Hirdetés

Természetvédelem

Folyik a csapból, ebben úsznak a halak, ebben fürdünk, ezt isszuk. Van.

 

Biztos, hogy van?

 

Vannak helyek az országban, ahol nem ajánlott a csecsemőknek a csapvíz fogyasztása, mert magas a nitrát-tartalma. A felnőtteknél nem okoz nagy problémát, de a csecsemőknél sajnos fulladáshoz vezethet. Mert a nitrát így működik, megfullaszt. Nagy mennyiségben a felnőtteket is.

Rengeteg fúrt, ásott kút van, amiket bemérettek a hatósággal, és azok azt ihatónak, vagy pont emberi fogyasztásra alkalmatlannak találták. Általában a magas nitrát-tartalom miatt nem iható a vizük.

 

 

Bővebben...

 

 

 

 

A Madárpark története

Honnan indultunk, és milyen út vezetett idáig?

A Madárpark története 1983-ban kezdodött, amikor egyetemista koromban szakmai gyakorlaton a németországi Walsrodeban a Madárparkban jártam, amely egy hatalmas madár-állatkert. Ott láttam eloször látogatható röpdéket, és tapasztaltam meg azt az élményt, amikor a repülo madarak közt, elválasztó rácsok nélkül a természet részének érzi magát az ember.

Akkor voltam gyakorlaton a hannoveri Baromfiklinikán. Ez elsosorban házibaromfi-egészségügyi intézmény, melyet Siegmann professzor hozott létre, akitol sokat tanultam.

Vadmadarak gyógyítására állategészségügyi létesítmény és madárpark együtt akkor még nem volt.

Azután Hortobágyra kerültem, ahol házibaromfi praxis mellett hobbiként vadmadarak gyógyításában is tapasztalatokat szereztem. 1991-ben Sándor István és Dudás Miklós felkértek a górési ragadozómadár-rehabilitációs állomás állatorvosi ellátására. Akkor még az állatorvosi képzésnek nem volt része a vadmadarak gyógyítása.

Bővebben...

Ha ismersz hazai tájakat, állatokat, növényeket, halakat, amelyeket óvnunk,védenünk kell, nosza írj róla!

Komposztálás   Szerintem a városias, de családi házas környezetben élők elemi kötelessége és öröme lenne komposztálni. Erre programok is vannak, sok helyen tárolókat ad ingyen az önkormányzat, mégis ősszel a levélégetéstől bűzlenek városaink, falvaink, holott a levélből (dió és gesztenye is alkalmas, csak lassan, 1-3 év alatt bomlik) kiváló lombföld készíthető, ami a drága, és környezetterheléssel járó tőzegkitermelést csökkenthetné. Lombot lehet magában (lombföld) vagy egyéb szerves hulladékkal komposztálni.

Bővebben...

A nagyfokú kavicsbányászat következményeiről olvashatunk amelyek beláthatatlan károkat okoznak.
 

2012. július 16.

A kavicsbányászat következtében a Pesti-síkságon összesen több mint 2000 hektár kiterjedésű nyílt víztükör párologtatja a talajvizet. A többletpárolgásból adódó veszteség – 15-20 ezer köbméter naponta – már meghaladja egy közepes város ivóvízszükségletét.

A Levegő Munkacsoport ombudsmani segítséget kért a kavicsbányászat, valamint a termőföldvédelem és a vízvédelem konfliktusát okozó jogszabályi hiányosságok miatt, amelyek a földtulajdonos gazdák és az önkormányzatok érdekérvényesítésének ellehetetlenüléséhez vezettek. A panasz alapja a termőföldterületek nagyarányú, felelőtlen megszüntetése, a talajvíz szintjének vészes süllyedése, ami az ország több területén, főleg Pest megye déli részén, valamint a Kisalföldön, Szigetközben és Miskolctól délre, a Sajó egykori törmelékkúpja vidékén jelentkezik. A hatások visszafordíthatatlanok, és a talajvíz süllyedése távolabbi tájakra kiható következményekkel is jár.

Bővebben...

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 4118 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top