Hirdetés

Elsősorban azért készítettem eme írást, hogy valamelyest segítséget nyújtson azok számára, akik épp külső szűrő vásárlása előtt állnak. Ha az EX széria a kiszemeltek között van és dilemmába estél, talán érdemes elolvasnod, megpróbáltam a lehető legrészletesebb lenni. A cikk konkrétan az EX700-as modellről fog szólni.

A dobozon 100-250 literes akváriumokhoz való ajánlás olvasható. Nos, ahogy a legtöbb szűrő esetében, itt is szépen eltúlozták. én 140 literen használom, de egy ekkora medencéhez sajnos az EX700 kevés. Biológiai szűrés szempontjából a tartály mérete elegendő, viszont nálam mindössze másfél-két hónapig tudja a megfelelő áramlást biztosítani. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy egy sügeres akváriumon dolgozik minden segítség nélkül, de úgy gondolom, 100 liter feletti akváriumokhoz már érdemes az egyel nagyobb Tetra bácsi mellett dönteni.

A EX szériához 3 év garanciát kapunk. Az én szűrőm 2011. március 2.-án indult "útjára". A mai napig hangját se hallani, közel hajolva is csupán kellemes, halk búgás hallatszik. Valódi német minőség!

Információim szerint az EX2400-at leszámítva a széria összes többi modelljére érvényes a kiemelkedően csendes üzemelés. Természetesen 2400 liter per órás teljesítmény mellett némi zajosság nem túl meglepő.

A szűrő méretei így festenek: 21x20,5x42 centiméter csapokkal együtt. A gyárilag megadott fogyasztás 13 Wattnak felel meg. Saját mérést nem végeztem, de ha ez az érték nem hamis, a teljesítményéhez viszonyítva bizony egyáltalán nem rossz. A szűrőcsövek átmérője 11,3 milliméter, a könyök a gumicsövek rögzítésére szolgáló rész kivételével pedig 2-2,3 centiméter átmérőjűek, amelyek két ponton hirtelen megtörnek. Ez valamelyest visszafoghatja a teljesítményt, de ez legyen a legkisebb gond. Pozitívumaként szóljon, hogy az átlátszó, enyhén szürkés árnyalatú csövek esztétikailag igen kellemes látványt nyújtanak, nem sok szűrőhöz kapunk ilyet. A csövezés ahogy sárgul, egy idő után inkább barnás árnyalatúnak fog tűnni, de az akváriumban ennek ellenére is remekül megbújik. Az emelési magasság maximum másfél méter. Az esőztető teljes hossza 40 centiméter, amelyre 2x6 pici lyukat fúrtak, ugyanis kétfelé szedhető. A végébe egy műanyag sapka kerül. Ez idővel megkeményedett, nem szorult megfelelően és az aljzaton kötött ki, így kénytelen voltam a sapka belsejét gumidarabkával kitömni.

A gyártó szerint a pumpa teljesítménye üres járatban 700 liter víz átforgatására képes. Nem tudom, ez mennyire fedi a valóságot, de szűrőtöltettel teli állapotban körülbelül 420 liter per órás teljesítményre képes. Nem pontos, csupán nagyjábólagos mérést végeztem, közvetlenül szűrőtisztítás után. Szerk. 2013.06.16: végeztem egy pontosabb mérést (több, mint két éve működő, beállt szűrőanyagokkal, szűrőtisztítás után két héttel), miszerint a szűrőn 400 liter víz halad át egy óra alatt. így a tisztítást követő 420 liter per óra tehát helytálló.

Ahogy a szűrő és a szűrőanyagok telítődnek, ez az érték úgy fog tovább csökkenni. Természetesen azt, hogy mekkora vízmennyiséget képes megszűrni óránként, az is befolyásolja, hogy milyen szűrőtölteteket használunk. Mivel próbálom a legkevésbé fojtani, az én szűrőmben gyári kerámiagyűrű, két szivacs és két-két és fél liter Siporax kapott helyet. érdekességképp, egy külföldi fórumon olvasottak szerint a gyári szűrőanyagokkal, friss töltettel 360 liter per órát bír, nem tudom, lehet-e 40 liter per óra eltérés. Mindenesetre a perlonvatta és a plusz két szivacs megteszi a hatását. 

 

Hogy miért pont ez a sorrend, azt is meg fogom indokolni. Ugye ülepítő rendszerű szűrővel van dolgunk, a víz alulról felfelé halad át a szűrőközegen. Ha már a gyári kerámiagyűrű benne van, nem fogom kidobni, mellesleg személy szerint én elég sok hasznát látom ott alul. Azon kívül, hogy megtöri az áramlást és ülepít, a rá helyezett szivacsot is védi némi szennyeződéstől, ennek köszönhetően lassabb ütemben fog a szűrő teljesítménye csökkenni. Biológiai szűrőanyagként egyedül Siporaxot használok, egyrészt a gyűrűforma révén a minél nagyobb vízáram miatt, másrészt pedig a viszonylag hosszú élettartama az oka. Egyébként is jól működik, ez a kicsit lejjebb látható képen a színkülönbségből jól látszik a gyári kerámiagyűrűkhöz viszonyítva. Nekem bevált. Aki nem tudná, a Siporax elé a szivacs azért kell, hogy a biológiai töltet ne tömődjön el. Minél szűrtebb vizet kap, annál hatékonyabb marad hosszú távon. A végére utószűrésként egy újabb szivacs kerül, és ezzel meg is vagyunk. Szerk: idővel áttértem egy másik felállásra: a Siporax előtt két réteg szivacs üldögél, utószűrés viszont nincs. Szintén egy jó megoldás.

A vödör űrtartalma 6,6 liter, ebből a hasznos térfogat számításaim szerint 3,9-4 litert tesz ki, plusz az ülepítő rész. 4 szűrőkosár rejlik benne, ebből adódóan egy rekesz egy liternyi szűrőanyagnak ad helyet. A kosarak számát mindenképp előnyeként rónám fel, a legtöbb hasonló teljesítményű szűrő legfeljebb három szűrőkosárral rendelkezik. Ha érdekel valakit, az ülepítő rész 2,5-3, a rekeszek pedig fejenként öt centiméter mélyek lehetnek. A legfelső kosárra egy rácsos, műanyag lap kerül, hogy a rotortérbe semmilyen nem oda való dolog ne kerüljön.

Mit kapunk hozzá gyárilag? Fél kosárnyi kerámiagyűrűt, négy darab (két kosárnyi) szivacsot, egy teljes kosár biolabdát, aktív szenet, egy préselt lap perlonvattát és egy csomó tartozékot (tapadókorongok, póttömítések), amelyeknek az alább látható

képen csak egy része látható.

A szivacsok TM10 sűrűségűek lehetnek. Tartósak, a pórusok másfél év után se estek össze, mondhatni újszerű állapotban vannak. A biolabdák sajnos már ránézésből is a szemétbe valók, de azért az összegért, amit a gyártó a szűrőért kér, nem is várhatjuk a legminőségibb tölteteket.

én személy szerint a perlonvatta használatát se tartom jó ötletnek, nem fogom miatta néhány hetente megbontani a szűrőt. A mechanikai szűréssel nélküle sincs gond, nem látok az akváriumban akár a legapróbb lebegő szennyeződéseket se.

Eddig egy olyan eset fordult elő, amikor alaposan rám ijesztett. Az egyik tisztítást követően a tömlő adapter (a szűrő azon része, amire a csapok rácsatlakoznak) mellett elkezdett szivárogni a víz. A rajta lévő fülecskét a tövénél fogva erősen le kell nyomni, ne féljünk tőle. Lehet, hogy az is közrejátszott, hogy a tömítéseket túlságosan megkentem, ez nem derült ki. Lecsatlakoztattam a tömlő adaptert, áttöröltem a tömítéseket, visszahelyeztem a helyére és jó erősen rögzítettem a fülecske segítségével. A probléma fél perc alatt megoldódott

A tömlő adapterről is írnék pár sort, szerintem egy említésre méltó megoldás. Előnye, hogy nincs szükség a csapok külön lecsatlakoztatására. Egyszerűen csak felhúzzuk a tömlő adapteren lévő fület és eltávolítjuk őt a szűrőből a hozzá csatlakoztatott csapokkal együtt. Ha ezzel megvagyunk, az erre a célra kialakított másik fülénél fogva vihetjük is a szűrőt a fürdőbe. Ennek a megoldásnak van egy hátránya is sajnos, méghozzá az, hogy a tömlő adapter eltávolításához nem kis erőfeszítés szükséges. Egy idő után mintha hozzánőne a szűrőhöz. Izomból, ide-oda rángatva sikerül csupán minden alkalommal kiszedni a helyéről, kicsit tartok is attól, hogy egyszer valamelyik csap eltörik.

A tömlő adapter szintén zárja a víz útját, a csapokat nem szükséges külön elzárni.

A szűrőfej eltávolításához előbb az első és hátsó, majd a két oldalsó záró csatot nyitjuk fel. Ez utóbbiak egy ponton megszorulnak, valamelyiküket tovább húzva a szűrőfej kimozdul a helyéről.

A szűrőben természetesen kerámiatengely kapott helyet. Ehhez és a rotorhoz nyilvánvalóan a rotor-fedél eltávolítását követően férhetünk hozzá. A fedélen lévő nyíl jelzi, hogy melyik irányba kell azt elfordítani. A rotortér tisztításakor nem árt óvatosan bánni a tengellyel, nem nehéz eltörni.

Az újra beüzemelés pofonegyszerű, ha elzártuk, megnyitjuk a csapokat, és a légtelenítő pumpát nyomkodva azonnal zúdulni kezd a tartályba a víz. Na, ettől se féljünk, nem simogatni kell, hanem nyomni erőből. Két dologra viszont ügyelni kell. Az egyik, hogy feltöltés előtt a tartályban egyáltalán ne legyen víz, a másik pedig, hogy a befolyó ágra rögzített gumicsőbe véletlenül se szoruljon víz, különben nyomogathatjuk a légtelenítő pumpát másnap reggelig.

összegzés:

úgy gondolom, nem is kívánhatnék többet a pénzemért. Aki egy csendes és egyben megbízható, minőségi, de korrekt árú külső szűrőt keres, számára az EX széria a tökéletes választás. Legalább két liter jó minőségű biológiai szűrőanyag árát sajnos bele kell kalkulálni az árba, de úgy gondolom, még így is egy igazán jó vétel, az EX700 kárpótol a plusz költségekért. Engem meggyőzött, és remélem, hogy még sok leendő tulaj fogja megelégedéssel használni a TetraTec külső szűrőket.

Remélem, tetszett a cikk. Ha bármilyen téren hiányosnak érzed, kérlek, írd meg nyugodtan, igyekszem pótolni.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Laco

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 300 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top