Hirdetés

"Halgarancia"

Több
15 éve 9 hónapja #2514 Írta: GCS
GCS válaszolt a témára:

incsaba wrote: a termekekreEz azért elég tág fogalom :rolleyes:
Mi is ez a törvény konkrétan?

Téma zárolva.
Több
15 éve 9 hónapja #2491 Írta: incsaba
incsaba válaszolt a témára:
a jotallas nem kotelezo, a kedves kormanyunk elfogadta a torvenyt, igy a tesco cora... sem biztos hogy adni fog jotallast a termekekre
Téma zárolva.
Több
15 éve 9 hónapja #2422 Írta: kuf
kuf válaszolt a témára:
Azért etikai jellegu, mert a díszhalakra nézve nincs kötelezo jótállás.
Ergo nem kikényszerítheto.
És az etikát kár mellozni.
Üdv
Téma zárolva.
Több
15 éve 9 hónapja #2418 Írta: kuf
kuf válaszolt a témára:
Sziasztok,
tökéletesen egyetértek Szép_J-al, és kiegészíteném pár gondolattal.
Szerintem az egész halgarancia kérdés etikai jellegu, és az eladó, de kisebb részben a vevo becsületére és lelkiismeretére van bízva, hiszen ha jól tudom a terület nincs szabályozva és elég nehéz is lenne.
Nem érzem eroltetettnek a témát, hiszen mindnyájan szembesültünk már e téren bekövetkezett bajokkal, kinek-kinek szerencséje szerinti mértékben.
Úgy gondolom, hogyha a boltban maradt halaknál is felüti a fejét ugyanaz a betegség, illetoleg azonos tünetek lépnek föl, az eladó részéról mindenképpen becsületesnek tartom azt, ha kárpótolja vevot amellett, hogy természetesen a bolti halakból a továbbiakban nem ad el.
A vevore nézve viszont azt tertom követendonek, hogy ne akarjon kárpótlást minden esetben, ha elpusztult egy hala, különösképpen ne akkor, ha nyilvánvalóan hibázott a hal szállításánál, átrakásánál, de akár a hal fajtájának kiválasztásánál, tartásánál. Sokszor hallottam ugyanis ilyeneket a boltban, hogy megdöglött a halam, nem tudom, miért, hogyan.
Természetesen olyan szélsoségeket nem említek, mikor egy kereskedo szándékosan, vagy hanyagságból ad el beteg halakat.
A kirívó eseteknek hamar híre megy az akvaristák körében, és ha egyszer valaki megégeti magát, az óvatos lesz azzal a hellyel, vagy éppenséggel nem is megy oda többé.
Viszont vigyázni kell a helyek említését illetoen, mert a boltosok ilyenkor igencsak érzékennyé válnak, mikor hibáikat megemlítjük.
Mivel engem megfenyegettek, az érzékeny boltosokról (nem ahova szoktam járni! :D ) többet nem szólnék, de pontosan tudom, hogy melyik bolt az, ahova soha nem fogom a lábam betenni.
Visszatérve a halgarancia kérdésére, természetesen malor a legjobb helyen is elofordulhat, de az esetek többszöri elofordulása bizony már elgondolkodtató.
Remélem sok okosságot sikerült leírnom megint :rolleyes: :D
Téma zárolva.
Több
15 éve 9 hónapja #2408 Írta: guppi
guppi válaszolt a témára:

murci wrote: (itt zárójelben jegyezném meg. hogy amerikában - így kisbetuvel - volt v.mi ominózus balhé, hogy a kutyát v.ki a mikróban akart szárítani és csodák csodája megboldogult a szegény pára, Ezek után a gazdája beperelte a mikrós céget, hogy miért nem írták rá hogy nem lehet! Azóta ráírják...)Ez a valaki elég hülye vol! Ennyierovel a kutyáját mosógépben is moshata volna! Nekem is van egy sztorim: Egy ember éppen ment ki a garázson keresztül aból a házból a mit éppen kirabolt.De az vot a baj hogy az elektromos garázsajtónyitó nem muködött de vissza felé se birt már menni mert a kezébe marat a kilincs.A tulaj éppen 2 hónapos nyaraláson volt és a garázsba is csak kutya táp és kóla volt.Mikor a tulaj kiengedte a betörot az beperelte töb ezer dollára.A pert meg is nyerte.

Téma zárolva.
Több
15 éve 9 hónapja #2407 Írta: guppi
guppi válaszolt a témára:
Én edig nem vásároltam olyan helyen a hol nincs garancia.
Én csak a berendezéseket szoktam olyan helyen venni a hol van garancia.
A halat bárhol.Szerintem a boltba mielot megveszed a halat nézd meg a külselyét nem e beteg. Ha csak hordoza a betegséget akkor nagymeglepetés érhet.Ezért jobb olyan helyen vásárolni a hol van garancia.Üdv!!!
Téma zárolva.
Több
15 éve 9 hónapja #2394 Írta: Coldhead
Coldhead válaszolt a témára:
Egyetértek. Mert az éloállat mint már többször leírták itt valóban rizikósabb dolog, és nehezebben bizonyítható a betegség, de ha a betegség bizonyítható a vevot nyilván megilleti a kártalanítás joga, mint bármely más árucikk esetében. Én biztos vagyok abban, hogy ha a bolt ettol elzárkózik, ezt hivatalos úton ki is lehet kényszeríteni, más kérdés hogy megéri-e.
A negatív reklámnak egyébként a múltkor utánakérdeztem (ügyvéd barátom utánanézett), mert érdekel a dolog, abban az esetben ha a közlés tények ismertetésére szorul semmilyen következménye nincs (mint ahogy egyébként ezt normálisan el lehet képzelni). Itt megint más kérdés ha ez nem egyezik az akvarista fenntartóinak, és üzemeltetoinek a szándékával, akkor itt nyilván ezt nem fogjuk tudni megtenni.
Itt viszont elgondolkoztam a bizonyítás tényén, én nem is emlékszem hogy valaha kaptam tételes számlát egy boltban (sot egyáltalán bármilyen számlát ha éloállatot vettem, muszaki cuccokhoz van a gari miatt). Ugye ezután kellene egy írásos állatorvosi diagnózis, és akkor bizonyítható a dolog. Mivel véleményem szerint az egész nem ér ennyit, és szerintem a halvásárlás bizalmi kérdés, úgy egyszeruen többet abba a boltba nem kell menni. És szerintem ha bizonyítható a beteg állat vásárlása, és az ezt követo negatív hozzáállás, érdemes közzé tenni.
Tudom erre vannak a kedvenc boltjaink, de ne feledjük attól hogy januárban valakinek tetszett egy bolt, még szeptemberben befürödhet ott, és azt most nem tudja közölni. Így ez egy folyamatosan bovülo lista.
Téma zárolva.
Több
15 éve 10 hónapja #1915 Írta: Most
Most válaszolt a témára:
Csatlakozom Murcihoz! Örüljünk, h nem mindenben értünk teljesen 1et és mindenkinek van saját vélemény. Milyen egyhangú lenne is a világ...
Téma zárolva.
Több
15 éve 11 hónapja #1894 Írta: mur
mur válaszolt a témára:
Teljesen fölösleges itt a nagy plénum elott hamut szórni a fejedre, senkit sem sértettél meg.
Téma zárolva.
Több
15 éve 11 hónapja #1881 Írta: Güzgüz
Güzgüz válaszolt a témára:

murci wrote: (itt zárójelben jegyezném meg. hogy amerikában - így kisbetuvel - volt v.mi ominózus balhé, hogy a kutyát v.ki a mikróban akart szárítani és csodák csodája megboldogult a szegény pára, Ezek után a gazdája beperelte a mikrós céget, hogy miért nem írták rá hogy nem lehet! Azóta ráírják...)

ez egy nemzetközi verseny egyik helyezettje, ami arról szól, hogy mekkora ökörségekkel nyertek már pereket. ha lesz idom, elokeresek egy listát az elmúlt évek helyezettjeirol. :-)

G
Téma zárolva.
Több
15 éve 11 hónapja #1880 Írta: mur
mur válaszolt a témára:
A MACSKÁNKRÓL LESZÁLLNI! OKKÉ???? :lol:

(itt zárójelben jegyezném meg. hogy amerikában - így kisbetuvel - volt v.mi ominózus balhé, hogy a kutyát v.ki a mikróban akart szárítani és csodák csodája megboldogult a szegény pára, Ezek után a gazdája beperelte a mikrós céget, hogy miért nem írták rá hogy nem lehet! Azóta ráírják...)
Téma zárolva.
Több
15 éve 11 hónapja #1879 Írta: ehran
ehran válaszolt a témára:
Szegény Hét, jól letámadtunk! :D

Van egy nagyon jó példa most az album friss képei között a garancia ellen/mellett:
Kellett volna-e a boltosnak fölvilágosítani Murcit, hogy ne engedje a macskát nyitott akvárium közelébe, mert az a halak/garnélák számára kedvezötlen következményekkel járhat. Reklámálhat-e Mur a boltosnál a macska szájából kicsavart halakkal a felvilágosítás hiányáért? :evil: :D
Téma zárolva.
Több
15 éve 11 hónapja #1875 Írta: Pultos
Pultos válaszolt a témára:
Szerintem nem jó ötlet ez az éloállatgarancia.Annyi tényezo van ami miatt megdögölhet egy hal. Ha megveszek egy hajszárítót ahhoz van használati útmutató, ha azt elolvasom és betartom, és nem muködik a gép akkor él a garancia.
Egy élolény pedig nem hajszárító>egyszeruen túl sok a kiszámíthatatlan tényezo.....
Üdv
Pultos
Téma zárolva.
Több
15 éve 11 hónapja #1874 Írta: mur
mur válaszolt a témára:

Coldhead wrote: Melyik az az EGYAZON bolt? Csak mielott véletlen betoppanok oda, bár ismeretlen helyrol nem szoktam halat venni. Tudom ez kényes téma, de szerintem ha tényleg ennyi gond van egy bolttal azért azt érdemes megosztani másokkal is.

Hát igen, ez kényes kérdés! Nézd meg az alábbi topicot bitte:
http://www.akvarista.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=66
Murci
Téma zárolva.
Több
15 éve 11 hónapja #1873 Írta: Coldhead
Coldhead válaszolt a témára:

tomnewman wrote: Iigen, szerintem is vannak olyan boltok, sajnos, ahonnan többen, többször 2 napra vásároltak halat. Mire másnap etetnék, a hal már történelem. Sajnos még léteznek ilyen boltosok. A klubunkban többen is panaszkodnak EGYAZON boltra, hogy onnan csak "döglött" halat vettek. két napnál tovább ritkán bírták, s sokszor az addigi állomány is megcsappant ilyenkor. Ezért ki lehet a felelos?

Melyik az az EGYAZON bolt? Csak mielott véletlen betoppanok oda, bár ismeretlen helyrol nem szoktam halat venni. Tudom ez kényes téma, de szerintem ha tényleg ennyi gond van egy bolttal azért azt érdemes megosztani másokkal is.
Téma zárolva.
Több
15 éve 11 hónapja #1872 Írta: kokx
kokx válaszolt a témára:
Hét
"Az éloállat egyáltalán nem különbözik olyan termékektol, amikre van garancia"

Az éloállat nem termék, hanem egy élolény. Egyáltalán tisztában vagy azzal, mit is írsz le?
Téma zárolva.
Több
15 éve 11 hónapja #1870 Írta: Most
Most válaszolt a témára:

Hét wrote:

Most wrote: Sziasztok!
Nem hiszem, h a boltnak garanciát kellene vállalnia az eladott halakra. Túl sok minden múlik azon, h milyen körülmények közé kerül az eladott hal.
Most

Kedves Most!

Sajnos egyáltalán nem értek Veled egyet. Az éloállat egyáltalán nem különbözik olyan termékektol, amikre van garancia. Ha pedig azért nyiffan ki egy hal, mert az eladó nem mondta el, hogy eddig ezt a szép diszkoszt itt a boltban 0,1 Khs vízben tartottam, és ne rakd csapvízbe, ha megveszed, az is az eladó hibája. És nem az enyém. Ha ugyanis rákötöm a 12V-os készüléket a 220-ra, mert nincs leírás az ugyanúgy az eladó sara.
Az élo állatok még sokkal több törodést igényelnek, és bizony olyan halastól kell venni, aki hajlandó felelosséget vállalni az általa eladott halért. Ha nem, ....

Üdv
Hét

Szia Hét!

Sajnos? Miért sajnos? :-)
Attól, h az eladó elmondja h milyen körülményeket kell annak az élo állatnak biztosítani, nem biztos, h a kedves vevo megfogadja azt. Ezt bizonyítani persze nehéz. Vagy 1 példa: mondjuk megérkezik egy nagyobb halszállítmány a boltba, az eladó berakja gyorsan a halakat az akváriumba mert sok a vevo. Te bemész kb fél órára rá és megveszel pár halat, amin természetesen nem látszik semmi, sem viselkedésben, sem külsoleg. Viszont a hal másnapra feladja. Ki a hibás? Mondhatjuk h az eladó, mert nem tartotta karanténban a halat, nem tájékoztatott? Vagy Te, h nem kérdezted meg az eladót, h mióta van nála a hal, karanténozta e?
Nem szeretném, ha odáig jutnánk (mint az USA-ban) h a visszapillantó tükörre ki kellene írni: amit látsz az a valóság kicsinyített mása. Nem hiszem h oktatást kellene tartani mondjuk a mikrosüto használatáról, h pl. ne abban szárítsuk meg a macskánkat.

Tehát továbbra is tartom magamat az álláspontomhoz: nem lehet elvárni (ahogy Ehran nagyon helyesen írta) a kivitelezhetetlensége miatt az élo állatra vonatkozó garanciát.

Most

Ui.: Nem flamenek szánom, csak sztem errol érdemes 1 kicsit beszélgetni. :D
Téma zárolva.
Több
15 éve 11 hónapja #1869 Írta: ehran
ehran válaszolt a témára:

Hét wrote: Kedves Most!

Sajnos egyáltalán nem értek Veled egyet. Az éloállat egyáltalán nem különbözik olyan termékektol, amikre van garancia. Ha pedig azért nyiffan ki egy hal, mert az eladó nem mondta el, hogy eddig ezt a szép diszkoszt itt a boltban 0,1 Khs vízben tartottam, és ne rakd csapvízbe, ha megveszed, az is az eladó hibája. És nem az enyém. Ha ugyanis rákötöm a 12V-os készüléket a 220-ra, mert nincs leírás az ugyanúgy az eladó sara.
Az élo állatok még sokkal több törodést igényelnek, és bizony olyan halastól kell venni, aki hajlandó felelosséget vállalni az általa eladott halért. Ha nem, ....

Üdv
Hét

Annyiban egyetértek Veled, hogy az eladónak kötelessége lenne tájékoztatni a vevöt a megvásárolt hal helyes tartási feltételeiröl, esetleg még írott formában is, de a hagyományos értelemben vett garancia szerintem is megoldhatatlan. Gondolj bele, ha másnapra-harmadnapra megdöglik egy boltban vett hal, az lehet a bolt, de lehet a kedves vásárló, söt lehet a hal hibája is, és sok esetben szerintem nem kideríthetö, hogy kié is volt. Arról nem beszélve, hogy mondjuk 2 db 250 Ft-os hal esetében nem is biztos, hogy megéri lebonyolíttatni a vizsgálatot. Én sem vagyok boltos, nekem is a vevök érdekei a fontosabbak, de a hagyományos müködése a garanciának szerintem élö állat esetében kivitelezhetetlen. Az más kérdés, hogy ha egy boltnál rendszeresen elöfordul, hogy az ott vett halakkal gond van, akkor az ellen tenni kellene valamit. Más kérdés, hogy én nem tudom, mit. (Mondjuk nem megyek oda többet vásárolni, de ez nem túl hatékony :-) )
Téma zárolva.
Több
15 éve 11 hónapja #1868 Írta: tomnewman
tomnewman válaszolt a témára:
Iigen, szerintem is vannak olyan boltok, sajnos, ahonnan többen, többször 2 napra vásároltak halat. Mire másnap etetnék, a hal már történelem. Sajnos még léteznek ilyen boltosok. A klubunkban többen is panaszkodnak EGYAZON boltra, hogy onnan csak "döglött" halat vettek. két napnál tovább ritkán bírták, s sokszor az addigi állomány is megcsappant ilyenkor. Ezért ki lehet a felelos?
Téma zárolva.
Több
15 éve 11 hónapja #1867 Írta: vasskari
vasskari válaszolt a témára:
Hét:

Köszönöm az értékes hozzászólást. Hosszútávú megoldásként én valamilyen biológiai szurot szeretnék beállítani. El is mentem ugyanabba a boltba és vettem egy vízpumpát a leendo szuroaksimba. (jajj de fájt a pénztárcámnak :( ) Holnap vágatok üveget és elkezdem összebarkácsni a cuccot.
Azt nem hiszem, hogy túl lenne népesítve az akvárium. 120 literben van 20 szumi (zöld, arany és sima változat) 3 titteya, 1 anci, 2 thoroacatum (remélem jól írtam) harcsa (még kicsik) és két platidoras. A torokátumokat terveim szerint egy késobbi nagyobb akváriumba nevelem. Az viszont biztos, hogy alul van világítva a medence és hogy sokat etettem (naponta kétszer annyit, amennyit a halak megesznek). Gondolom a sok kaja miatt megnott a kiválasztott ammónia mennyisége és ezzel nem bírtak a bacik.
Az etetést visszafogtam, de szerintem akkoris felfér egy szuroaksi a tisztább víz érdekében.
Apropó: A boltban ezt mondta az eladó, hogy vízcsere után érdemes Nitrivec-et locsolni a szurobe vagy a vízbe. Ez tényleg igaz, vagy csak nagyon el akar adni? Szerintem idovel azért be kellene állni a dolognak. Vagy nem?

Üdv!
Téma zárolva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.518 másodperc
Product Tour

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Menu

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 566 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top