Hirdetés

Mint már jó páran előttem, én is egy házi készítésű szűrőt szeretnék bemutatni.

A 110 literes társas akváriumomban eddig egy shark és egy aqua el mini belső szűrő üzemelt. Egyszerű szivacs szűrők, amik csak mechanikailag szűrték a vizet. Kb. két hetente takarítottam őket, de általában ekkorra már nagyon lecsökkent a hatékonyságuk a sok szennyeződés miatt. Egy vödrös külső szűrő alkalmazása nekem is és az akvárium lakóinak is régóta áhított vágya volt.. Ezen szűrő típus borsos árfekvése miatt hamar ráébredtem arra, hogy még a szerény barkácstudásommal is érdemesebb nekivágni egy saját szerkezet építésének, mert az asszony elé terjesztett 20 000ft-os kiadás valami "berregő vödörért" halva született projekt lenne.. így hát elkezdtem bújni a különböző hazai és nemzetközi oldalakat annak érdekében, hogy az általános iskolai technika órán elsajátított tudást felhasználva elkészítsem saját, lehetőleg működő és legfőképpen olcsó készülékemet. Legtöbb helyen a PVC csöves módszerről találtam leírást, de az internetnek köszönhetően rengeteg jobbnál jobb ötlettel lehet találkozni. A dunsztos üvegből készült verzió nekem túl törékeny, a háttérbe rejtett szűrő kiváló, viszont az én medencémnél kivitelezhetetlen, ezért úgy állt a dolog, hogy a PVC-s módszer lesz a nyerő. Minden rendben ment egészen addig, amíg el nem kezdtem összeszedegetni a szükséges alkatrészeket. Hamar rá kellett ébrednem, hogy a különböző sziloplasztokhoz, ragasztókhoz és még inkább a tömítésekhez kapcsolódó tudásom egyenlő a nullával. Ahogy az összeszerelésre került a sor, megvilágosodott előttem, hogy az elméleti felkészültségemnél csak a gyakorlati tudásom hiányosabb. A PVC-s projekt asztalról való lesöprése után nyilvánvalóvá vált előttem, hogy csak a legegyszerűbb szűrő létrehozására vagyok alkalmas. Ezen fontos információ birtokában, néhány órás akvárium előtt való álldogálás és méricskélés után kigondoltam az általam megvalósítható legkönnyebben összerakható és leginkább költséghatékony berendezést.

A hozzávalók:

- 1db Tetszőleges űrtartalmú és formájú palack vagy doboz

- 1db motor

( Bármilyen belső szűrő feje vagy vízpumpa megteszi, én az aqua-el minit használtam fel)

- 1 db. Tömszelence

( Ezidáig elképzelésem sem volt róla, hogy mi lehet, a hozzám hasonlóaknak annyit kell róla tudni, hogy villanyszerelési boltban kapható )

- 1,5 m műanyag cső

- 1db ásványvizes palack

- Szűrőanyag

én egy, a Tescoban vásárolt 2 liter űrtartalmú műanyag dobozt alkalmazok( ha jól emlékszem, spagetti tartóként árulják). A doboz oldalán, a lehető leg közelebb a tetejéhez kifúrtam és reszelővel addig tágítottam a lyukat, amíg a tömszelence be nem fért.

Az ásványvizes palack tetejét levágtam, a kupakot átfúrtam és a kis lyukakat csináltam a levágott darabon.

Az ásványvizes palack tetőn átvezettem a csövet és a doboz aljára helyeztem. Ez fogja biztosítani, hogy a bemenő cső ne tömődjön el.

A dobozt ezután feltöltöttem az itthon talált szűrőanyagokkal. Alulra itong tégla darabokat helyeztem, majd következett a jó öreg krumplis zsák, a bútorszivacs és végül némi perlon vatta.

A bejövő csövet átvezettem a doboz fedelén, a kimenő csövet pedig a tömszelencén keresztül az akváriumba irányítottam. A motort a szűrő egysége nélkül az akváriumba tettem és a bemenő csövet a szűrő kivezetésére kötöttem.

A berendezést csak áram alá kellett helyezni és magától feltöltötte a dobozt. Szivárgástól nem kell tartani, mivel a rendszer nyitott, nem tudja elszívni a vizet a halaktól, maximum a szűrőben lévő víz folyhat vissza az akváriumba. Szerintem kimenő csőnek érdemes egy kicsit nagyobb keresztmetszetűt használni, hogy a víz visszaáramlása könnyebb legyen, de nem feltétlenül szükséges. én ugyanazt a keresztmetszetet használtam, mert az akvárium egy polcba van beépítve és vastagabb cső nem férne el. Mivel a szűrő doboz az akvárium szintjénél magasabban van és a rendszer nyitott, ezért a visszaáramló víz levegőt is szív magával. A visszaáramlás során oxigénnel telítődik, ami a légpumpa alkalmazását is feleslegessé teszi.

Alapanyag költség:

- Doboz: 399Ft

- Műanyag cső: 275 Ft

- Tömszelence: 50Ft

összesen: 724Ft

A rendszer egyenlőre próbaüzemben van, de eddig hibátlanul működik.

Az általam tapasztalt esetleges hátrányok:

- A motor a vízben van, tehát a látványt rontja.

( hozzátenném, hogy közel sem annyira, mint az ezt megelőző két belső szűrő)

- A szűrő dobozt az akváriumban lévő víz szintjénél magasabbra kell helyezni.

- Esetleges áramszünet esetén a szűrőben lévő víz visszafolyik az akváriumba, ami hosszabb leállást követően a baktériumok elhalálozását jelenti

Az általam tapasztalt előnyök:

- Könnyű, gyors kivitelezés

- Minimális költség

- Alacsony szivárgás veszély

- áramszünet után automatikusan újraindul

- Légpumpa nem szükséges az akváriumba

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Albert Roland

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 3794 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top