Hirdetés

 

 

KARBANTARTÓ ÁLLATOK EGY TENGERI AKVÁRIUMBAN

Külföldön, fõleg az Egyesült Államokban, az akvárium karbantartását különbözõ élõlényekre, állatkákra bízzák. Tapasztalatom szerint itthon nem jellemzõ a használatuk, ezért szeretnék kicsit nagyobb képet, rálátást nyitni ezen állatokra, hátha egyszer nálunk is elterjed majd ez a szemlélet. - Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül az általam megismert fajokat szeretném némiképp rendszerezve bemutatni, bár tartok tõle, hogy ez nem feltétlenül fog sikerülni.

Algaevõk

Ezen állatok közül a lgeelterjedtebbek a csigák, melyek még viszonylag be is szerezhetõk nálunk. Több nemzetségük is felhasznánálható, mint pl. Astera, Turbo, Trochus. A szakirodalom szerint 20-30 liter vízre számoljunk belõlük egy példányt. Létezik néhány házatlan algaevõ csiga is, ezek azonban többnyire táplálálékspecialisták és csak egy adott féla algával táplálkozna, s így tartásuk meglehetõsen kockázatos.

Kíválóan segíthatnek még az algairtásban a törpe remeterákok, melyek még az ételmaradékokat is eltüntetik. Nem nõnek nagyra, általában 2-5 cm-re. Fiatalon békések és megférnek egymással (a természetben is cs patokban élnek), azonban idõs korukra agresszívebbekké válnak és megtámadhatják egymást és a csigákat is. Ha elegendõ mennyiségû csigaházat biztosítunk nekik, úgy ez nagy valószínûséggel nem következik be. Az Adria partján a sekély vízben is élnek apró remeterákocskák, melyek szintén használhatók erre a célra. Alkalmas fajok: Clacinus laevimanus /Balkezes remeterák, Clibanarius tricolor / Kéklábú remeterák.


Astera

Kék lábú remeterák

Trochus házas csiga

Talajmozgatók

A karbantartás nagyon fontos! Az élõhomok használatánál a benne rejlõ apró lények a talaj átszellõztetését megoldják helyettünk. Azonban ha nem azt használunk aljzatnak, akkor jó hatásfokkal használhatunk erre a célra kígyókarú csillagokat. Egyrészt ételmaradékkal és üledékkel táplálkoznak, azonban sok idõt töltenek a kövek réseibe bújva vagy a talajba ásva magukat, ezzel átmozgatva a talajt. Több rákfaj szintén alkalmas erre a célra, fõleg a pisztolyrákok, melyek barlangokat ásnak az aljzatba, ezzel mozgatva azt. Erõsen turkálósak, így ha ki akarjuk használni a talaj szûrõkapacitását, akkor sajnos nem igazán ajánlhatók. Néhány tengeri uborka is kiválóan alkalmas a talajforgatásra, ugyanis bekebelezik a talajt és az emészthetõ részeket feldolgozzák. Ezzel az üledéket, a maradékot eltakarítja, tiszta aljzatot állítva elõ. A legismertebbek a Holothuria nemzetségbe tartozó egyszerû, sötétbarna példányok. Sajnos a színpompás fajok legtöbbje mérgezõ és stressz hatására vagy elpusztulásuk esetén lemérgezik az egész akváriumot. A hasznos uborkák viszont nem igazán mutatósak. nagyon strapabíró élõlények.


Holothuria fuscorubra

Ételmaradék eltakarítók

Sok apró ételmaradék eltakarító élõlény érkezik az élõkövekkel, melyek az akváriumban hosszú ideig életbentarthatók, sõt némely fajok még szaporodnak is. hatékony maradékevõk a kígyókarú csillagok: ha táplálék kerül a vízbe, ezek az egyébként lassú állatok meglepõen gyorsan elõmásznak! A garnélák az ételmaradékok eltakarításával hasznos tagjai lehetnek egy akváriumi életközösségnek. Azonban ezek a törékeny állatok nem szeretik a nagyobb halak társaságát, mert azok fenyegetést jelenthetnek rájuk. A ma már rendszeresen beszerezhetõ tisztigató garnéla is jól felhasználható erre a célra, illetve a boxolórákok, amik azonban elég agresszívek és így leginkább magányosan tarthatók, mivel még a tisztogató garnélát is megtámadhatják.


Ophiura ophiura

Parazita fogyasztók

ezek közül a legismertebbek a tisztogató garnéla (Lysmata sp.) és a tisztogatóhalak (Labroides sp.). A tisztogató halak egyébként jellegzetesen karcsúak és színük is jelzés értékû a többi hal számára, hogy ne egyék meg õket.


Lysmata amboinensis

Üveganemona írtók

Erre a célra többféle élõlény és élõlénycsoport is felhasználható. Nagyon jó hatásfokú a csipeszhal (Chelmon rostratus), azonban ez a hal csak akkor áll neki az üveganemona irtásának, ha már minden egyéb számára fellelhetõ táplálékot elfogyasztott és hát sajnos fõleg a csõférgeket szereti. Egyébként kényes és nehezen tartható halfaj, amelyet nem vagy csak nehezen lehet rászoktatni az általunk felkínált akváriumi táplálékokra! Jó szolgálatot tehet még az üveganemona elleni harcban egy Berghia veruccicornis csiga használata is, ami ki hazánkban azonban sajnos jórészt beszerezhetetlen, illetve a segíthet rajtunk a Lysmata wurdemanninevû garnéla is.


Lysmata wurdemanni

Berghia verrucicornis

 

Összefoglalva mondanvalóm: A karbantartó állatkák nagyban megkönnyítik az akvárium karbantartását, olcsóbbá teszik az akvárium fenntartását, természetes hatást keltenek, hála nekik nem vagyunk olyan mértékben ráutalva a technikai berendezésekre és ugye biztonságosak is, mert így nincs mit elrontanunk. Habár beszerzésük nem olcsó mulatság, mégis megéri az anyagi áldozatot, mert cserébe egy jól mûködõ és stabil rendszert kapunk,

 

Honda
AME Tengeri szekció

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 307 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top