Hirdetés

Halak karanténozása

Több
17 éve 4 hónapja #30951 Írta: Andrewboy
Andrewboy válaszolt a témára:
Srácok, a helyzet sajnos az, hogy a kereskedok nem mindig tudnak helyet szorítani karantén-akváriumoknak. Meg hát az a rohadt pénz. Rengeteg pénzbe kerül, ha 2-3 hétig csak tartja az élolényt, s nem értékesíti. Neki is van bekalkulálható vesztesége, de ezt megpróbálja minimálisra csökkenteni. Pár napig megfigyeli, esznek-e, hogy mozognak, gyógyszert adagol, van-e fertozésre utaló jel, kidobálja a hullákat, stb. De aztán minél hamarabb adja el, hogy megtérüljön a befektetés. Illetve nálad dögöljön meg. Te pedig hiába karanténozol otthon 2-3 hétig - ami abszolút helyes, támogatom magam is, megteszünk mindent a magunk részérol -, lappangó betegség kijöhet késobb is.
Szóval ezeken túl csak imádkozni lehet, hogy minden rendben legyen.
Sajnos a szerencse-tényezo itt elég komoly.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 3 hónapja #15018 Írta: Sanzi
Sanzi válaszolt a témára:
Egyetértek.
A tengeri állatokat karanténozzák a kereskedok! Másként nem megy. Azt hiszem, egy jobb kereskedonél ez nem kérdés.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 3 hónapja #15011 Írta: sasa
sasa válaszolt a témára:
a tengeri állatokat karanténozzák a kereskedok! Ez így van rendjén. Amíg pedig hazahozod a boltból, csak nem fertozodik meg semmivel.
Az olyan lappangó betegségek, amiket nem féreg/szemmel látható kórokozó okoz, azokat meg úgyis behurcoljuk az akváriumban, de valószínu jó körülmények között nem okoznak bajt. :mrgreen:

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 3 hónapja #15009 Írta: honda
honda válaszolt a témára:
Ha már itt tartunk akkor ugye a korallokat , anemonákat , is kellene karanténozni , ami megint megdrágítja a dolgot hiszen a megfelelo mennyiségu és minoségu fényt itt is biztosítani kell nekik.Nem beszélva arról , hogy akkor a csigát , meg mindent karanténozni kell ami bekerül az akiba?

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 3 hónapja #14987 Írta: honda
honda válaszolt a témára:
Háp ez a karanténozás tengerinél azé felvet egy-két problémát.Nem hiszem , hogy sokan tudnak biztosítani a meglévo akijuk mellett egy karantén medencét teljes felszereléssel , és állandóan üzemeltetni , mert nem veszünk minden nap halat.Vagy ha csak néha összedobna 1-et akkor is sima sós vízzebe nem igazán rakhatja a halat , mert ugye nem állt be és ki tudja mi lenne , ha a másik aki vizébol szívunk le akkor már egybol helyén van , tehát az írásban írtak alapján 1 tétel nem teljesül.De szerintem ha ezt valaki meg is csinálnaá van mondjuk egy jól muködo 300 literes akija és van mellette egy 100-as karantén , ha leszív 100 litert a nagy akijából és ott azt bekevert vízzel utántölti akkor szintén borulhat az egyensúly.Vagy pl:ha ragadozó halat akar berakni akkor ugye nem tud mit mellé tenni , mert annak nyek és a tengeri hal nem olcsó.Vagy ha pl:csipeszt halat vesz , amennyire én tudom az általában azt eszik amit az akiban talál , bár ahogy halom idovel rászoktatható az általunk kínált kajára , de ha még "friss" nem biztos , hogy megeszi a kaját , a karanténban nem hiszem , hogy találna magának elég kaját 4 hétig , vagyis szegény ilyen esetben valszeg elpusztul.Tehát a karanténozás szerintem tengeriben egy problémás dolog (bár nem megoldhatatlan).Mindenesetre a problémánkat szerintem ezzel csökkenhetjük , ha egézséges , jó állapótú , és olyan halat veszünk ami elottünk is táplálkozott , és imátkozunk! :mrgreen:
...szerintem...

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 3 hónapja #14974 Írta: sandorek
sandorek válaszolt a témára:
Ezt édesvízre viszonylag olcsón megoldható... de tengerinél?
Mit javasoltok? :rolleyes:

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 3 hónapja #4086 Írta: mad_a
mad_a válaszolt a témára:
A karantenozasrol:

Minden alkalommal, amikor beszerzel egy halat új forrásból behurcolsz vele mindenfélét, ami az előző tulajdonosnál volt. Néhány ezek közül megölheti a haladat vagy pedig terméktelenné teheti. Ha ez történik akkor a legjobb megoldás, ha az akváriumot kiszárítod, fertőtlenítesz mindent alaposan és újraindítod az akváriumot.

Hadd idézzek egy kollégám leírásából miért és hogyan kell a halakat karanténozni.

1998 December 11.
Újonnan beszerzett halak karanténzozása
Írta: Lloyd Spear

Amikor az akvarizálás valaki számára már több lesz, mint egy egyszerü hobby, akkor az egyik legfontosabb kulcs lehet a további sikerek érdekében az újonnan beérkezett halak karanténozása.

Nos tudom, hogy egy újonnan beszerzett hal karanténozása néha fejfájást okoz és néha nem is praktikus. Ennek ellenére ha van egy magas pénzügyi vagy eszmei értékü halad, amit karanténozás nélkül teszel a többi közé, azzal a saját halad pusztulását okozhatod. Elmondom azt, hogy miért és leírok egy karanténozási folyamatot, ami praktikus és hatékony.

A halad baktériumok és paraziták lelőhelye. A halak élőlények és minden élőlény (te is és én is) hordozói vagyunk bizonyos parazitáknak és baktériumoknak. Ezek legtöbbje veszélytelen, legalábbis nagyrészt az. Például: minden ember hordoz baktériumokat a bőrén, amelyek halált okozhatnak a véráramba kerülve. Ezért van, hogy mielőtt injekciót kapsz a bőrödet fertőtlenítik alkohol tartalmú folyadékkal. Ez a baktérium az emberi bőrön teljesen veszélytelen. Másnyelven, mindannyian hordozunk bőrünkön mikroszkópikus élőlényeket, amelyek paraziták. Ezek nem okoznak fájdalmat vagy betegséget, de ott vannak.

Gyakran az az oka, hogy nem kapunk valami kórt az előforduló baktériumoktól és parazitáktól, hogy azokat az immunrendszerünk ellenőrzése alatt tartja. Valójában az egyik forrás amiből a fertőzés és elhalálozás származhat az, hogy az immunrendszerünk nem tanulta még meg, hogyan kezelje az új baktériumot vagy parazitát. Ez az oka, amit már jónéhányan hallottunk, hogy egy új egészséges hal betelepítése után néhány nappal vagy héttel más halak elpusztulnak. Az új hal már ellenálló volt a benne található baktérium, parazita vagy mindkettő ellen, azonban a többi halnak az akváriumban még nem alakult ki az immunrendszerében a védettség. Természetesen ez visszafelé is igaz és legtöbbször ez az oka, hogy egy új egészséges hal, mituán betettük az akváriumba karanténozás nélkül gyakran beteg lesz vagy elpusztul.

A karantén célja:
időt adni bármilyen veszélyes baktériumnak vagy parazitának, hogy az újonnan beszerzett halunkat megbetegítse vagy elpusztítsa. ( Ha az új hal elpusztul, akkor vele pusztulnak a baktériumok és paraziták is.)
időt adni az új hal immunrendszerének, hogy alkalmazkodjon az új baktériumokhoz, paraztiákhoz, amik az akvarista többi akváriumában találhatóak
eldönteni, hogyha az új hal hordoz valami parazitát, baktériumot, veszélyes lesz-e az akvarista többi halára.

Amikor új halat veszünk először tegyük egy a többitől elkülönített akváriumba és ha megoldható akkor külön szintre a többi akváriumtól. Használjunk hozzájuk külön vödröt, hálót, csöveket, stb., és ezeket a dolgokat ne használjuk más akváriumoknál. Az első lépés, amit én csinálok, hogy a halat(kat) egyedül hagyom, megbizonyosodom róla, hogy rendesen esznek és megfigyelem őket legalább 2 hétig.

Ha a vízhőmérséklet 26 fok vagy azt meghaladja a paraziták és a baktériumok nagyon gyorsan szaporodnak. Ha az új hal nem busztul el vagy nem gyengül le 2 hét alatt, akkor a benne található baktériumok, paraziták veszélytelenek rá nézve. Ezt követően elkezdek a müködő akváriumból vizet adni az új hal vizéhez. Ez a víz természetesen tartalmazza a többi akváriumomban található baktériumokat és parazitákat.

Teljesen lecserélem az új hal karantén akváriumának vizét nemtöbb, mint 3 nap alatt és folytatom a következő napokban a többi akváriumból a víz hozzáadását az azt követő 2 hétben. Ha az új hal továbbra is egészséges a 4 hetes periódus végére, akkor tudom, hogy nincsen semmi az akváriumomban, ami veszélyes lehetne rá nézve és viszont

Ezután kiveszek egy halat a meglévő akváriumaimból és összeteszem az új hallal. Erre a célra guppikat használok vagy deformálódott vitorláshalakat. Először úgy stresszelem őket, hogy egy vödörbe teszem nagyon kevés vízzel mintegy 4-6 órára. Utána a karantén akváriumba teszem őket további akklimatizáció céljából. (Az ok amiért stresszelem a halakat az, hogy az élőlények immunrendszere nem müködik rendesen, ha stresszes állapotba kerülnek.) Ezután további 3-4 hétig figyelem a halakat. Ha nem pusztulnak el vagy nem gyöngülnek le, akkor tudom, hogy nincs semmi a másik akváriumokban sem ami az új halamat legyengítheti vagy elpusztíthatja. A karantén periódusnak vége.

Ebben a példában egy hal sem betegedett meg. Ha egy hal megbetegszik az akvaristának kell eldönteni, hogy meggyógyítja vagy elpusztítja a beteg halat és az új halat (ha különböző). Ha a gyógyítást választjuk és a hal felépül a karantén periódusnak újra kell kezdődnie! Ennek az oka az, hogy a hal lehet, hogy csak egy hordozott paraztiától, baktériumtól betegedett meg viszont az összes ilyennek ismertnek kell lennie.

Személy szerint én elpusztítom a beteg halat, kimosom az akváriumot, hálót, csöveket, vödröket, stb. Clorox-szal és eldöntöm, hogy másik hallal újrakezdem-e. Az ok, amiért én elpusztítom a halakat és nem gyógykezelem, hogy majdnem egyik gyógyszer sem hatásos 7,5 pH felett, nálam pedig 8 a pH. Mialatt olyan gyógyszerekkel kezelném a halat külső paraziták ellen, ami pH-tól független a legtöbbjük hatástalan a belső paraziták ellen. A korlátozott lehetőségeimmel inkább elpusztítanám a halat, mintsem hogy esélyt adjak, hogy bármilyen kórokozó bekerüljön a halodámba.

Remélem, sikerült megygyőzni téged, hogy minden új halat karanténozz és sikerült a karanténozás hasznos módszerét is megismertetni veled.


Forras:Angelfish breeding FAQ - Bill Dawes engedelyevel

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 3 hónapja #1892 Írta: Kompot
Kompot válaszolt a témára:
chubbe:

Természetesen a következtetést levontam: tök felesleges karanténozni, hisz így is behurcolhatom az aksiba a betegségeket és ki fog purcanni az összes halam :-), inkább érdemes még egy normális akváriumot csinálni, és így fognak osztódással szaporodni az akváriumaim :-) Na jó, ez kicsit sarkítása a dolgoknak:) Köszi a választ! :-)

Üdv:Kompot

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 3 hónapja #4036 Írta: Kompot
Kompot válaszolt a témára:
Murci:

Mégis mekkora legyen ez a karantén akvárium? Elég, ha egy szivacsszurot rakunk bele?

Tényleg 1 hónapig ebben a medencében kéne tartani az újonnan megvett halacskát? Én úgy gondoltam, hogy egy valamire való díszállatkereskedésnek biztosítani kellene, hogy csak egészséges halakat árulnak, vagy ez a gyakorlatban általában nem valósul meg? Természetesen beteg halak kezelésére, ha nem az egész akvárium lakói nem betegedtek meg, valószínu ez a legkíméletesebb eljárás a gyógyításhoz.

Üdv: Kompót

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 3 hete #726 Írta: mur
mur válaszolt a témára: Re: ...

Mur(ci) wrote: 2.: újjonnan vett halak "érkeztetésére"/karanténozására:
Be kell állítani egy akváriumot beállt vízzel/szurovel bújkálónak lehet pl. gyökeret rakni, aljzat nélkül. Jobb körülményeket kell biztosítani mint az elozo esetben, hiszen több ideig vannak benne.Idotartama: 3-4hét
ha a legmesszebbmenokig körültekintoen akarunk eljárni, akkor abból az akváriumból, ahová kerülni fognak fogjunk ki egy "teszt"halat és rakjuk be az újjonan érkezettek közé. Ha bármi gond lenne, akkor csak ez az egy hal lesz az áldozat és nem az egész állományunk. :(

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 4 hónapja #68 Írta: mur
mur válaszolt a témára: ...
1.: beteg hal gyógykezelésére:
max. egy belso szuro, levegoztetés no aljzat, bújkálónak pl. egy virágcserép.

2.: újjonnan vett halak "érkeztetésére"/karanténozására:
Be kell állítani egy akváriumot beállt vízzel/szurovel bújkálónak lehet pl. gyökeret rakni, aljzat nélkül. Jobb körülményeket kell biztosítani mint az elozo esetben, hiszen több ideig vannak benne.
Persze ha betegnek bizonyulnak a halak, akkor kivesszük a beállt szuro a gyógykezelés idejére.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 4 hónapja #67 Írta: mur
mur létrehozta a témát: Halak karanténozása
:S

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.548 másodperc
Product Tour

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Menu

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 936 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top