Hirdetés

Áramszünet contra zavaros víz!

Több
14 éve 7 hónapja #71198 Írta: hanyistok
hanyistok válaszolt a témára: Re: Barnul a viz! Help!!!

Luna wrote:

szasza7103 wrote: Sziasztok!

Kezdö vagyok és most kaptam karira halakat. Két nap alatt nagyon csúnyán el kezdett barnulni, homályosodni a víz! Mit csináljak?

Valaki segítsen léccci! :(

Szia.

Esetleg ha leírnád, hogy mekkora az akváriumod, milyenek a fényminoségeid, mivel etetsz és mennyit, szurod fajtája, mérete, milyen aljzatod, növényeid vannak, akkor könnyebb lenne rátaláni a probléma gyökerére.Szia. Az akváriumot is KARIRA kaptad? Ha igen, akkor a probléma gyökere megtalálva! Ha nem, akkor bocs.

Téma zárolva.
Több
14 éve 7 hónapja #71192 Írta: Luna
Luna válaszolt a témára: Re: Barnul a viz! Help!!!

szasza7103 wrote: Sziasztok!

Kezdö vagyok és most kaptam karira halakat. Két nap alatt nagyon csúnyán el kezdett barnulni, homályosodni a víz! Mit csináljak?

Valaki segítsen léccci! :(

Szia.

Esetleg ha leírnád, hogy mekkora az akváriumod, milyenek a fényminoségeid, mivel etetsz és mennyit, szurod fajtája, mérete, milyen aljzatod, növényeid vannak, akkor könnyebb lenne rátaláni a probléma gyökerére.
Téma zárolva.
Több
14 éve 7 hónapja #71193 Írta: szasza7103
szasza7103 válaszolt a témára: Barnul a viz! Help!!!
Sziasztok!

Kezdö vagyok és most kaptam karira halakat. Két nap alatt nagyon csúnyán el kezdett barnulni, homályosodni a víz! Mit csináljak?

Valaki segítsen léccci! :(
Téma zárolva.
Több
15 éve 8 hónapja #46017 Írta: tomnewman
tomnewman válaszolt a témára:
Szia, Botosati!

Hülye kérdéseket tennék fel... Ahogy általában szoktam. :-)
Minek és mennyi táptlajt raktál a vízbe?
egyébként, táptalaj nélkül is eltart néhány napig, amég kitisztul a víz... De láttam már felpiszkált táptalajt.. annak is komoly ido kellett..

A szurot /szuroket tisztítottad a "beállási ido" alatt?
Téma zárolva.
Több
15 éve 8 hónapja #46001 Írta: Don07
Don07 válaszolt a témára:
Várj türelemmel....
Téma zárolva.
Több
15 éve 8 hónapja #45996 Írta: botosati
botosati válaszolt a témára: SEGÍTSÉG - homályos a víz az akváriumban!!!
Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem. :oops:

10 napja telepítettem egy 240 literes akváriumot, és a víz még mindig homályos. Szerintetek mitol lehet, és mit tehetek, hogy kitisztuljon?

Amiket eddig csináltam:

- JBL táptalajt raktam bele a növényeknek, amit vastagon lefedtem kvarchomokkal.
- 0,3-0,6-os kvarchomokot tettem bele, elotte kimostam. Biztos, hogy nem meszes, mert a többi akváriumomban is ugyanebbol a zsákból van, és azoknak a vize kristálytiszta.
- A belso szuro is folyamatosan megy, sot, beleraktam egyszerre kettot is. Egyébként sokat szurtek, de a víz még mindig nem teljesen tiszta, sot, szerintem, az elmúlt 2 napban homályosabb, mint elotte.
- Ja, és mivel 2 napja már egész jó állapotban volt, telenyomtam halacskával, és szeretném, hogy ne legyen semmi bajuk...

Kedves Tapasztaltabb Akvaristák!
Mit tegyek, hogy a víz kristálytisztává váljon?

Köszi
Téma zárolva.
Több
15 éve 9 hónapja #44921 Írta: egedzs
egedzs válaszolt a témára: Áramszünet.
Nekem két aksim van 300l és 450l. Egyik hétvégén úgy mentünk el otthonról három napra, hogy elfelejtettem visszakapcsolni a szuroket (külso+belso mind a kettoben) etetés után. Miután hazaértünk gyorsan visszakapcsoltam és néztem az eredményt. Minden hal megvolt, a víz csak egy árnyalatnyit volt füstös, de lehet hogy csak azért láttam, mert tudtam a dologról. A feleségemnek fel sem tunt, amikor megkérdeztem, hogy lát-e valami változást? A kisebbik akváriumban 25db afrikai sügér van, róluk mindenhol azt olvastam, hogy eros szurést igényelnek itt meg szurés nélkül elvoltak három napig.

Üdv: Zsolt
Téma zárolva.
Több
18 éve 8 hónapja #2484 Írta: kevrik
kevrik válaszolt a témára:
Köszike...
Most rendeltem a Maraton szurombe gyári szivacsot. Sajna csak egy fajta van hozzá nem tudom, hogy finom vagy durva szivacs e. De majd meglátom és ennek megfeleloent majd kiválaszok egy másik lyukméretut és majd bele krehálom.
Végúl is nem is kell semmilyen zsák, a szuro kamrába, mert ahogy Bale is helyeselte az szuroanyag összeálításomat, 2 féle szivacs+perlon+kerámia... igy nélkülözheto...
Csak az a baj, hogy a jövo héten ha meglesz akkor ismét szét kell hogy szedjem a szurot :( de akkor legalább már véglegesen összetudom rakni és remélem hogy 3 hónapig nem kell hozzá nyulnom. :D
Nem tudom ezt láttátok e már? :
[url=http://www.motoros-friends.hu/gyozo/akvarium/400/keszites/szures/index.htm">www.motoros-friends.hu/gyozo/akvarium/400/keszites/szures/index.htm[/url]
Téma zárolva.
Több
18 éve 8 hónapja #2469 Írta: Bale
Bale válaszolt a témára:
Kevrik,

az úgy jó a sorrend ahogy írtad; én a gyantát nem tenném be, mert az "könnyu helyen" kell legyen, hogy esetleg "veszély" esetében ki lehessen venni . Azt inkább külön kell betenni egy hálószeru zacsiba a vízfolyás mellé vagy alsó szuroházba.

Ha nem kapsz semmi más megoldást, akkor a noi harisnya megteszi a magáét. Abból csináld a"zacskókat" masszát bele és bóg a két végére, majd bele a szurokamrába. Hát ennyi.
Téma zárolva.
Több
18 éve 8 hónapja #2465 Írta: kevrik
kevrik válaszolt a témára:
Hát igen az ember mindig tanul... :-)
Nagyon köszönöm magam és mindenki nevében a tanácsot...

Amit nem tudtam hogy a kerámia is biologiai szürést végez... nem tudtam hogy a biologia szurés egyett jelent a nagy koszok lebontásával.

Nos most nekem akkor nem igazán jó a sorrend a külso szurombe???
Meg a felhasznált anyagok egy része sem???

Az a baj, hogy nekem nincs a szurobe semmi elválasztó rács.. nem adtak hozzá.. csak alulra felülre van egy-egy ami a rajz szerint oda kell!!!
Ez még a legkevesebb de milyen anyagokat rakjak akkor a szurobe?

Igy jó lenne: lentrol:durva szivacs, finom szivacs, perlon vatta, kerámia, semlegesíto gyanta... igy király lenne?
Irj légyszi hogy így jó e akkor vagy mit javasolsz!?

Akkor viszont be kell szereznem/vagdosnom mert ehez a SACEM szurohöz nem adtak semmi bele való szivacsot... és kérdeztem ilyen kerek alakut nem is biztos hogy tudnak hozni!

Nos köszike...
Téma zárolva.
Több
18 éve 8 hónapja #2462 Írta: Bale
Bale válaszolt a témára:
Szia Kevrik,

Azt hiszem nem vagy eléggé tisztában a szûrõk mûkõdési elvének általános fogalmaival, és azért gondoltam megpróbálok rövidesen hozzászólni. Ezt is csak azért, hogy megértsed a szûrõid hasznosságát,és saját magad rájöjjél az elkövetett hibák és ennek következtében keletkezõ gondok kiküszöbölésére.

Szóval minden szûrõ mechanikai és biólogiai szûrést végez úgy a szívacs mint a belsõ vagy a külsõ szûrõk, ez eggyértelmû. :!: A szívacsszerû massza az kifogja a lebegõ "koszt", a szívacs felûletén megtelepedett külömbözô bacik pedig megpróbálják fölemészteni mindezt.
A külömbség a három szûrõ között csak a szûrési felûlet/térfogat mennyiségében, illetve minõségében van, na meg az átfolyó vízmennyíségben, ha pontosak akarunk lenni(de most nem ez a fõ).


Minél nagyobb a szûrési felûlet meg a bacik "élõtere" annál jobban mûkõdik egy szûrõ. A vízszûrésnek a minõsége a legjobb amikor a lehetõ legnagyobb biologiai szûrést tudunk bíztosítani. Szóval egy külsõ szûrõ sokkal jobban megszûri biologiailag a vízet mint egy kis szívacsszûrõ mert a térfogata lehet, hogy 5-10 szer nagyobb. A kerámia csövek nem azért vannak egy külsõ szûrõben, hogy felfogják a nagy koszt, hanem mert a pórúsos(lyúkacsos) anyag nagyobb felûletet bíztosít a baciknak négyzetcentiméterenként pl.külömbözõ kristályok, zeolit stb.

A szûrés alapelve :idea: : a nagyobb lebegõ kosz kiszûrése(nagylyúku szívacs),
az egésszen kis mikrópartikkelek kiszûrése( finom lyúkú szívacs, vagy perlonvatta), azútán a nagymennyiségû biólogiai szûrés(ami lehet porcelánok, lebegõ homogszûrés, csepegtetõs szûrõ stb.), és legvégûl is a kémiai (nitrát-, foszfát, ammonia kezelõ gyanták, aktív szén) esetleg nagyteljesítményû vagy sorban kötõtt közös szûrõrendszerekben a fertõtlenítõhatású UV-, meg ozónos szûrés.

A külsõ szûrõk használatával kapcsolatban annyit, hogy pont a nagy térfogat miatt az átlagnagyságú akváriumok egyik legjobbminõségû szûrõi közé tartoznak. A teljes "beérésig" 1-3 hét szûkséges; és az ûzemeltetési táv, az a lebonttandó anyag mennyíségétõl, illetve a szûrõ tipúsától függõen 2-6 vagy több hónap is lehet . :S

Szóval visszatérve a te esetedre, a levegõs szívacsszûrõt kéne inkább gyakrabban mosni, ha épp így szoktad meg, akkor egy hét eltéréssel felváltva kéthetenként. De a külsõ szûrõt semmi esetre sem, mert aval csak olyan dolgokat okozól amilyennel jelenleg kûszködsz, hiszen a szûrõd baci flórája még be sem ért és te már újból mósod.
Csoda, hogy eddig ilyen könnyen megúsztad. De mindenki a saját kárán tanúl :( .
Téma zárolva.
Több
18 éve 8 hónapja #2457 Írta: kevrik
kevrik válaszolt a témára:
Nos én örülök, hogy hozzászoltál. Minden vélemény vélemény. :-)
Igen teljesen igazad van. Mindenki arra vár hogy kialakuljon a baci állomány, és azt tényleg nem lehet "forrázzni" mert ugye akkor kihalnak!De csak annak lényeg ez aki biologiai szurésre is használja a külso szurot!
Én nem! Szivacsom sincs benne! :-) Én csak a kerámiával a nagy koszokat, a 3*perlon vatta réteggel a pici koszokat szurom, és 1-2 hetenként szuro tisztitáskor felváltava (zeolit és tozeg) keverékkel a víz minoség-hez használom a külsot!
A biologiai szurést a két sarokban elhelyezett levegoztetovel mukodo szivacsszuro végzi.(igaz most ezeket is kelett forrázni, de egyépként még csak ki se szoktam venni az akiból)! És a bacik hamar vissza álnak, használni kell valami olyat mint a sera nitrivec, az 24 óra alatt mindent bacit vissza állít. :-)

Ui:Zolisz: Mint mondam minden "értelmesnek" hangzó segítséget megfogadok és megköszönök! :-)
Téma zárolva.
Több
18 éve 8 hónapja #2456 Írta: zolisz
zolisz válaszolt a témára: Re: Váóóó :)

kevrik wrote: Valószínu hogy igazad van mert a tegnapi szoro(tisztítások/forrázások) sem segítettek még.. sot ma reggelre a víz még zavarosabb (tejesebb) lett!

Hello Mindenki!

(((Elore leszögezném nem kötekedek! :rolleyes: )))

Ez nem evidens valahol?, csak azért térek rá vissza, mert nem láttam erre az írásra választ! Engem viszont érdekelne!, szurot szabad egyáltalán bármikor is forrázni?, hiszen itt is azt "várta mindenki", hogy végre alakuljon ki a baci-állomány a szivacsban nem de?

Ui.:Kevrik! Amit írtam annó azzal, csak 1 lehetséges okot akartam kizárni a sok közül ezzel próbálván közvetve segíteni neked... :oops:

Üdv!
Téma zárolva.
Több
18 éve 8 hónapja #2446 Írta: kevrik
kevrik válaszolt a témára: Mefejetve.
Azthiszem megfejtettem a dolgot!!! :-)
A szuro cso tele volt hányadék jellegu anyaggal... elég sok volt benne...
Most totál kitakarítottam és kiforráztam mindent...(csöveket) remélem reggelre lessz hatás...
Szerintem tuti ez volt a gond!!!
Hába ha kezdo az ember akkor hibázik...
Mindenkinek ajánlom hogy mikor külso szurot tisztít, a csövekrol sem feledkezzen meg.. így nagyon sok kellemetlen élménytol szabadulhat meg!!! :-)
Bye...
Téma zárolva.
Több
18 éve 8 hónapja #2419 Írta: kevrik
kevrik válaszolt a témára:

Bale wrote: Kevrik,

az aksid most pont betegeskedik...halgasd meg mit mondott a doktorbácsi! :wink:

Nem kell sietni a dologgal, hagyd nyúgottan érlelõdjön a víz és a szûrök. Ha majd a vízed letísztúlt....várd ki a szombat vasárnapot, ahogy tanácsoltam. A részleges vízcserét csináld majd a jövõ hét közepe táján.
Amit csinálhatsz az, hogy a friss vízet tárold és levegõsztesd addig, esetleg melegítsed a kivánt hõfokra.
Gyógyúlást... :P

OKS! Természetesen megvárom! Megprobálok mindent ugy csinálni ahogy írtad/írtátok! És a víz mindig friss mert akkor megyek érte amikor akarok. :-) (Persze elötte felmelegítem, stb)
De azt hogy érted hogy betegeskedik, pont most irtam hogy mint ha javulna... ??? :(
Téma zárolva.
Több
18 éve 8 hónapja #2416 Írta: Bale
Bale válaszolt a témára:
Kevrik,

az aksid most pont betegeskedik...halgasd meg mit mondott a doktorbácsi! :wink:

Nem kell sietni a dologgal, hagyd nyúgottan érlelõdjön a víz és a szûrök. Ha majd a vízed letísztúlt....várd ki a szombat vasárnapot, ahogy tanácsoltam. A részleges vízcserét csináld majd a jövõ hét közepe táján.
Amit csinálhatsz az, hogy a friss vízet tárold és levegõsztesd addig, esetleg melegítsed a kivánt hõfokra.
Gyógyúlást... :P
Téma zárolva.
Több
18 éve 8 hónapja #2414 Írta: kevrik
kevrik válaszolt a témára:
Úgy néz ki (bár nem akarom elkiabálni) javulgat a dolog! :-)
Most már lassan két napja szinte tök sötétségben vannak, meg már talán a hozzáadott tabletták is beindultak... Határozottan látszik hogy "ritkultak" azok a valamik amik a zavarosodást okozzták. Hirtelen ránézek meg sem mondom hogy zavaros a víz(olyan 1 méterrol!) Sajna közelrol még látszanak... :(
Kérdés!!!: Holnap amugy is víz cserés lenne. Szokásos 30Liter. DE!
Nem is itt folytatom mert az már nem ide vágos téma.. megnézem van e ilyen topik, vagy csinálok eggyet. "Forrásvíz" néven lessz....
Azért annyit ide, hogy csináljak részleges vízcserét vagy ne???(Mert mint mondtam ido szeru amugy is!???)

THX
Téma zárolva.
Több
18 éve 8 hónapja #2386 Írta: kevrik
kevrik válaszolt a témára:

chubbe wrote: Szerintem ezt a tablettázás dolgot nem kellett volna! Felesleges mindenféle vegyszerrel terhelni a vizet! Amit Bale leírt, az a recept. A tablettákat felejtsd el!

Nos alapban azt mondom igazad van. De ez nem vegyszer! Idézem a doboz pontos leirását!
Neve: Crystall, Gyorsitott biologiai víztisztítás enzimekkel akváriumok számára.
Felhasználási terület:
Újonnan telepített akváriumokban a légmentes csomagolásban tárolt CRYSTALL tabletta hozzáadásával lecsökkenthetjük a víz ún. beállási idejét.A víz a tabletta hatására "élové válik". Muködo akváriumokban a felhalmozódó különféle szerves anagokat(tápanyagmaradékokat, halürüléket, elhalt növényi részket), amelyek a víz zavarosodását okozzák, lebontja.

Természetesen azt csinálom amit bale ajánlott, de ettöl nagyobb gond biztos nem lessz!!!
(Remélem :-))
Azért kössz, örülök hogy hozzálszoltál a témához. Szeretek több féle véleményt "hallani".
Téma zárolva.
Több
18 éve 8 hónapja #2385 Írta: Bale
Bale válaszolt a témára:
Kevrik, a fényt azért kell kikapcsolni mert sok egysejtû infuzória a fényenergiát is fölhasználja és ezáltal jó a szaporodási vízközeg. A sõtétségben viszont nagyrésze nem szereti.
Téma zárolva.
Több
18 éve 8 hónapja #2384 Írta: kevrik
kevrik válaszolt a témára:
OKS. A fényt miért is kell kikapcsolni? Ugye ez nem okoz semmi különösebb gondot a növényeknek???

Amugy ma "betablettáztam". Valami kimondottan "vízzavarosodásra" való tablettával. Magyar. Egy jó (igen régota müködö) üzletben kaptam SZFVáron. Biztos ért a srác az aksikhoz ahogy körul néztem az üzletben! Hihetetlenül kicsi, és nagyon állat.(Tengeri aksi, van egy nagy sugeres trapéz aksi, az is nagyon szakít)Mikor sok évvel ezeleött be mentem akkor is o volt ott. Asszem o a tulaj.
Mondta hogy használta már, bár a magyar termékektol nincs elragadtatva, de ez nagyon megyozo volt! Hát remélem én is!!! :-)

Szoval majd irom mi van.
Téma zárolva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.654 másodperc
Product Tour

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Menu

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 309 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top