Hirdetés

Telekocsi

Több
8 éve 9 hónapja #125761 Írta: shadow1988
shadow1988 válaszolt a témára:
Jano2003: Ez az eltolásos dolog nem is olyan rossz ötlet :D Na de majd kikisérletezem, hogy is lenne jó, de valószinüleg majd csak valamikor tavasszal kerítáek rá időt mert a hidegben nincs kedvem kint kimosni mindent az akvából, Panelban meg nem igazán tudok vele mozogni :( Akkor lehet csinálok egy szivacs hátteret és beültetem sokféle mohával :D Üdv Szabolcs
Téma zárolva.
Több
8 éve 9 hónapja #173050 Írta: jano2003
jano2003 válaszolt a témára:
Több helyen is nézelődtem a matten után ,a díszhal infón találtam a számomra legérthetőbb leírást, itt írtak ilyeneket.Az jutott még eszembe, ha két szivacstáblát használsz úgy ,hogy eltolod egymáson őket, 5 -5cm szimpla szivacs alul és felül, középen 50cm duplán , az összhatás még jó is lehet.
Téma zárolva.
Több
8 éve 9 hónapja #198400 Írta: shadow1988
shadow1988 válaszolt a témára:
Ugy tünik vissza kell menjek az iskolába, mivel nálam 90x 60cm az csak 2700cm2 :DTehát, kicsit átszámoltam mégegyszer, aztán kiderült hogy ha a hátfalra rakom a szivacsot, akkor lesz kb 6,13 cm/min-es áramlásom.Tehát lehet mégis csak jó lehet ezzel a powerheaddel az és mattenem. Egyébként nem tudom, hogy a képletekből hogyan következtetsz arra, hogya hogy a szivattyunak kétszeresének kell lennie az akvárium térfogatának, számomra ez nem derül ki a képletekből sehogy sem.Gondolom, ez a 2000l/h idővel ugysem lesz sokkal több 1600-1700-nál, és akkor akár még jo is lehet.A cseppalakba való hajtást jó ötletnek tartom,de szerintem maradok a hátfalon való elhelyezésnél. A szűrőt majd megpróbálom valamivel lefolytani, esetleg megcsinálom kvázi külső szűrőnek, és csak a csövek lesznek bent a szivacs mögött a pumpa pedig valahol a szekrényben, igy talán nem lesz olyan erős, ha sok csövön kell nyomnia a vizet.De majd ezt kikisérletezem, hogy is lenne jó. Válaszodat köszönöm, további észrevételeket még mindig szivesen várom. Üdv Szabolcs
Téma zárolva.
Több
8 éve 9 hónapja #203762 Írta: jano2003
jano2003 válaszolt a témára:
Szia!Én úgy értelmeztem a képletet , hogy az akvárium vízmennyiségének a kétszeresét kell átszűrni a szivacson óránként, ez alapján neked 1000literes akvárium kellene egy hatalmas szivaccsal a mattenhez.Nem tudom állítható-é a szivattyúd teljesítménye , le is tudod fojtani azt , valamint ha lentre teszed az akvárium aljára és fent vezeted ki 60cm-nél az is okoz teljesítményesést.A szivacsot , ha meghajtod hengeralakúra /kör, vízcsepp alapú/ és a hosszát veszed meg akkor nem kell toldozgatni és nagyon jól elnyeli a zajt, de ehhez le kell venned a szivattyú teljesítményét, ami ha nem sikerül max van egy jó szivacsszűrőd<img src=\"http://www.akvarista.hu/fckeditor/editor/images/smiley/msn/sad1.gif\" alt=\"\" />. Nekem kb.fél éve \működik\ és nagyon jól , a szumijaim sem panaszkodnak, a szivaccsal nekem is gond volt , nem bírtam kivárni az akváriumszivacsot és az illesztéssel sem akartam kínlódni, bútorszivacsot vágattam bele próbaképpen és azóta azzal megy , kíváncsi vagyok mikor tömítődik el .
Téma zárolva.
Több
8 éve 9 hónapja #204687 Írta: shadow1988
shadow1988 válaszolt a témára:
Sziasztok! Tervezem, hogy készitsek egy mattenfiltert az akváriumomba.Sikeresen szert tettem egy 2000l/h atman 203-as powerhead-re.Számolgattam, a megadott képletek alapján, és a végén arra a következtetésre jutottam, hogy nem igazán tudom kitalálni hogyan lenne jo a szivacs elhelyezése, mitöbb mivel 60cm magas a medence igy azt a plusz 10 centit hogyan rakjam hozzá a szűrőfelülethez? A számitásaim alapján:
oldafalon elhelyezett szűrőfelület esetén:

A szűrőfelület felszine: 1800cm2<br type=\"_moz\" /> Áramlási sebesség: 18,5 cm/min A hátfalon elhelyezett szűrőfelület esetén: A szűrőfelület felszine: 2700cm2Áramlási sebesség: 12,3cm/min Ebből arra következtetek, hogy a meglévő pumpám teljesitménye mindenképpen sok lesz, az én akvámba. Amire vizsont nem tudok rájönni az az, hogy mi lenne a képletekben az n:az akvárium vizmennyisége óránként.először arra gondoltam, hogy az akvrium méretét kell beirni, de akkor óriási 1066666cm2-es szűrőfelület kellene. Ha valaki tudna nekem segiteni, hogy hogyan tudnék mégis egy ilyen szűrőt elkésziteni a meglévő powerhead-el azt nagyyon megköszönném. Üdv Szabolcs
Téma zárolva.
Több
8 éve 10 hónapja #182748 Írta: Sutton
Sutton válaszolt a témára:
Köszi Te magamatekos! Pont ezzel a kommentel fog összeállni az akváriumom!
Téma zárolva.
Több
8 éve 10 hónapja #155694 Írta: via_mala
via_mala válaszolt a témára:
A szorzás, osztás műveletek általános iskolás tananyag, ne alázd már ennyire meg magad!Az a gondod, hogy lusta vagy még végigondolni is a feladatot. Onnan látszik, hogy nem azt kérdezed, hogy \Mekkora vízforgatású pumpa kellene, az ideális áramlási sebességhez?\, hanem azt, hogy \mekkora pumpát kell alkalmaznom, hogy minden érték megfelelő legyen?\ A válasz erre az, hogy szép nagyot, lehetőleg feketét, és persze szögleteset, de minimum 3 kilósat, és akkor minden érték megfelelő lesz, pl. kiválló lesz a zajszint, a vízfelszín fodrozódás, és a pénztárca apadási quotiens.
Téma zárolva.
Több
8 éve 10 hónapja #160673 Írta: Sutton
Sutton válaszolt a témára: választ remélve :)
Helló!Rengeteg fórumon meg lehet találni a matten filter csodálatos számítási képletét, de nekem az sem jelent segítséget.... Nem erősségem a matek. Ki hitte volna :)A kérdésem a következő :- van egy 50*50*6cm-es mattenem, mekkora pumpát kell alkalmaznom, hogy minden érték megfelelő legyen?Köszi! Krisz
Téma zárolva.
Több
8 éve 11 hónapja #201033 Írta: jano2003
jano2003 válaszolt a témára:
Minden csak nézőpont kérdése, ha a mulm a mohán ül meg akkor nem tömíti el a szivacsot, plusz akár le is tudom venni a mohát és kimosom a csapon. A mulmot vízcserekor próbálom kiporszívni és még ilyenkor járatok egy belsőszűrőt nagy ritka szivaccsal de mindig marad elég a kövek között. A növényeknek- jávai moha, gömb moha, valisnéria - csak ez a \mulm\ a táplálékuk, meg ami kioldódik belűlök. A jávai moha a szivacson gondolom azért nő jobban, mert több táplálékhoz jut az áramlással.Ha jól értelmeztem, pont a kis áramlás nagy felületen miatt dolgozik jobban a matten mint a kockaszivacs+powerfej és ezért nem tömítődik el olyan gyorsan és a moha is ezért nem \tömít\, mert nincs akkora szívás.Azt szeretném még kérdezni, hogy honnét tudom majd, hogy mikor kell a szivacsot mosni, ha a víz csökken a szivacs mögött , csökentem a szivattyű teljesítményét, de ezt meddig lehet hűzni probléma nélkül?
Téma zárolva.
Több
9 éve 11 órája #158819 Írta: Anonym
Anonym válaszolt a témára:
Gondolom a vastag jávai moha lefogja a szűrés hatékonyságát, persze ez attól is függ, hogy hogyan lett méretezve a matten vagyis a pumpa.Az igazi baj az, hogy a vastag mohában megült mulmnak tuti alga lesz a vége.
Téma zárolva.
Több
9 éve 16 órája #164087 Írta: safaro
safaro válaszolt a témára:
Szia! Ha a pumpa bírja akkor elvben nem baj. Ezt onnan tudod ellenőrizni, hogy megnézed a vízszintet a szivacs mögött. Ha alacsonyabb mint az akváriumban, akkor a jávai moha már túlságosan gátolja az áramlást, és ritkítani kell.
Téma zárolva.
Több
9 éve 16 órája #164084 Írta: jano2003
jano2003 válaszolt a témára:
Sziasztok! Két hónapja működtetek egy sarok-matten féle szűrőt , mivel a szivacs elég rondának tűnt , jávai mohával futtattam be. Most ott tartok, hogy a moha \ezerrel\ növekszik, kb 5-10cm vastagságban borítja a szivacsot.Kérdésem ez befolyásolja-e a szűrő \teljesítményét\ , sok \anyagot\ felfog, mintegy előszűrőként ez akár jó is lehet, mert nem a szivacsot tömíti.Okozott a jávai moha a szivacson valakinek , valamilyen problémát ?
Téma zárolva.
Több
9 éve 7 hónapja #198111 Írta: Heller
Heller válaszolt a témára: helyzet
Sziasztok! Kicsit csönd van itt, hát gondoltam írok kicsit...!Kinek, hogy alakul a helyzet? Az én \teszt\ mattenemet kicsit javítottam. Kábelvezetőket ragasztottam az aksi oldalára, ebbe helyeztem el a szivacsot, mivel a legkeskenyebbet választottam, kicsit idegölő volt belejátszani a 3cm-es szivacsot, kicsit el is mértem a szivacsot, így nem tudott a két sinben felfeküdni...egy hetet járattam és úgy döntöttem, hogy kicsit rendesebben csinálom meg, mert bejön ez a technológia. Vettem barna szinű kábelvezetőket (talán 30x15-ös), tm30/3 szivacsot belefarikcsáltam, szerencsére jól eltaláltam a méretet. Szivattyú Eheim Compact 1000-es lett, 16/22-es csövet vettem hozzá pár száz Ft-ért. Elég merev ez a cső, kicsit meg is szenvedtem vele. Én egészen alulra tettem a szivattyút, egy kis darab szivacsra ültetve, még oldalról is megtámasztottam egy szivacsdarabkával, hogy ne rezegjen, ha az üveghez érne...
A cső pedig a szivacs felső részén lett kivezetve. 1-2 cm-rel van a víz felett a cső, szóval a víz \visszaesése\ kis levegőztetést is csinál. Kicsit féltem az elején a 16/22-es cső merevsége miatt, de végül is jól muzsikál.
Elég tökölős volt, mig a \csúszkával\ belőttem a jó áramlási sebességet, féltem, hogy kifeszíti a cső a szivacsot a helyéről. Aztán az is számított, hogy ne csobogjon ott nekem, hanem legyen csöndben az egész. A szivacs mögé tettem a fűtőt, máshol is így láttam és tetszett ez a megoldás. De azt tapasztaltam, hogy kb. 2 fokos a hőmérséklet különbség, a szivacson belül, illetve kívül, így soha be sem kapcsolt a fűtő. Ezt ezért kívülre tettem.
Ami még megoldásra vár az a szivacson belüli vízréteg teteje, olyan mintha egy film réteg keletkezne ott. Szerintem egy szimpla légpumpás levegőztetőkövet odateszek és időkapcsolóval járatom kicsit, így összetörik az álló víz. Szépen fejlődik a szivacskultúra, nálam középen és egészen felül kezdődött az élet, aztán csillag alakban ment lefelé és most már egészen kezd egyenletesen barnulni. Halak jól elvannak, a növények viszont nagyon élvezik ezt a fajta szűrést. Most nem tudom, hogy ennek köszönhető, de nagyon burjánzanak...Sokkal látványosabb a fejlődésük...Lényeg a lényeg nekem bejön a Matten..;)
Téma zárolva.
Több
9 éve 9 hónapja #194556 Írta: fjudors
fjudors válaszolt a témára:
a pumpa teljesitményét a szivacs határozza megazért matten a matten.alsó határra méretezz, mert csak gyorsulni fog az átfolyás a szivacs telitődésével
Téma zárolva.
Több
9 éve 9 hónapja #195897 Írta: Heller
Heller válaszolt a témára: a szivattyú
Sziasztok! Szeretnék megint kérdezni!Most a szivattyúval vagyok kalandba...Legyen egy EHEIM Compact 1000, ami 150-300l/h-ás, vagy egy Atman AT-303, ami pedig 600l/h-ás? Ahogy láttam ezeken állítható a nyomás erőssége, így biztos be tudom lőni, hogy jó legyen. Zajosság tekintetében valakinek van tapasztalata? Nem akarok nagy örvényt az akváriumba, egy 700 l/h-ás powerhead már nekem sok, ezért ez nem is kerül felhasználásra!
Téma zárolva.
Több
9 éve 9 hónapja #192852 Írta: Heller
Heller válaszolt a témára:
Peremes a csatorna, mert még kis tetősin is volt hozzá! Szerintem 5mm-rel \tágabbra\ hagytam a sineket, amikor felragasztottam, mert ütközésig nem tudom mindkét sinbe betenni a szivacsot! Ahhoz meg nincs türelmem, meg szerintem lehetetlen, hogy mindkét sinbe csak \fél mélységben\ legyen a szivacs!Nem gondoltam, hogy ilyen nehéz egy szivaccsal dolgozni a vízben! Meg béna is vagyok..de lelkes;)Szerintem nagyobb és merevebb szivacsot fogok belevágni.
Téma zárolva.
Több
9 éve 9 hónapja #192858 Írta: fjudors
fjudors válaszolt a témára:
ferdén told bele szemből..az egyik felét belerakod, majd a másik fele és a csatorna közé bedugod az ujjad és végighuzod, miközben befele nyomod a szvicsnak azt a felét tehát gyakorlatilag, amikor az egyik fele bent van, akkor összenyomod a szivacsot az ujjaddal, ami benne van a csatornában, és végighuzod azt..ezáltal a szivacsot az ujjad miatt bele tudod nyomni a csatornába, ahogy tovább húzod az ujjad, a szivacs kitágul, de már benn a csatronában...
persze, nem mindegy milyen csatorna..a peremessel könnyebb
Téma zárolva.
Több
9 éve 9 hónapja #192175 Írta: Heller
Heller válaszolt a témára: az ideg
Nekifogtam...;)Elég idegölő, türelemjáték azt a k...va szivacsot betenni a megfelelő helyre!Igaz én nem a tapadókorongos, hanem a kábelvezető sines technikát alkalmaztam...Iszonyat abba a sinbe bejátszani a szivacsot, ha felülről nyomom be, akkor a szélekbe beleakad és megfeszül, ha oldalról próbálom, akkor meg a tehetetlensége miatt, kimozog a helyéről! Szóval, most le kellett ülnöm kicsit, mert...<img src=\"http://www.akvarista.hu/fckeditor/editor/images/smiley/msn/angry_smile.gif\" alt=\"\" />Na majd lesz valami...
Téma zárolva.
Több
9 éve 9 hónapja #188518 Írta: Muad-Dib
Muad-Dib válaszolt a témára:
a cső külső belső átmérőjét. 9 a belső, 12 a külső illetve a nagyobbnál a12 a belső a 16 pedig a külső. mindez miliméterben megadva.
Téma zárolva.
Több
9 éve 9 hónapja #189468 Írta: Roy
Roy válaszolt a témára:
Szerintem ne a talajra feküdjön fel! A legjobb lenne (ha még üres az aksi) és egy kis üvegcsikot ragasztani atalajt megfogandó, de nálam pl simán megtartja a talajt (aktív talaj) azaz a szivacs az akvárium aljáig van nyomva. Nálam egyszerű szivacsszűrő van, de itt lentebb láthatsz egy a tiedhez hasonló méretű aksit powerheaddel.
Téma zárolva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.725 másodperc
Product Tour

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Menu

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 517 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top