Hirdetés

Eutanázia a díszhalaknál

Több
12 éve 3 hónapja #54913 Írta: mur
mur válaszolt a témára:
Azt hiszem a téma teljesen ki lett vesézve.
Bezárt a bazár.
Téma zárolva.
Több
12 éve 3 hónapja #54897 Írta: vinsanity
vinsanity válaszolt a témára:
üdv!

Én Estomhoz csatlakoznék, valóban nagyobb, viszonylag könnyen megfogható halaknál sztem is leggyorsabb módszer a tarkón vágás, kisebb halaknál viszont azt tudom javasolni, hogy egy szalvétába való kivétel után a szalvétában gyors mozdulattal nyomjuk szét a hal fejét. a szenvedése így nem tart sokáig, elég vérengzosen hangzik, de ez amugy is egy kényes téma. valóban ennek a muveletnek az a lényege, hogy megkönnyítsük a halálát a halnak, ha már menthetetlen(végszükség esetén), és nem pedig az eszetlen halpusztítás.

Adja Isten, hogy minél ritkábban kelljen ilyet muvelnünk!
Téma zárolva.
Több
12 éve 4 hónapja #53874 Írta: rasztasziv
rasztasziv válaszolt a témára:
a szívbajozásból lesz a kínzás.a gyors elpusztítás ismerete is része minden állattartásnak,tetszik,nem tetszik
Téma zárolva.
Több
12 éve 4 hónapja #53818 Írta: estom
estom válaszolt a témára:
Ja még annyi: valóban lehet a topiktémát "érdekesnek" találni, de valós a probléma (minden akvaristának áll a zászló), éppen ezért nem az segít másnak, ha inkább hallgatunk róla. Az is igaz azonban, hogy túlbeszélni is felesleges talán. Nem a válogatott halálnemekrol van itt szó remélhetoleg, hanem a hal leggyorsabb és legkíméletesebb - ha lehet így nevezni - elpusztításáról végszükség esetén.
Téma zárolva.
Több
12 éve 4 hónapja #53817 Írta: estom
estom válaszolt a témára:
Én - mivel sajnos már alkalmaznom kellett - az igen gyors "tarkón"csapást próbáltam. Ez nekem rosszabb, de az a kevésbé fontos. Nem újkeletu a dolog. Megfogom a halat kétoldalt (valami segíthet, hogy ne csússzon) sík felületre teszem hasra és a fej-fejmögé csapok egy vékonyabb, de nehéz (nem hajlékony) fémpálcával. Gyakorlatilag másodperc töredéke a halnak. De az egész muvelet nem több néhány másodpercnél.
Azt hiszem - ha már szükséges - felesleges túlbonyolítani a dolgot, csak azért, hogy magunkat kíméljük. Merthogy az a halnak általában rosszabb.
Téma zárolva.
Több
12 éve 4 hónapja #53780 Írta: caldera78
caldera78 válaszolt a témára:
XY!

Ne gondold, hogy aki ebbe a topicba ir, az valami szadista, aki a halait azért tartja, hogy különbözo halálnemekkel és kinzásokkal végezzen velük!

Aki szereti a halait, és nem tudta elkerülni a megbetegedésüket, annak megfordul a fejében, hogy jobb lenne megszabaditani szenvedo halát a sokszor napokig tartó szenvedéstol.

A topic célja az, hogy megtaláljuk erre azt a módszert, ami a leghumánusabb, ha már arra kényszerülünk, hogy ilyet tegyünk.

Üdv! A
Téma zárolva.
Több
12 éve 4 hónapja #53487 Írta: rasztasziv
rasztasziv válaszolt a témára:
üdv:)
ha már döntöttünk illik gyorsnak lenni.tipp:egy roppantás tarkó mögött két ujjal
Téma zárolva.
Több
12 éve 4 hónapja #53449 Írta: caldera78
caldera78 válaszolt a témára:
Sziasztok!

Sajnos friss tapasztalataim vannak a szénsavas ásványvizes módszerrel kapcsolatban.

Egy Microgeophagus ramirezi nostény ( névszerint Évike ) volt az áldozat. Hasvizkóros volt. Sajnos késon ismertem fel a betegségét, a gyógyszer már nem segitett rajta.

Kb. 30 sec. alatt halt meg. Igazság szerint rövidebbre számitottam...
Meg-megiramodva gyorsan úszkált néhányszor (gondolom bántotta a nyálkahártyáit a szén-dioxid), majd felfeküdt a felszinre.

Remélem mostmár jobb neki!
Téma zárolva.
Több
12 éve 5 hónapja #27007 Írta: gilice
gilice válaszolt a témára:
A topic elejen olvashato!

mur wrote:

MAndarin wrote: Olvastam valamelyik könyvben, hogy esetleg jeges fürdovel
is lehet próbálkozni. Még sosem kerültem ilyen helyzetbe
szerencsére, de nekem még ez tunik a legkönnyebben megvalósíthatónak.
Ti mit szóltok ehhez, elég humánus?

M.

Egy német oldalon lehet olvasni ( http://www.aquaristik-hilfe.de/fische06.htm ):
A melegvérueknél valóban igaz, hogy a testhomérséklet eros lehulése, a hipotermia, ahhoz vezet, hogy a szervezet szépen sorban lekapcsolja a "felesleges" testfunkciókat, leválasztva oket a keringésrol, hogy lehetoség szerint menthetoek legyenek az életfontosságú szervek, a páciens elalszik és igy "humánusan" fagy meg.


A halak azonban nem melegvéruek, és egy bizonyos alsó határig nagyon is érzékelik, mi is töténik velük. A keringésük csak lelassul, de nem kerülnek "lekapcsolásra" testrészek vagy testfunkciók. Ezért abból kell kiindulnunk, hogy a halak szinte végig megélik a fagyási folyamatot, és igy ez a módszer - ha humánusak akarunk lennei - nem ajánlott.

Téma zárolva.
Több
12 éve 5 hónapja #32766 Írta: seva
seva válaszolt a témára: ...
... á köszi, közben visszaolvastam... bocs a kérdésért, gyorsabban írtam, mint gondolkodtam... eztán már nem írok ilyeneket, köszi a figyelmet azért :oops:
Téma zárolva.
Több
12 éve 5 hónapja #32767 Írta: seva
seva válaszolt a témára: hibernálás
sziasztok,
és még mindig én:)
kérdésem, ha butaság elore elnézést
szóval lefagyasztottam a tetrámat,
ugye nem csak hibernáltam,
tehát ha ezek után "edlobom" nem fog felébredni és újra szenvedni...
szerintem ez hülyeség,,, de egy ismerosöm belerakta a fülembe a bogarat...
köszi a választ
S.Éva
Téma zárolva.
Több
12 éve 5 hónapja #30453 Írta: seva
seva válaszolt a témára: tetra hal álozás
"Ekkor erosen elgondolkodtam azon, hogy átsegítem az örök vadászmezokre. Nem tettem meg, sajnáltam. A negyedik napon sem mozdult, csak tátogott, de ha kaját toltam elé, arra mindig rákapott. Az ötödik napon már furcsa mozgással alá-alá merült, igaz elég furi volt a mozgása. Mára már rendezettebb lett a mozgása és rendesen eszik. Szerintem meg fog gyógyulni. Örülök, hogy nem végeztem vele. Ilyenkor érdemes elgondolkozni az eutonáziáról"

Sziasztok
már a jeges megoldáson járt a fejem.... de ezt olvasva...hm :rolleyes: , most akkor mit tegyek?
a tetrám egyre lejebb süllyed... :( és nem használt a gyógyszer.. és az a legbosszantóbb... hogy szerintem nem jól diagnosztizáltam...[/list][/list][/code][/url]
Téma zárolva.
Több
12 éve 7 hónapja #46917 Írta: Tompi5
Tompi5 válaszolt a témára:
Én Dr Szita Géza eloadásá után egyértelmuen a szénsavas ásványvizet részesíteném elonyben....
Téma zárolva.
Több
12 éve 7 hónapja #46423 Írta: brasem
brasem válaszolt a témára:
Mit szóltok szimplán az agyonvágáshoz?! Leütöd és kész! A másodperc töredéke alatt kész és nem érez semmit,szimplán szörnyethal! Mi az értelme ezeknek a mindenféle csodás eljárásoknak? Ezzel szerintem csak magatoknak könnyítitek meg a dolgot és magatoknak okoztok örömet ,de a halanak ez csak egy kis elojáték a halál elott! :mrgreen:
Téma zárolva.
Több
12 éve 7 hónapja #46411 Írta: Kricsin
Kricsin válaszolt a témára:
Szerintem halnál a fagyasztás a legjobb. Egy edénnyel ki lehet meríteni a beteg halat, stresszmentesen, és lefedve betenni a mélyhutobe. Sötét van: a hal nem vergodik. A víz lehül, a hal életfunkciói fokozatosan lecsökkennek, a szervek muködése lelassul, majd leáll: a hal hibernálódik. Az elsok között áll le az idegrendszere, és teljes érzéstelenség áll be, mint az izületi sérülések elfagyasztásánál! A hal teljes érzéstelenségbe csúszik, teljesen elmúlnak a fájdalmai, akár narkózisban mutétek elott, majd "elalszik". Egy óra múlva kivesszük a jégkockát, és érzelmeink szerint kidobjuk vagy eltemetjük... én magam részérol a szobanövények földjét választom temetoül.
Téma zárolva.
Több
12 éve 10 hónapja #43092 Írta: aqualuder
aqualuder válaszolt a témára: Jeges víz
Amit én próbáltam és nem olyan brutális, az egy olyan módszer ( amit lentebb is olvashattok ), hogy fogok egy muanyag edényt, aminek teteje is van, elég egy nagyobb margarinos doboz, de ez a hal méretétol függ.
Erosen besózom a vizet és berakom a fagyasztóba.
Amikor már nagyon hideg még dobok bele néhány jégkockát.
Ebbe beleteszem a beteg halat és ráteszem a fedot.
Eddíg Guppyn és Naphalon próbáltam.
Tapasztalatok: <i>Guppy</i> néhány másodperc ( <10 ) alatt "elalszik".
<i>Naphal</i>: ez húzósabb, foként miatta (ugrálósabb) kellhet a teto, soha ne csináljátok, 3 - 5 perc, míg vége lesz, nagyon rossz nézni, nem is tanácsos. :(
Kissebb "rendes" akváriumi halaknál elvileg rendesen muködik a dolog, bár remélem ilyen esetekre minnél kevesebbszer kerül sor! :|
Téma zárolva.
Több
13 éve 8 hónapja #26400 Írta: gordoneva
gordoneva válaszolt a témára:
Én úgy érzem, ha valaki igazán szereti az állatkáját, akkor nem hagyhatja szenvedni. Ha biztosan nem lehet rajta segíteni, akkor meg kell szabadítani a kínjaitól, és itt nem a gazdi lelke az elsodleges szempont, hanem hogy ez a leheto legkevesebb szenvedéssel járjon az állatnak. Egyébként persze mindenkinek szíve joga, hogy mit választ.
Kívánom mindenkinek, hogy sose legyen ráutalva az eutanáziára.
Üdv: Évi
Téma zárolva.
Több
13 éve 8 hónapja #26407 Írta: rookie
rookie válaszolt a témára:
Így végigolvasva az egész témát pl. az agyontaposás, a felrobbantás és az ollóval lefejezés kicsit morbidnak tünt... 8O
Én már akkor inkább a jeges és CO2-s vízre szavazok. Nem hinném hogy közvetlen aktív végrehajtója tudnék lenni egy hal elpusztításának, akkor már ezek a vízes passzív módszerek szimpatikusabbak.
Téma zárolva.
Több
13 éve 8 hónapja #26012 Írta: szter
szter válaszolt a témára:
Szerintem is, és az a gond, hogy sok a nemnormális ember,aki pl kidobja az erdoben a megunt kutyáját.Bennük nincs ilyen kötodés. Az ilyenek valószinuleg egy hal esetében sem gondolnának arra,hogy megfosszák a szenvedéseiktol. Én ha akarnék sem tudnék megváltozni, ha azt mondanák,hogy nem normális dolog az ilyen eros kötodés,akkor is ez tesz boldoggá,és a barátaim is így gondolkodnak,meg a családom. Szerencsére :wink:
Téma zárolva.
Több
13 éve 8 hónapja #25989 Írta: szter
szter válaszolt a témára:
Volt olyan halam,aminek az elvesztése annyira megviselt, hogy zokogtam,és eltemettem a kertben. Szerintem nem vagyok tök hülye,csak nagyon fontos szerepet töltenek be az állatok az életemben. A halak is.
Téma zárolva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.876 másodperc
Product Tour

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Menu

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 463 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top