jackst wrote: Olyan akvaristák segítségét kérném, akik malawi sügereket tartanak és marhaszívvel etetnek.
Érdemes-e, marhaszívetetéssel bíbelodni?
Ha igen akkor mit, hogyan?
Mix elkészítése?
stb.
Nem okozhat e különbözo betegségeket, fertozéseket?
Szia,
nem akarom elvenni a kedvedet a marhaszíves eleség készítésétôl csak meg szeretném menteni sügéreidet. Ugyanis a malawi és a tanganyikai sügérek nagy része, mivel többletben részesítik a növényi eredetû kaját, meg a lágyhúsú rákokat, planktonokat, az úgynevezett kényesgyomrúak közé tartozik és egy ilyen marhaszíves kúra után könnyedén elpatkolnak.
Nem, vagyok malawi vagy tanganyikai -specialista, ezért ha nincs igazam javítsatok ki. A legegyszerübb, ha az ember elolvas egy jó pár könyvet. Na, de mindegy.
A közönségesebb forgalomban levô nem kimondottan növényevô sügérek igen jó étvággyal fogyasztják a világszerte ismert RÁKMIX-et, aminek a receptje kismértékben váltózik készítôk és specik szerint. A növényevôknek pedig szintén van zöldségtöbbletü mixelt receptjük. Íme egy pár említésre való:
Rákmix:
1 kg garnellarák páncélostól
1 kg nyers/fagyasztott zöldborsó(nem héjastól)
10 ml spirulinapór
10 csepp koncentrált multivitamin
100 ml gelantinpór
Malawi-Tanganyika mix:
0,7 kg garnellarák páncélostól
0,3 kg fehér húsú halfilé
0,6 kg nyers/fagyasztott zöldborsó(nem héjastól)
0,6 kg fölszabdalt spenót
15-20 tengeri kagyló
150 gr MWi-TKa táp(Tetra, Sera)
30 ml aszkorbinsavpór(tartósító)
10 ml spirulinapór
75-100 ml agar-agar
Marhaszíves mix, "diétás" minden halnak(saját recept):
1 kg marhaszív
300 gr garnellarák páncélostól
300 gr zöldbórsó vagy spenót
1 banán
1 nyers tojás
10 csepp multivitamin
1 pórrátört C-vitamin pasztilla
100 ml gelatinpór
A mixeket nagyjából mind egyformán kell elkészíteni:
A szívet, húsokat, zöldséget, tojást, vitaminokat ebben a sorrendben kell összemixerelni/ darálni. Legutóljára a gelatint vagy az agart hozzá az utasítás szerint és utánna minigripp zacskókba adagolni. Csomagolás után elsímítjuk, lezárjuk a neylonzárat és mélyhûttôben fagyasztjuk meg tároljuk.
Etetéskor mindig csak akkora darabot törjünk le amit föletetünk.
Kellemes kotyvasztást mindenkinek.