Hirdetés

A videokat lassacskán töltögetem fel, nézz be újra kicsit később, ha érdekel.

A mézgurámi (Colisa chuna) az általam ismert legkisebb gurámi (ami semmit nem jelent, mert leginkább csak a boltokban kaphatókat, meg a könyvekben gyakran jelenlevőket ismerem). Gyönyörű színei miatt az egyik kedvenc halam, így már régebben elhatároztam, hogy megpróbálkozom a szaporításával. A szülőpár beszerzése nem volt könnyű. Az első párból a hím pár hónap múlva, mire ivarérett lett, meghalt. Gondoltam, most majd hazai tenyésztésűt veszek, biztos ami biztos alapon - érdekes, de senki sem tenyészti itthon, vagy csak nagyon elbújt az illető. így aztán a második hím is import halacska lett. Kitettem a nősténnyel, és vártam. Hiába. Mintha nem is hím lenne, még be sem színesedett, nemhogy habfészket épített volna. Irány a bolt, vettem egy újat. Na ez már azonnal elkezdte hajtani a nőstényt.

A tenyészakvárium egy kicsi 25 literes medence, amibe tettem egy kis csomó jávai mohát, egy marék Ceratophyíllum demersumot (érdes tócsagaz), és a tetejére kaptam Riccia és Urticularia keverékét (szétválaszthatatlan, megkíséreltem). A víz forralt csapvíz (ezt használom mindenhol), 28 fokosra felfűtve. A szűrést egy kicsit átalakított Aquael fan mini biztosítja: az akvárium egyik végét szivaccsal leválasztottam, onnan nyomja vissza a vizet a kis szűrő. De a habfészeképítés idejére kikapcsoltam. Az akváriumba betelepítettem néhány Neocaridina rákocskát és csigát is takarítószemélyzetnek majd a kicsik mellé. Az akváriumot üveglappal fedtem le, amit a halacskák elúszása után már csak etetéskor, rövid időre nyitottam ki.

Az új hím gyönyörűen beszínesedett, és hajtotta a nőstényt.

Anyuka is ott van

Egyetlen hibát találtam: szinte nulla habfészket épített, csak néhány négyzetcentiméternyi, egyrétegű valamit, leginkább a növényeket hordta oda, buborék alig volt. Ime a szorgos hím:

http://www.youtube.com/watch?v=Mpjr9n7lugk

Sajnos az ívást magát nem láttam. Néztem, hogy még mindig csak építi a semmi fészkét a hím, csalogatja a nőstényt, de semmi....míg egyszercsak észre nem vettem, hogy a fészekben kis fekete csikocskák vannak. Ha valamelyik potyogni kezdett, a hím már szaladt - bocs, úszott is, és szedte össze. A videok, amiket csináltam, már ebből az időszakból vannak. Elég rosszul is látszanak, mivel a nyugalom megteremtése miatt takarva volt az akvárium, és elég rosszak voltak a fényviszonyok. Azért még egyet felteszek, olyan, mintha csalogatná a nőstényt - pedig a fészekben már ott vannak az ikrák. Még ekkor is viszonylag békésen elvoltak. Ha a hím odaúszott, feszítettek egymásnak, mintha páros táncot jártak volna, de verekedés nem volt.

http://www.youtube.com/watch?v=Ps0i48dJ0Ws

Mikor észrevettem a lárvákat a fészekben, kivettem a nőstényt. Aztán egy napra rá a hímet is: már nem szedegette össze a lárvákat, csak úszkált fel és alá. Még egy kis idő elteltével elúsztak az ivadékok. Hát én ilyen apró kishalakat még nem láttam. Igazság szerint ezeket sem láttam. Szemüveggel és nagyítóval egyszerre sikerült csak nézegetnem őket, legalább egy hétig. Csak onnan tudtam, hogy van benne hal, hogy fénylő kis pontocskákként látszottak evés után (a teletömött pocakjuk visszaverte a fényt).

Most három hetesek, és már láthatóak szabad szemmel is könnyedén. Formájuk kezd gurámiforma lenni, az úszójuk is tipikus alakúvá változott, és némelyiken már egész hosszúak a kis tapogatók. Ilyenek:

kicsi guri

és messzebbről a dzsungelban, csigákkal együtt (balra lent egy csigaevő szép heléna):

kicsik a dzsungelban

Etetésük: az első héten csak papucsállatkát (kétszer) és Sera micront (egyszer) adtam nekik. Naponta csak háromszor tudtam etetni: egyszer kora reggel indulás előtt, egyszer délután, amikor megérkeztem, majd lefekvés előtt este. Eleinte a kishalak alig úszkáltak, inkább ami épp odaúszott hozzájuk, azt a táplálékot kapták el. A második héten már a nagyobbak be tudták kapni az egészen frissen kikelt apró sórákocskákat, így minden etetésnél adtam plusz egy kevéske sórákocskát is. Pár nap elteltével már nagyon sokan ették inkább ezt, és rohamosan nőni kezdtek. De még voltak nagyon picik is, ezért nem hagytam abba a papucsállatok etetését sem, csak azután, hogy a sórákot már minden kis halacska meg tudta enni. Ma már csak sórákkal etetek, illetve néha mikróval, de ez utóbbit nem eszik akkora kedvvel. és egy idő óta már aktívan vadásznak is, erősebbek is lettek, bírják az enyhe áramlást (úgyhogy nagyon alacsony fokozaton bekapcsoltam a szűrőt).

Mivel több helyen is azt olvastam, hogy az ivadékok nagyon kényesek a vízváltozásra és a hőmérséklet változására, idáig nem cseréltem vizet (három hét). A második-harmadik hétre írják a labirintszerv kialakulását, ez a legkényesebb időszak a könyvek szerint. Ha igazuk van, akkor én lassan fellélegezhetek. Már gondolkodom rajta, hogyan is cseréljek vizet, és hogy mikor tegyem át nagyobb medencébe a kicsiket. Azért még várok vele, terveim szerint egy-két hetet.

A csigákra, garnélákra nagy szükség volt idáig. A mézgurámik hajlamosak a szétnövésre, ennek megakadályozására viszonylag bőségesen etettem (és sokáig adtam a sórák mellé a papucsállatkákat is). A garnéla és csigahadsereg nagyon szépen eltisztította a maradékot a medence aljáról. Szerencsére most már a szűrő is dolgozik (kivéve etetéskor egy ideig). De a szétnövést nem sikerült meggátolnom: vannak olyan halacskák, amik már elérik az egy centimétert, míg mások még csak fél centisek. Nagyjából ez a két szélsőérték most, egyelőre nem tudják egymást megenni, remélem, addigra már szétválogathatom őket, mire ez bekövetkezne.

Remélem, hamarosan jó pár hazai tenyésztésű mézguri kerülhet az akváriumaitokba.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Ágoston Erika

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 456 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top