Hirdetés

Hal és ember

Több
12 éve 2 hónapja #57564 Írta: herincsvi
herincsvi válaszolt a témára:
No hála az Istennek!!! Már azt hittem hogy ezzel csak én vagyok igy meg Zoli cimbim! Mindketten enyhén szólva alergiások lettünk a vörös szúnyoglárávra bármilyen formában, sot a puszta említése is már viszketés szru élményt okoz nállunk!!! :rolleyes: de van olyan ismerosöm aki vmilyen betegséget kapott attól hogy rendszerese járt ki a természetbe tubifexet gyujteni meg arra allergiás is lett! :S én ha esetleg kénytelen vagyok a szlárva közelébe menni akor frankón gumikesztyut húzok és utána rögtön kezet is mosok!!! :lol:
Téma zárolva.
Több
12 éve 6 hónapja #48856 Írta: bladerunner
bladerunner válaszolt a témára:
Ehhez a másfél éves témához hozzászólva én is allergiás lettem a szunyoglárvára, élovel nem nagyon tudok foglalkozni hely és ido hiányában.

Nálam a neptun fagyasztva szárított sóféreg váltotta ki a szunyóglárvát, azota teljes a tünetmentesség, és egyenlore nem tapasztaltam negatív változást a halakon sem - úgyhogy csak ajánlani tudom, nem csak Braces-nak hanem más allergiás "kollegáknak" is

Üdv
Bladerunner
Téma zárolva.
Több
12 éve 6 hónapja #48733 Írta: aquarium
aquarium válaszolt a témára:
Há-át!Nem tudom, ez mitol van, Braces!Pedig az van ráírva, hogy csak szúnyoglárva, semmi más!Nekem nincs vele gondom! :S
Téma zárolva.
Több
14 éve 2 hónapja #19842 Írta: ehran
ehran válaszolt a témára:
Azt hiszem volt szó régebben erröl, hogy allergiát okozhat, csak már nem emlékszem ki(k) mondta('k). Etess élövel vagy fagyival, szerintem azzal nem lesz ilyen gond.
Téma zárolva.
Több
14 éve 2 hónapja #19836 Írta: Braces
Braces válaszolt a témára:
Sziasztok,

csak 3 szó:
Liofilizált szúnyoglárva = allergia

amióta új a BL szúnyoglárva csomagolása, valami történhetett a tartalommal is, mert etetéskor egyre furább tüneteket produkálok (olyan mértékben, hogy a múlt hét óta nem is használjuk)

kezdodött: etetéskor tüsszögéssel (nem egy, nem ketto tüsszentés..., hosszú percekig tüsszögtem - 25-30szor, de annyira, hogy minden más tevékenységet fel kellett függesztenem, csak ültem és tüsszögtem)
folytatódott pár nap múlva egy újabb szúnyoglárvás etetéskor: torokviszketéssel az elobb leírt mennyiségu tüsszentéssel

aztán egyszer, amikor a békánkat etettem, könyékig a vízben, kaja a csipeszen: hólyagok a karomon (boröm felso rétege tele lett vízzel teli hólyagokkal)

aztán ezek után hólyagok mindig, tüsszögés általában, torokviszketés mindig...

egészen a múlt hétig, amikor végre nem volt tüsszögés, de volt hólyag, torokviszketés és ráadásul a szemem is nagyon bedagadt... ami csak reggelre múlt el, úgy, ahogy... 3 kalcium pezsgotablettának köszönhetoen

Bevallom, nem vagyok hos... szúnyoglárvának mennie kellett...

Tapasztaltatok ti már hasonlót?

fotók vannak az ''átváltozásomról'', ha kell feltehetem... bár csak eros idegzetueknek....

Eszter
Téma zárolva.
Több
14 éve 2 hónapja #19802 Írta: csipesa
csipesa válaszolt a témára: S.O.S. szült a guppim! (kezdo vagyok!!!)
Légyszi valaki segítsen! Szült a guppim és nem tudom mit tegyek! Azt nem szeretném, ha a picik elpusztulnának, ennek érdekében kivettem a piciket egy befottesüvegbe, de nem tudom mit adjak enni nekik! Kérlek adjatok tanácsot! Köszi! :wink:
Téma zárolva.
Több
15 éve 2 hónapja #5678 Írta: Genti
Genti válaszolt a témára: Kisgyerek kontra aksi ;-)
Kedves Bellcanto és a többi kisgyermekes!
Sok tanítással a következoket értem el:
A srác sok dolognak megtanulta a nevét, pl: ko, homok, moha, hal, csiga, fa, víz, hapci (növény). Ezeket folyamatosan kérdezem tole, ha nézi a halakat.
Sokmindennek nem tudja kimondani a nevét, de ha sorolom (szifó, vitorlás, zebra, harcsa) akkor rámutat a megfelelokre.
Ez a két játék és a ham (etetés) közös végzése az öklözés állandó tiltása mellett, persze a gyerkoc nyelvén (júúj, szegény halak, elbújnak, mert megijednek) azt eredményezték, hogy az üveg püfölése elritkult.
Amellett ha vendég jön, mindig megkérem a fiamat, hogy O mutassa meg az akváriumot, O arassa le a dícséretet. Ilyenkor nem csak az aksira, de a gyerekre is büszke lehetek.
Hát sok sikert.
ui1: a gyermek két év egy hónapos, napokon belül érkezik a másik.
ui2: a korábbi problémám, miszerint a gyerkoc sötétben szeret aludni megoldódott, már aslzik félfénynél is (mehet a világítás takarás nélkül)
Téma zárolva.
Több
15 éve 3 hónapja #5231 Írta: Bellcanto
Bellcanto válaszolt a témára:
Ha sikerülne leküzdeni, akkor írd meg hogyan! :-)
Ugyanezzel a problémával küzdök már egy jó ideje, és már lemondtam a megoldásról...
most azt várom, hogy a kicsik megnojenek,és már ne legyen olyan nagy élmény ütögetni az akit, ijesztgetni a halakat, így egy sikeres megoldás nagyon érdekelne :-)
Téma zárolva.
Több
15 éve 3 hónapja #5218 Írta: Genti
Genti válaszolt a témára:
Köszi Kismatyi! Jó ötlet. A feleségem szerint rászokhatna a gyermek a félhomályban délutánialvásra. Majd küzdünk.
Már csak az öklözést kell leküzdenem. Szegény vitorlások jó nagyokat "ugranak".
ÜDV!
Genti
Téma zárolva.
Több
15 éve 3 hónapja #5186 Írta: kasimatyi
kasimatyi válaszolt a témára:
Szia Genti!
Szerintem a gyerkocbol a következo akvarista generáció kimagasló szakmai vezéregyénisége válik, büszke lehetsz rá!
A második porontyhoz pedig csak gratulálni tudok, majd írd meg, hogy mi az elso szava.
Hogy kérdésedre is válaszoljak, szerintem inkább próbáld meg egy fekete ronggyal letakarni a medencét, így a halak kapnak fényt, és a gyerkocöt sem zavarja. Azonban arra figyelj, hogy nem melegszik e túl a medence homérséklete, és a világítás ne érintkezzen a takaróval, nehogy valami gáz legyen!
Én úgy tíz éves lehettem, amikor iszonyúan féltem az UFO-któl, (Pasaréti Xéninek már elmeséltem, azóta is ezzel piszkál), égo lámpa mellett tudtam csak elaludni. Természetesen a halaknak kellett aludni, ha már én nem tudtam, úgyhogy ehhez a takarós módszerhez folyamodtam. Nálam már bevált!
A cikizo hozzászólóknak üzenem, hogy már NEM FÉLEK az ufóktól, és sötétben alszom!
Na sziasztok!
Téma zárolva.
Több
15 éve 3 hónapja #5156 Írta: Genti
Genti válaszolt a témára:
Sziasztok!

Második gyermekünket várjuk, kb 1 hónapon belül. Kissé át kellett szervezni a lakást. Amikor az akváriumot elhelyeztem nem gondoltam végig az egészet. Most úgy néz ki a dolog, hogy az akvárium a 2 éves fiammal került egy szobába. A gyerkoc napirendjébe tartozik, hogy ebéd után besötétített szobában 2-2,5 órát alszik. Ehhez lekapcsolom az aksi
világítását. Okozhat-e ez a kb. 2 órás közel éjszakai sötétség problámát a halaknál?

Köszi!

Félig OFF ui: a gyermek, amúgy szereti a halakat. Az elso szavai között volt az, hogy "al", és folyton enni adna nekik. Persze elérhetetlen magasságba raktam számára az aksit, de egy pad odatolásából és egy sámli rárakásából álló toronyról már eléri az oldala közepét. Belenyúlni nem tud, de eloszeretettel veri ököllel az üveget. Leszoktatnom még nem sikerült. Azóta már azt is mondja, hogy "giga" és "moa" (csiga és moha(gömb)).
Téma zárolva.
Több
15 éve 4 hónapja #4789 Írta: kasimatyi
kasimatyi válaszolt a témára:
Ha tényleg alaposan leöblíted, az ég adta világon semmilyet.
De ahhoz tényleg alaposan kell leöblítened!
Téma zárolva.
Több
15 éve 4 hónapja #4772 Írta: Genti
Genti válaszolt a témára:
Arra szeretnék választ kapni, hogy a kereskedelemben kapható átlagos kézmosó szerek (pl: folyékony szappan) használata alapos öblítés után okozhat e gondot a halaknak, s ha igen milyen kézmosót használjunk akváriumban matatás elott?
Téma zárolva.
Több
15 éve 6 hónapja #3681 Írta: [JoE]
[JoE] válaszolt a témára:
A légiós betegség súlyos, gyakran halálos tüdogyulladást okoz, és foként idosebb emberekre veszélyes.

A mikroorganizmust csak 1977-ben fedezték fel, miután egy évvel korábban súlyos pusztítást végzett az American Legion veteránszervezet (innen ered a betegség neve) egyik philadelphiai rendezvényének résztvevoi között. A 4400 résztvevobol tíz napon belül 182 személy betegedett meg, lázzal és száraz köhögéssel járó betegségben. A résztvevokön kívül további 39 személy is megbetegedett. Az összesen érintett 221 beteg közül 34-en meghaltak. A betegség elso felbukkanását azóta számos kisebb járvány követte.

A legutóbbi idokben a betegség tömegesen Hollandiában (1999), Ausztráliában (2000) és Spanyolországban (2001) jelentkezett. A fertozésveszély mindenekelott az idoseket és a gyenge immunrendszeru embereket veszélyezteti, olyan helyeken, ahol meleg víz a levego segítségével habot vagy finom permetet képez. Különösen pezsgofürdok és szaunák használata közben, illetve hutotornyok közelében állhat ez elo.

A belélegzett vízcseppekkel a baktériumok az emberi tüdobe jutnak, ahol a fehérvérsejtek egyik típusát, a makrofágokat támadják meg. A makrofágok feladata a behatoló kórokozók, vírusok és baktériumok kiiktatása, de ez a védelmi mechanizmus így lebénul. A Legionella baktériumok a makrofágok belsejében hatalmas mennyiségben továbbszaporodnak, és újabb sejteket fertoznek meg

[url=http://index.hu/tech/tudomany/legionarius/" http://index.hu/tech/tudomany/legionarius/ [/url]
Téma zárolva.
Több
15 éve 6 hónapja #3680 Írta: [JoE]
[JoE] válaszolt a témára:
Asszem legios betegseg leghamarabb sokaig allo, majd ujra elinditott klimaberendezestol kaphato, az eselyeket nemismerem, de sztem nem tul nagy az eselye hogy egy dolgozo embernek van ideje tul sokat sutkerezni nap mint nap a klimaban :-)
Téma zárolva.
Több
15 éve 11 hónapja #1362 Írta: kuf
kuf válaszolt a témára:
Sziasztok
Kíváncsiságból próbáltam utánanézni a dolognak.

Azok alapján, amit találtam :idea: :
nem kell abbahagyni az akvarizálást :D
az eddigi nagyobb fertozéseket légkondi okozta 8O
egyetlen említett esetet találtam, amikor valószínuleg egy igen elhanyagolt akvárium volt a fertozésforrás, amiben egy eros porlasztó muködött
a kórokozó apró vízcseppek útján terjed leginkább, de sérülésen keresztül is okozhat fertozést, sot szájon át is, ha megesszük, de ez igen ritka
Amit megtehetünk:
ha nyáron ventillátorral hutjük a vízfelszínt, ne felénk fújja a levegot :o
sérült kézzel ne nyúljunk az akváriumba :rolleyes:
Érdekességképpen:
2000-ben Melbourne-ben az újonnan megnyitott Akváriumban történt nagyobb fertozés, de ott is az épület légkondicinálójának hutotornya volt a "bunös"
:mrgreen:
Téma zárolva.
Több
15 éve 11 hónapja #1360 Írta: mur
mur válaszolt a témára:
Valahogy sejtettem. :-) Valakinek v.mi konkrét infója?

aquad wrote: Hát én pár év alatt igen sok vízpárát lélegeztem be, de a légiós betegséget nem kaptam meg. De ezzel asszem vagyunk így egy páran.

Téma zárolva.
Több
15 éve 11 hónapja #1359 Írta: aquad
aquad válaszolt a témára:
Hát én pár év alatt igen sok vízpárát lélegeztem be, de a légiós betegséget nem kaptam meg. De ezzel asszem vagyunk így egy páran.
Téma zárolva.
Több
15 éve 11 hónapja #1358 Írta: mur
mur válaszolt a témára:
Sziasztok a mai nap néztem a Navigátort az MTV1-en, és ott volt szó arról, hogy az állott vízben megtalálható Legionella pneumophila baktériumok Legionellózist (légiós betegséget) okozhatnak vízpermet belégzésén keresztül. Lehetséges forrásként megemlítették az akváriumot is. Én bátor vagyok és nem félek

De mégis: Van reális esélye az akvarizálás során történo megfertozodésnek, vagy már megint csak egy kis szenzációhajhász pánikkeltésrol van szó, és ennek annyi az esélye mint pl. hogy repülogép-szerencsétlenséget szenvedjek?
Téma zárolva.
Több
16 éve 1 hete #1202 Írta: Dorka
Dorka válaszolt a témára:
Sajnos a vörös szúnyoglárvával kapcsolatban nem kell semmilyen tartósítószer ahhoz, hogy allergiát váltson ki. Még 1979-ben felfedezte a német Xaver Baur (Klinikum Grosshadern, München), hogy nemcsak növényi pollen, állati ször, házi por stb. válthat ki allergiás tüneteket, hanem egyes haleleségek is okozhatnak ilyen problémákat.

Idöközben az anyagot is megtalálták, ami a haleleségekben az allergiát okozza: a vörös szúnyoglárvában (<i>Chironomus thummi</i>) található hemoglobin a bünös. Ha ugyanis száritott szúnyoglárvával vagy azt tartalmazó száraz eleséggel etet az akvarista, kiteszi magát annak a veszélynek, hogy közben a levegöbe kerülö egészen finom porszerü részecskéket belélgezi, és szervezetében igy az a bizonyos vérfehérje allergiás reakciót vált ki.

Száritott szúnyoglárvával etetéskor különösen sok ilyen "por", azaz lebegö részecske kerül a levegöbe, és bár élö ill. fagyasztott vörös szúnyoglárvával etetve ez a veszély kevésbé fenyeget, ezek ugyanúgy allergiát okozhatnak. Annak esélye, hogy valaki, akinek szervezete belégzéssel vagy börön át rendszeresen kontaktusba kerül vörös szúnyoglárvával allergiás lesz rá, elég magas, ugy 20% körüli. Igy ha etetéskor allergiás tüneteket tapasztalunk, - tüsszögés, orrfolyás, kötöhártya irritáció, börkiütések, asztma - különösen figyeljünk oda.

Amit tehetünk: 1. nem etetünk vörösszúnyoglárvával ill. azt tartalmazó eleségekkel, 2. ugy etetünk vele, hogy a lehetö legkevesebb lebegö részecske kerülhessen a levegöbe, pl. kicsivel a vizfelszin alatt szétmorzsolva az eleséget, 3. az etetéshez gumikesztyüt huzunk, 4. etetés után alaposan kezet mosunk.

Forrás: Discusliste, ahol pár hónapja volt napirenden a téma, és az ott folytatott levelezésünk során kiderült, hogy valóban sokunkat érint a kérdés, többek között engem is.
Téma zárolva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.827 másodperc
Product Tour

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Menu

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 402 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top