Hirdetés

 Hát kezdjük:

A csapvíz többnyire alkalmatlan (leginkább budapesti viszonylatról beszélek) a tengervíz készítésére.
Nem akarom bőven kifejteni, hogy milyen anyagokkal van tele, pl. szilikáttal, foszfáttal amelyek nagymérvű algásodást vagy szivacs képződést okozhatnának.
Célszerű RO vizet (gondolom mindenki tudja mi a RO víz, nem kell bővebb magyarázat) használni mivel itt aránylag nagy tisztaságú vizet kapunk. A RO készülékeket akár akvarisztikai üzletekben akár más víztisztítással foglalkozó üzletben megvásárolhatunk. Ezek lehetnek 2-3 vagy több „utasak” is ami azt jelenti, hogy hány -előszűrőt, membránt, aktívszenes és gyantát tartalmazó patront tartalmaznak. Ezek ára kb. 16 Ft-tól a több százezer Ft-ig is mehet. Az átlagos ár 25-40 ezer Ft. között van. A patronokat a használattól függően időnként cserélni kell, minden készüléknek van egy kapacitása, hogy mennyi tisztított vizet tud „előállítani”. A készülékhez nem kell áram, csak rá kell kötni a hálózatra, a nyomás préseli át a vizet a készüléken. Amennyiben kevés a hálózati nyomás be lehet szerelni egy nyomásfokozó szivattyút.
Amennyiben megvan a megfelelő vizünk akkor ezt össze kell keverni akvarisztikai célra előállított vagy lepárlásból származó sóval .
 

 

A tengervíz átlagos sótartalma 3.5 %-os. Ennek mérését akár egy bekalibrált (azaz egy komolyabb műszerrel bemért) egyszerű üveg fajsúlymérővel is végezhetjük. A tengervíz só foka ennél a mérésnél 1.023 körül kell, hogy legyen. A gyakorlatban az akváriumban 1.022-1.024 szokott lenni. A víz sóval való bekeverését 25 Celsius foknál érdemes végezni a só fokoló is ehhez van beállítva, valamint a só elkeveredése is jobb mint a hidegebb vízben.
 

 

Én nem szoktam nagy ügyet csinálni a bekeverésből 313-vagy 320 gr. sót adagolok pontosan 10 liter RO vízhez. A keverést érdemes egy nagyobb teljesítményű keringtető pumpával, vagy egy power fejjel végezni, így a víz folyamatos áramlásban van. A sók oldódása időtartamban változó, 3 óra szinte minden sónak elég vagy bőven sok. Akkor van a só feloldódva, mikor a leállított keringtetés után a víz teljesen áttetsző nem lesz.
 

 

A sókat szintén akvarisztikai szaküzletekben vásárolhatjuk meg. A só kilója kb. 800 Ft-tól kezdődik, de persze lehet eltérés .A sóknál nem mindegy milyet használunk, vannak olyan sók amelyek szinte csak „halas” akváriumoknál javasolt, azaz ez az akvárium nem tartalmaz virágállatokat, korallokat.
Bár manapság már igényesebb sók vannak de nem véletlenül vannak előszeretettel használt sók a tengeri akvaristák körében- ezek minden igényt kielégítenek. Árban nem sok az eltérés , ezért már eleve érdemes ilyen prémium sókat használni. Kiszerelésüket tekintve eltérhetnek, ez függ a gyártótól. Akár az 1 kg-os vagy 4 kg-os vagy 7 kg-os és még azon felüli kiszerelésben is kaphatók, akár papírdobozba (persze abban nejlonzacskóban van a só) vagy szögletes vagy akár vödör formában létezik. Néhány népszerű só: ATI, Red Sea Coral Pro, Tropic Marin (még van sok, a felsorolás véletlenszerű és nem teljes).
 
 

Az akváriumok méretét tekintve itt is célszerű a lehetőségekhez (nem csak az anyagiakra gondolok) mérten a nagyobb akváriumot választani legalább 200 -250 literest. Sokkal könnyebb a fenntartása mint a nano akváriumoké.
A fenntartási módszernél én csak kettőt ismertetnék, a ritkán és nem túl népszerű külső szűrős módszert és a sokak által kedvelt berlini rendszert.

 


A külső szűrős módszernél az anyagiak miatt csak a nano (kb. 100 l-ig) akváriumnál érdemes ezt a szűrést követni. Azoknál is célszerű lehet akik nem tudnak egy külső vagy belső technikai tartályt működtetni, de egy kisebb vödrös külsőszűrő még elfér. Itt a fehérje lehaboló (protein skimmer) nem szükséges.
Az édesvízi akváriummal ellentétben itt csak removereket, használunk, amelyek eltávolítják a nitrátot,(pl. JBL. Bio NitratEx,Szat gyanta, Seachem denitrat) a foszfátot( Rowaphos, JBL PhosEx) szilikátot (JBL.Silica,Rowaphos) .A szűrőben elhelyezhető még továbbá az (ajánlott) aktívszén, a Seachem purigen, meg persze több olyan szűrőanyag (ha van hely a szűrőben a fenti anyagok elhelyezése után!) amely használatos az édesvízi akváriumban is, pl. Eheim substrat, Seachem Mátrix, Sera Siporax mini.
 

 

Ennél a módszernél hátrány a removerek 4-6 havonkénti cseréje ami nem kevés az anyagiakat illetve még akkor sem ha mindegyikből csak kevés is kell. Nem akarok árakat mondani a webshopokból mindent ki lehet nézni.
Ennél a módszernél sem kerülhető el a jó minőségű élőkő ami a szűrés jelentős része. A heti 10 %-os vízcsere itt is ajánlott.
 
A másik módszer a berlini módszer melynek alapja az élőkő és a fehérje lehaboló, vagyis a protein skimmer.
Az élőkő itt biológiai szűrést végez,a külső felületén ahol jó az oxigén ellátás az ammóniát és nitritet bontó baktériumok találhatók. A kövek belsejében ahol oxigén hiányos rész van ott nitrát bontó baktériumok élnek. Tehát a kő egyben denitrátor is.
Az élőkő fontos része a berendezésnek is hisz belőlük lehet szirteket, platókat építeni, valamint a korallokat ezeken tudjuk elhelyezni , akár rögzítetlenül, vagy kábelkötegelővel rögzítve akár felragasztva. Külön lehet kapni ezekre a célokra korall ragasztót, tehát akármilyen ragasztó nem jó.
 

 

Az élőkövet szintén tengeri akvarisztikai szaküzletből szerezhetjük be, de bontott (megszüntetett vagy átalakított ) akváriumból is vehetünk, de nem árt ha erről az akváriumról kérünk a szétszedése előtti állapotáról képeket. Egy algás lepusztult akváriumból nem biztos hogy szerencsés vásárolni.
Az élőkövek mennyisége az akvárium űrtartalmának kb.15-20 %-a.Ha nagyon kevés,akkor nem tudja a feladatát ellátni, ha túl sok akkor nem kellően átlátható az akvárium, és a halak elöl elveszi az életteret.
Az élőkövek ára általában 2000-3500 Ft. körül mozog, de persze lehet eltérés. A kövek ára bizony jelentős összeg de az egyik meghatározója az akvárium szűrésének, tehát nem érdemes spórolni vele, mert a szűrés egyik alapja. Nem vitás nem olcsó, mert gondoljunk bele egy kezdő 200-250 literes (ez ajánlható a legkisebb kezdő méretnek) akváriumban kb. 30-40 kg. kő szükséges ez bizony 100.000 Ft. körüli összeg. Biztos van akinek szemet szúr , hogy a kőnél nem térek ki a kg-liter arányra, mert úgy írtam, hogy az akvárium űrtartalmának 15-20 %-a legyen. De ezt ne bonyolítsuk, a kövek űrtartalmát persze le lehet mérni de a vásárlás helyén ez biztos nem valósítható meg, így ott a követ egyszerűen mérlegen lemérik.
 

 
Az élőkövekkel kapcsolatosan már sokunkban felmerült az a kérdés, hogy nem lehetne e az adriai tengerből (Égei-Jón stb.) hozni és azzal berendezni? Hát nem. Teljesen más ezek a kövek, nem képesek ellátni a szűrési feladatot, ezek tömör nem túl porozus mészkövek. A rajtuk lévő élővilág sem azonos a trópusi részekről származó kövekével.
Arról már nem is beszélve, hogy van ahonnan tilos, egy barátomnak a kisbuszát foglalták le a búvárfelszerelésekkel együtt, igaz ők nem aprózták el, mert már vagy fél tonna volt a kocsiban…..
A másik az etika, de ezt mindenki döntse el magában.
 

 
A másik fontos eszköz a fehérje lehaboló, lehabzó vagy fehérjehab leválasztó.(több elnevezése is van) A működési elv a határfelületi abszorpció. Nagyon egyszerűen magyarázva: amennyiben apró légbuborékokat juttatunk a vízbe azok felületén összegyűlnek a fehérjék, tápanyagmaradványok, cellulózok. A lehaboló feladata a légbuborékok termelése és azok leválasztása. A habbal eltávolítjuk megelőzésként azokat az anyagokat amik bomlásukkal rontanák a víz minőségét.
A lehabolók lehetnek un. faporlasztós kivitelezésűek és motorosok is. Itt az elsőnél a légbuborékok előállításáról egy egyszerű kompresszor, azaz légpumpa gondoskodik. Persze ennek megfelelő teljesítménye kell hogy legyen, hogy a faporlasztón keresztül át tudja nyomni a levegőt. Vannak óriási méretűek 2-3 m. magasak is, de ezekhez már komoly teljesítményű pumpa kell, de mondanom sem kell, hogy ezek általában nagyobb intézmények bemutató akváriumaihoz vannak kitalálva.
 

 
Az egyszerűbb modellek 4000 Ft-tól indulnak. Ezeket a lehabolókat csak 100-200 literes akváriumig szokták használni, az átlag felhasználók a lakásban, persze mint írtam vannak nagyobbak is. Mivel havonta kell a porlasztót cserélni ezért nem népszerű az alkalmazásuk.
Jóval drágábbak a motoros lehabolók, ezek megtalálhatók egészen kis pár tízliteres akváriumhoz és több ezerliteres akváriumhoz is. Az árak a kisebb akváriumokhoz azaz 40-200 literesekhez 7000 tól kb. 40.000 Ft-ig mennek. Természetesen a rájuk írt adatokat már eleve kételkedve kell fogadni, kevés gyártó korrekt ebben a tekintetben. Érdemes mindjárt a felét venni. Azt is figyelembe kell venni, hogy mihez használjuk, halas, lágykorallos-lps kőkorallos, vagy sps. kőkorallos medencéhez.(az lps korall-Large Polyp Stony coral, vagyis hosszú polipú kőkorall, az sps korall-Small Polyp Stony coral, vagyis rövid polipú kőkorall.)
A lágykorallok és az lps korallok beérik kevésbé tiszta vízzel, de az sps. korallok a tiszta vizet szeretik.
Vonatkoztassuk el az édesvízi akvarisztikától ezt a tiszta víz fogalmat, itt azért nem lehet annyira elhanyagolni az élővilágot a szűrést mint ott. A lágykoralloknak és az lps koralloknak a kevésbé tiszta víz nem azt jelenti, hogy itt lehetnek lebegő szennyeződések, nitrátos-foszfátos és miegyebekkel terhelt víz.
Az sps. korallos medencékhez már komolyabb teljesítményű lehaboló kell, az sem árt, hogy jóval nagyobb medencét tud megszűrni mint amink van. Ezek a lehabolók árai kb. 60.e. Ft-tól mehet a több százezer sőt több millió Ft-ig. Nekünk általában elegendő a 60-200 e.Ft. közötti értékű lehaboló.
 


Vannak akik saját maguk gyártanak lehabolókat, amik még jobbak is mint a gyáriak.Persze ezek kivitele esztétikailag nem mindig tökéletes, de ezek a készülékek többnyire (sőt biztos) el vannak rejtve, de valószínűleg a gyárit se teszi ki senki közszemlére...
Általában ezek a készülékek egy (többnyire az akvárium alatt) technikai tartályban vannak elhelyezve amely összeköttetésben állnak a fő akváriummal. Általában itt célszerű elhelyezni a removereket. is, kezelésük egyszerű. Kiegészítő felszerelésként gyakram alkalmazott készülék a kálcium reaktor amely a kálcium pótlást hivatott megoldani. ez is több tízezer Ft. a belevaló másztartalmú anyaggal együtt, de még szükséges egy CO2 adagoló berendezés, amely ára ugye az édesvízi akvarisztikából már ismert.
 

 

Sarkalatos pont még a világítás, ezek megoldhatók akárcsak az édesvízi akvarisztikánál, fénycsövekből, T8-T5, HQL (ezt alig használják) és HQI, valamint LED világítással.
A T8 fénycsöveket már alig használják, de én annak idején szép eredménnyel tartottam lágy és lps. korallokat alatta.
A jóval népszerűbb T5 csöveket még ma is rengetegen használják, mert nagyszerű eredményeket lehet elérni akár az sps. korallokkal berendezett medencéknél is.
Csakhogy az egyik legnépszerűbb csövet említsem hazánkban, a jól bevált ATI –t.
A medence megvilágításánál itt sem ritka az 1 Watt/liter. A csöveket keverni szokták, kb. 2 fehér csőhöz tesznek1 kék csövet. A szebb színekért be szokták tenni az ATI pro color (van aki a KZ.Fiji purple-t részesíti előnyben) csövét, ez egy kicsit rózsaszínes-lilás árnyalatú és jobban kiemeli a színeket.
Ezek a csövek kb. 3500 Ft-tól kezdődnek, és nem árt legalább 8-12 havonta cserélni őket.
Itt is (mint sok mindennél) készíthetünk saját világítást, vagy vehetünk gyárit. Ezek nem olcsók, 20 e. Ft-tól a többszázezer, vagy akár fél millió Ft-os árig találhatók, de persze meg is haladhatják.
A HQI világítások is hasonló árban vannak, azaz a gyári armaturákban keverve van a HQI a T5 csövekkel.Persze található olyan amelyikben csak a HQI található.Az évenkénti izzó cserét itt is meg kell ejteni, az izzók 10-20 Ft.között vannak.
A megbízható és jó referenciával rendelkező LED világítás szintén nagyon drága és több év eltelik mire megtérül az ára. Egy kisebb nanora kb. 50 e. az armatura.(mindenki figyelmét felhívom a „megbízható és jó referenciával „ megjegyzésemre nem akarok itt a bóvlikról beszélni, ami alatt lehet, hogy csak pár hónapig élnek a korallok.)
A nagyobb akváriumoknál ez az összeg már ennek sokszorosa, több százezer Ft.
 

 

A halak és egyéb élőlények árai:
 
Az édesvízi akvarisztikához viszonyítva itt sok minden drágább, bár az édesvízi halaknál is van több ritkaság, amik drágák, mint diszkosz, rája, arowana, stb.
A tenyésztett kisebb bohóchal, ( pl. A.ocellaris) korallsügerek már 2000 Ft-tól kaphatók,de már a kisebb gébek, tűzgébek, már 4-8 e. Ft-ért kaphatók, vagy még drágábbak. Az ajakoshalak, doktorhalak,törpe császárok, tűzhalak már sokkal drágábbak lehetnek, de persze itt is vannak gyakori fajok amelyek ára 5-10 e. Ft. között van.
 
A garnélák (Lysmata) és a kisebb homárok is igen színes egyéniségek lehetnek ezek ára is 3000 Ft-tól kezdődik, általában 8.e. Ft-ig, hacsak nem valami ritkaság.
A csigák, általában 800 Ft körül van, és mehet fel sok ezer Ft-ig attól függ milyenek.
A kagylók közül már sok van amelyik 10-30 e. Ft között van, és ráadásul nem mindig tarthatók könnyen.
 
A korallok közül a lágykorallok azok amik olcsóbbak lehetnek, sőt akár ingyen is összegyűjthetjük állományunkat, mert sok társunknál remekül szaporodnak, mindig van 1-1 kis hajtás, sarj, vagy túlburjánzott rész ami csak nyűg. Ezek általában a gombakorallok, a kehelykorallok, xéniák, lapanemónák, fácskakorallok, csöves korallok kisebb telepei.
Amennyiben ezeket üzletben vesszük meg, általában 4 e Ft-tól kezdődnek és több tízezer Ft is lehet, egy nagyobb telep, pl. egy szép lapanemónás kő.
Az lps korallok ára is kb. 6000-Ft-tól megy felfelé, itt már százezres nagyságokról is beszélhetünk, egy Duncanopsammia axifuga nagyobb telepe akár 150-200.e. Ft. is lehet.(aki nem hiszi, nézelődjön a külföldi oldalakon)
Az sps. korallokat amelyek 4-5 cm. nagyságúak, kis köre ráragasztva árulják, kb. 3-4.e.Ft.-tól indul az áruk, de a színesebb egyedeké ennek a kétszerese is lehet, sőt .Egy nagyobb telep sok tízezer Ft. is lehet.
 

 

A kiegészítő felszerelésnél az apróságok is számítanak mert sok kicsi sokra sokra megy.
A víztesztek se olcsók, amiből jóval több kell mint az édesvízi akváriumnál.
Általában úgy számolható, az ár tekintetében hogy a halas medencék 2000-3000 Ft.-ra jön ki literje, a kökorallos medencéknél 5000-6000 Ft.-ra jön ki literje a berendezésnél a végeredmény.
 
Ez a kis cikk egy azért jött létre, mert nagyon sok érdeklődést kaptam privátban azoktól akik szerettek volna egy kis tengeris medencét összeállítani, de az árakat hallva visszakoztak.
 

 

Másrészről meg szeretném tisztázni a misztifikációt, a nehezen tarthatóságról, a gondozásról, az árakról.
Valótlant állít az aki misztifikálja a tengeri akvarisztikát, ide igenis több felkészültség kell mint az édesvízi akvarisztikánál,még akkor is ha nehezebb műfajt a növényes akvarisztikát veszem tekintetbe.
Tudni kell az összefüggéseket a víznél, ismerni kell a kémiát, tudni kell az állatok igényeit, szeszélyeit, összeférhetetlenségeket a koralloknál.
Rengeteg rejtély van itt, az érthetetlen korallelhalástól kezdve, a hirtelen Ca, Mg szint esésig, rengeteg olyan állat mászik ki a kövek közül éjszaka amiket nappal nem látsz, éjszaka meg megeszi a legdrágább zooanthus telepedet, és csak lesel, hogy miért nincs kinyílva a telep, amikor a többi korallod szaporodik, nő…Valami lecsalánozza kedvenc csészekorallod, és nem jössz rá, hogy a tőle vagy 30 cm-re galaxea csalánozta le éjszaka a sweeper csápjával…
 

 

Tudnék sorolni több buktatót, de minek?
Volt olyan aki itt a fórumon aki azt mondta, hogy túlbagatelizáljuk a dolgot mert neki is van egy kis akváriuma lapanemónákkal, és csak vizet cserél, 1 éve megvan és mégis szép.
Ne feledjük, hogy ezek az akváriumok nem tartalmaznak tényleg igazán szép és változatos élővilágot, mert láttam ezeket az akváriumokat.(ez persze szubjektív vélemény)
Nem elég, hogy egy akvárium csak „van” stagnál, és semmi fejlődés nem történik benne.
Hát nem lehet elmondani, hogy „tök egyszerű az egész”.
 
Persze előfordul, hogy vannak olyanok akik minden különösebb olvasottság nélkül belevágnak, mert a „halasüzletben nagyjából elmagyarázták „ és utána egy elfogadható akváriumot rendeznek be, de ez ritka.
Az anyagiak miatt sokan kis akváriumokat rendeznének be, de ez elég nehéz, csak tapasztalattal rendelkezők vágjanak bele. Hogy ez mennyire igaz, erről olvasható a tengeris fórumokon.
Rengeteget kell tanulni, tapasztalatot kell szerezni mire az ember úgy ahogy megismerkedik a buktatókkal.
Itt egy állat elvesztése nem pár forint!
 

 
De megriadni sem kell, valahogy el kell kezdeni, a misztifikált sötét titkokról tanulással fel kell libbenteni a fátylat, és bele kell vágni.
Természetesen itt nem akartam a használt cuccokról, a vateráról, a barkácsolásról szót ejteni, igen költségcsökkentő lehet.
Továbbá nem akartam, külföldről való beszerzést sem említeni, ezek az itteni áraknak a töredékei lehetnek. Még az egymással való cserélgetésbe, vagy vásárlásba sem nagyon akartam belemenni. Persze vannak alternatívák, de én olyan társainknak szerettem volna elnagyolt képet adni, ami esetleg rá vár ha nincs semmilyen kedvező beszerzési forrása a közelben.
Az árak is azért - tól-ig, - vannak meghatározva mert az árak sem egyformák az üzletekben. Ez függhet az árfolyamtól, a beszerzési helytől,a bérleti díj behozásától, szóval nem akartam konkrét árakat írni .Aki akarja az úgy is megnézi a neten az adott üzlet kínálatát.
Megjegyezni kívánom, hogy nem akartam egy kis könyvet vagy cikket írni a tengeri akvarisztikáról, mert ezt megtették már előttem nagyobb tudású emberek. Néha azért kénytelen voltam egy kis ismertetésre, ha nem is minden részletre kiterjedően. Tehát nem ebből kell tanulni, cikkemnek a fő célja, hogy mindenki érezhesse az árakat, hogy rendelkezik e a megfelelő anyagiakkal, és a nem kis tudással. De ismétlem nem törekedtem teljességre, és nem is vitaindítónak szántam .A cikk korlátozott volta miatt nem térhetek ki mindenre. Akit érdekel az úgy is utánajár a beszerezhetőségnek, meg a tananyagnak.
 

 

Ezt nem kell úgy venni, hogy mindenki akinek tengeri akváriuma van az professzor. Kezdetben a többség úgy is a lágykorallokkal kezdi, de addig amíg elfogadható szintű lesz az akváriuma kb.(1-2 év) addig fejleszti tudását, tehát van idő a tájékozódásra, és a tapasztalat szerzésre. Ha ez megvan akkor jöhetnek a kőkorallok, az igazi tengeri korallszirtes medence.
 

 
Azt, hogy mennyire misztifikált és drága az „ akvarisztika sötét lova” azt mindenki döntse el maga.
 
Írta: jojo

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
jojo

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 433 vendég és 2 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top