük.

 

A neten talált adatok szerint sikeresen tenyésztették Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában. Tudomásom szerint eddig még Magyarországon nem számoltak be szaporulatról.

Ajánlom még a kezdő akvaristáknak is, mivel tartásuk problémamentes és meglehetősen könnyű.

Írta: Vass Lajos (lajcsi)

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Lajos Vass

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 372 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top