Hirdetés

 

       Az elmúlt hónapok-hetek során egyre több akvarista választja idehaza is akváriuma díszességéül az édesvízi törperáják (Potamotrygon) családjának valamely képviselőjét.
Ezért is gondolták az oldal létrehozói – üzemeltetői, elérkezett annak az ideje, hogy kicsit többet is tudhassunk róluk.
Írásomat elsősorban saját olvasmányaimra, valamint az általam 3 éve nevelt és tartott Potamotrygon reticulatus pár megfigyeléseire építettem, a tudományos teljesség nélkül.

       A rájaféléket a porcos halak osztályába soroljuk. Az igazi édesvízi fajok a trópusi Dél-Amerika nagy folyóiban (Amazonas, Orinoco, Magdalena, Rio Parana, Rio Tocantins) vizeiben mutatják meg sokszínűségüket, ott élnek és ott is szaporodnak.

Egyes fajok igen széles körben elterjedtek és számos alfajt hoztak létre. A nap legnagyobb részét élelemkereséssel töltik, étrendjüket férgek, rákok, csigák, kagylók és halak alkotják. Éjjel és nappal is aktív állatok, pihenőjüket a laza homokba beásva töltik.

A szinte kör alakú test háti oldalán helyezkednek el az erős fényre érzékeny nagy szemek. Szája a hasi oldalon. A száj környékén a bőr alatt találhatók az elektro-receptorok, melyek képesek érzékelni a gyenge elektromos teret (mint pl. a dobogó szív ), így az eltemetett áldozatot is könnyen megtalálják.  Szájukban hegyes fogak, melyek az ivarérett hímeknél általában erősebbek, mint a nőstényeknél.
Bőrük kicsit durva, mint a csiszolópapír. Néhány rája farka erősen megnyúlt, rajtuk tüskék sora.


 

 


Főként védekezésre használt, igen hegyes és kétoldalt fűrészfogazatú erős faroktüskéjét kb. félévente leváltja az új, már nagyobb tüske.

2,5 – 3 éves korban válnak ivaréretté. A nemek jól láthatóan megkülönböztethetőek. A hímek hasi oldalán, a faroktő alatt jól láthatóak az ivarérettségre igencsak szembetűnővé váló ú.n. Klasper-ek .


 

 


Hím Potamotrygon reticulatus.

 

 

Nőstény Potamotrygon reticulatus.

 


A hím finom harapdálással próbálja meg rávenni a nőstényt a párosodásra.

A terhes nőstény háta mindkét oldalon kidudorodik a farok tövénél, mert itt van a méh. Ezért szemmel is jól látható a terhesség előrehaladása, valamint az utódok mozgolódása méhen belül. Az utódok száma változó, 1-10 között is mozoghat. Nagyobbrészt az éjszakai órákban születnek meg 3-4 hónapos terhesség után a kicsik, akik miniatűr másaik szüleiknek. 1-2 nap elteltével önállóan keresik táplálékukat, ú.n. szülői gondoskodást, családias viselkedést én nem tapasztaltam.

 

  
3 napos utód.Viszonylag nagyra növő méretük (Potamotrygon reticulatus kb. 30-35 cm testátmérő) és hosszúnak mondható élettartamuk (14 év) miatt vásárlás előtt alaposan gondoljuk át, kellően elkötelezettek tudunk-e lenni tartásukhoz?!

Legelőször is fontos a megfelelő nagyságú akvárium biztosítása. A medence mélysége legalább kétszer akkora legyen, mint a testátmérő, hossza pedig ideális esetben hétszer hosszabb a teljes hossznál (testátm.+farok). Fiatal állatoknál persze egy ideig még elegendő lehet 300-500 liter, és persze nagyon fontos eldönteni, hány állatot szeretnénk benne elhelyezni.

Aljzatnak ú.n. mozdonyhomokot v. folyami kvarchomokot rakhatunk, 3-4 cm vastagságban. Dekoráció gyanánt rakhatunk be vasfát vagy mangrovegyökeret, némi növényt. Ügyeljünk arra, hogy a talajon állataink szabadon mozoghassanak, be tudják ásni magukat a homokba, amely nagyon jót tesz a bőrüknek, mert ledörzsöli az elhalt hámréteget róluk.

A legtöbb faj tartásához a 25-30 fokos víz bizonyult ideálisnak. Több írást is átolvasva, az ajánlott pH értékre és a víz keménységére elég rugalmasan alkalmazkodnak, de nagyon lassan szoktassuk az új feltételekhez. Sikeres tenyésztők által ajánlott adatok: pH érték 6-8, vízkeménység 8-25 GH között.  Nagyon fontos a nitrát-nitrit szint, a fémek (pl. réz), illetve az oldott gázok (cigarettafüst, vegyszerek) jelenlétének ellenőrzése, egészséges szinten tartása  a vízben. Ezért bizonyos vidékeken ajánlatos átgondolni a csapvíz használatát vízcserekor, esetleg aktív szén blokk szűrésével ezek a szennyeződések kiiktathatók.

Az akvárium berendezéseit – a halakkal együtt – naponta ellenőrizzük. A talajon lerakódott szennyeződéseket, ételmaradványokat távolítsuk el, mert erősen rontja a vizet. Célszerű hetente egy kisebb, 20-30 %-os vízcserét elvégezni. A mennyiség függ az állomány változásától, de jobb a gyakori (heti) kisebb vízcsere, mint havonta egy nagy, mert minden vízcsere a víz összetételének változásához vezet, és minél kisebb a változás, annál jobb az állatok számára. Terheltségtől függően 2-3 havonta tisztítsuk ki a szűrőnket, és fordítsunk időt az akvárium üvegének tisztítására is.

 

 

 

 
A szülők és utódaik, 2010. jan.17.
 

 

Amennyiben állataink igényeit szem előtt tartva, igyekszünk biztosítani a megfelelő körülményeket, sokáig gyönyörködhetünk különleges mozgásukban és megörvendeztetnek bennünket egy újabb generáció világra jöttével.

De ne feledkezzünk meg róla, hogy a megijesztett állat komoly sebet is okozhat! Abban az esetben mielőbb forduljunk orvoshoz a megfelelő ellátásért!


Írta: Lochinger Katalin, azaz kate.
A cikkhez felhasznált fotók saját készítésűek, az általam tartott állatokról.
Írásomhoz segítségül vettem az Internetet is, lévén magyar nyelvű szakirodalom alig-alig fellelhető.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Lochinger Katalin

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 344 vendég és 1 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top