Hirdetés

Akvárium vízkeményedés

Több
15 éve 4 hónapja #94120 Írta: szacsiga
szacsiga válaszolt a témára:
szerintem nincs a világon olyan ember, aki a te egyedi akidnak meg tudná mondani a vízkeménységét.

A vízkémia pont az a dolog, amibe ha belekezdesz, akkor precízen mérésekkel alátámasztva kell dolgozni, nem lehet össze-vissza pancsolni a vizet.

Akkor már jobb ha nem is csinálsz semmi,

nem tudom, miért jó drágán sótalanítani aztán drágán visszasózni...

manocska6 wrote: Sziasztok!
Máshol már kérdeztem, de ott senki sem adott érdemleges választ, csak hogy mérjem meg a keménységet.
Szóval van egy kis aksim, amiben garnélák vannak. Az aljzat kis szemcseméretu kavics, viszont tettem bele kb. 3 kg mészkövet. 1 nagyobb és 2 kisebb darab. Az aksi bruttó 24 liter, szerintem kb. 15 liter víz lehet benne. Hogy ne legyen túl kemény a víz, ezért RO vízzel töltöttem fel, gondolva arra, hogy a mészkobol úgyis oldódik ki mész és az majd visszakeményíti a szükséges mértékure a vizet. (Elméletileg a garnélák jobban elvannak a közepesen kemény, vagy inkább lágy vízben.) Hetente cserélek kb. 30% vizet.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek (tapasztalatok alapján) kb. milyen lehet a vízkeménységem? Gondolom van itt olyan szaki, aki ért hozzá és tudja, hogy kb. mennyi mész oldódhat ki ennyi mészkobol? A lágy víz nem gond, csak nem szeretném, ha túl kemény lenne és a garnélák nem éreznék jól magukat. Max. kiveszek néhány követ.
A keménység mérését csak azért nem szeretném, mert akkor minden héten mérhetném és annak nem sok értelmét látom.
Elore is köszönöm minden kémiában otthonosan mozgó haltartónak a választ!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
15 éve 4 hónapja #94118 Írta: Emperor_
Emperor_ válaszolt a témára:

Quote: A red cherry garnéla nem annyira érzékeny a vízparaméterekre, de ez nem azt jelenti, hogy bármilyen vízben megélnek! Én kissé lúgos, PH 7.2-7.5 között tartom és kemény vízben, de nem különösebben érzékenyek sem a keménységre, sem a PH értékre, feltéve, hogy nem extrém szélsõséges értékek között vannak. Legjobban a 25C fok körüli hõmérsékletet kedvelik, de nálam szaporodtak 18C és 27C fok között is! Meg kell náluk is említeni, hogy sem a hiretelen vízváltozást, sem a magas nitrát/ammónia és vas, réz... tartalmat nem viselik el!

Forrás: http://caridina.uw.hu/ Szentgyo lapja

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
15 éve 4 hónapja #94116 Írta: Emperor_
Emperor_ válaszolt a témára:

manocska6 wrote: ... (Elméletileg a garnélák jobban elvannak a közepesen kemény, vagy inkább lágy vízben.) ...

A páncéljukhoz szükséges anyagokat honnan fogják szedni?

300 Ft egy Neptun teszt, min 1 hónapig naponta meg tudod mérni a pH, KH, GH értékeket. Ennek az eredményei nem járnak messze a valóságtól. 3 perc egy mérés.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
15 éve 4 hónapja #94111 Írta: manocska6
manocska6 válaszolt a témára:
Sziasztok!
Máshol már kérdeztem, de ott senki sem adott érdemleges választ, csak hogy mérjem meg a keménységet.
Szóval van egy kis aksim, amiben garnélák vannak. Az aljzat kis szemcseméretu kavics, viszont tettem bele kb. 3 kg mészkövet. 1 nagyobb és 2 kisebb darab. Az aksi bruttó 24 liter, szerintem kb. 15 liter víz lehet benne. Hogy ne legyen túl kemény a víz, ezért RO vízzel töltöttem fel, gondolva arra, hogy a mészkobol úgyis oldódik ki mész és az majd visszakeményíti a szükséges mértékure a vizet. (Elméletileg a garnélák jobban elvannak a közepesen kemény, vagy inkább lágy vízben.) Hetente cserélek kb. 30% vizet.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek (tapasztalatok alapján) kb. milyen lehet a vízkeménységem? Gondolom van itt olyan szaki, aki ért hozzá és tudja, hogy kb. mennyi mész oldódhat ki ennyi mészkobol? A lágy víz nem gond, csak nem szeretném, ha túl kemény lenne és a garnélák nem éreznék jól magukat. Max. kiveszek néhány követ.
A keménység mérését csak azért nem szeretném, mert akkor minden héten mérhetném és annak nem sok értelmét látom.
Elore is köszönöm minden kémiában otthonosan mozgó haltartónak a választ!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
15 éve 8 hónapja #85817 Írta: szacsiga
szacsiga válaszolt a témára:
nnaaa, akkor kezdo fejjel...

így is olyan kemény a vizem, hogy beletörik a halak úszója, hátmég ha telenyomatom Ca és Mg-ban gazdag jó kis ásványvízzel...

Éedekes megoldás...

GE wrote: kicsit öngyilkos ?
szerintem nagyon más 8O 8O
én nem tennék ilyet az biztos
:rolleyes:

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
15 éve 8 hónapja #85781 Írta: szacsiga
szacsiga válaszolt a témára: ásványvíz az akiban?
Helló!

Azt a tanácsot kaptam, hogy öntsek ásványvizet az akiba, mert így a növények CO2-hoz jutnak???

Ezt írták:

"Az ásvány vizet beöntöd az akváriumba, úgy h a kezedre öntöd, akkor jó a mennyiség, ha a halak feljönnek pipálni, de nekik nem árt egy rövid ido mulva (ha megy a levegoztetod) akkor helyrejönnek a halak. Az én akváriumom 70-80 literes abba 2-3 hétig elég szokott lenni az ásványvíz feltéve ha a takaró üveg viszonylag takar, de ne teljesen"

Errol mi a vélemény? Nekem kicsit öngyilkos merényletesnek tunik...

Köszi

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 3 hónapja #45821 Írta: keszeg
keszeg válaszolt a témára:
Köszönjük a hozzászólásodat, de kár volt vele fáradni. A vízkeménységgel kapcsolatos topicokban már kitárgyaltuk az általad említett témát. Ráadásul szakkönyvekben és netes cikkekben is megtalálható az információ.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 3 hónapja #45812 Írta: Csabi1379
Csabi1379 válaszolt a témára: A viz keménysége
A viz keménysége
Az akvárium vize számos oldott vegyületeket tartalmaz.A viz keménységét a benne oldott
kalcium és magnéziumsók okozzák.Hazánkban-Magyarország,a német keménységi fokot használjuk
a viz-keménység mérésére.Egy német keménységi foku az a viz amelynek minden literében
1O mg CaO-dal egyenértékü Ca és Mg só van.
-Megkülönböztetünk változó vagy karbonát keménységet,és állandó keménységet.
A változó keménységet a mész és magnézium szénsavas sói,hidrokarbonátok-Ca/HCO3/2 és Mg/HCO3/2 okozzák.
A változo keménységet a viz forralásával részben ellehet távolitani.
At állando kemányságet a kalcium- és magnéziumszulfátok,kloridok,a kloridok,foszfátok,valamint
szerves savak soi és hidroxidjai alkotják.
Ezek forralással nem távolithatok el.
Jele:nk
Az akvarisztikában használatos vizeket oszthatjuk:
O-4nk:igen lágy
4-8nk:lágy
8-12nk:közepesen kemány
12-18nk:kemény
18-3Onk:nagyon kemény
3Onk felett:különösen kemény.
A vizek keménységének meghatározására kidolgozott eljárások közül a legjobban ajánlhato
a Papp Farkas-féle káliumsztearátos modszer.A kemény vizben a szappan rosszul habzik,a lágyban erösen.
-A különbözo halfajok tartására általában megfelelnek a közepes keménységü vizek,söt szaporitásuk is
eredményesen 8-12nks vizben.Vannak azonban lágy vizet kedvelö és csak abban szaporithato halfajok.
Néhány diszhalunkat kizárolag nagyon kemény vizben lehet tartani és eredményesen tenyészteni-pl.Telmatherina lasigesi.
A diszhalakra,valamint ikráikra élettartamilag a viz keménysége és ph-ja együttesen hat.
Üdvözlettel:Csabi

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 3 hónapja #27085 Írta: Bellcanto
Bellcanto válaszolt a témára:

keszeg wrote: ...
Ezért nem irigyellek, de az a pH 6,5 és 1 nk típusú víz sokunk medencéjébe jól jönne.
...Tényleg! Küldhetnél - legalább mailben - egy kis lágy vizet nekünk! :wink:

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 3 hónapja #27034 Írta: gabe77usa
gabe77usa válaszolt a témára:
Mellesleg a kaverecept=viz+kave es legrosszabb esetben keseru vagy gyenge lesz. De az en esetemben utoizzel kezdodik a kave.
Hozzateszem, hogy rengeteg haztartas rakot egy vizlagyito keszuleket a vizvezetekre, + 50 kg gondolom gyanta, beallitjak a keveresi aranyt es azt a vizet hasznaljak. Mi lehet az en vizemben olyan rossz, hogy a boltosok inkabb a Minnesota vagy Mississippi folyoviz hasznalatat ajanljak, hacsak nem akarom megvenni az ozmo vizuket. Es azok tenyleg szennyezettek! Kozben egy furt kut vizet hasznaltam vizcserekre, varoson kivulrol es azota boldog a hal, a noveny es az akvarista. Es ha minden jol megy hetvegere uj lakosok koltozhetnek az aksimba.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 3 hónapja #27045 Írta: gabe77usa
gabe77usa válaszolt a témára:
Kedves keszeg.
Ha azt allitod, hogy nem tudok kavet csinalni se en, se a felesegem, szivesen latunk. Jut majd egy csesze neked is, csak fozdd meg.
Nem a lagy viz miatt rossz, hanem a tobbi vegyszer miatt, amit beleraknak. egy yoda halmester mondta, hogy N derivaltakat is raknak a vizbe, hogy kiszurjenek bizonyos betegsegeket. Megivasa hozzaszokast kovetel ivoviz formajaban is. En meg ezeket a derivaltakat kell kiszurnom az aki vizebol.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 3 hónapja #27037 Írta: keszeg
keszeg válaszolt a témára:

gabe77usa wrote: :mrgreen: Mar kezdek leszokni. Eleg nehez a labviz ivasahoz hozzaszokni.hahaEzért nem irigyellek, de az a pH 6,5 és 1 nk típusú víz sokunk medencéjébe jól jönne. Viszont emberi fogyasztásra talán túlságosan is lágy. Szerintem az ottani kávé, inkább az elkészítési mód következtében rossz, nem a lágyvíz miatt.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 3 hónapja #27013 Írta: gabe77usa
gabe77usa válaszolt a témára:
:mrgreen: Mar kezdek leszokni. Eleg nehez a labviz ivasahoz hozzaszokni.haha

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 3 hónapja #27010 Írta: gabe77usa
gabe77usa válaszolt a témára:
Nem ozmo, normalis csapviz amit atetresztek egy PUR vizvezetek szuron. Kozben a vizcsereket kutvizzel vegeztem, de a vezetekvizet lelagyitsak 1-re. a pH-m 6,5. A vezetekvizrol meg annyit, hogy ha kavet fozok vele, ihatatlan az ize. Arukodnak a boltban egy reverse osmozis gepet. Az milyen vizet tejelne, ha bekotnem?
Kosz a segitseget

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 3 hónapja #27002 Írta: Bellcanto
Bellcanto válaszolt a témára:
vagy egyszeruen csak beleteszel egy darab szép mészkövet

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 3 hónapja #26876 Írta: Luki
Luki válaszolt a témára:

gabe77usa wrote: Az akim vizkemenysege 1, a pH6,5. Mivel kemenyithetem? Oltsak bele meszet?
Kosz

Szia gabe77usa!

A következö termékekel keményitheted az akváriumod vízét:
Sera Mineral salt,
Tropic Marin Re Mineral tropic,
Tropic Marin Pro Cichlid mineral.

Üdv Luki

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 3 hónapja #26874 Írta: ehran
ehran válaszolt a témára:
Milyen vizet töltöttél az akváriumba? Ozmót? Mert csapvíznek elég durvának tünik az egyes keménység, bár nem ismerem az amerikai vízvezeték rendszert. :-)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 3 hónapja #26873 Írta: gabe77usa
gabe77usa válaszolt a témára:
Az akim vizkemenysege 1, a pH6,5. Mivel kemenyithetem? Oltsak bele meszet?
Kosz

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 7 hónapja #22518 Írta: kovacspepe
kovacspepe válaszolt a témára:
igen annyi akart lenni milyen viíz ami 45 nk lenne :wink: Bocsi a hibáért :lol:

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 7 hónapja #22793 Írta: akszi
akszi válaszolt a témára:

kovacspepe wrote: A standhalnak pedig 45 nk az ideálisAz már olyan kemény, hogy nem is folyik. :lol:

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.435 másodperc
Product Tour

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Menu

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 1503 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top