Hirdetés

Nem blogba szántam de ha már ilyen hosszúra sikeredett talán jobb helye lesz itt ennek a szösszenetnek(vitaindítónak talán) A szivacsszűrésről írnék nektek felvezetve saját tapasztalatokkal.

én már több mint 20 éve sügerezek de az az időszak kb 10 év amióta itt Debrecenben és környékén komoly szakembereket ismertem meg az addigi jórészt kereskedő-ismerősök után.Ezen idő alatt már én is kipróbáltam több fajta szűrést az akiban mert mindig törekszik az ember a legjobbra.

Régebben 465 literes volt a legnagyobb akim amit 2 belsővel szűrtem ....volna.Külsőre nem tellett akkor ,(mint ahogy sztem sokaknak most sem telik és én igazából hozzájuk szólok)nem is volt jó a vizem.

Következett egy kis kihagyás után egy 250 l-es amibe már vettem egy külsőt egy hydor személyében.Bár ne tettem volna.A víz sem tetszett és egy hétvégi elutazás után tragikus látvány fogadott,bejött a félelmem ,a szűrő eldugult ,leállt ,minden halam megdöglött.

Aztán 10 éve beállítottam egy 350 literest újra csak 1 belsővel.Hamar nitritcsúcs lett ,venni kellett egy eheim 2217 külsőt.A víz hamar szép lett tőle de aztán a további hónapok alatt csak előjöttek vízproblémák,lebegő szösz ,opálos víz...A teljesítménye is hamar esett ,nem voltam vele elégedett.A nitrátom pl. abban az időben 100 körül járt ,ezután vettem szat gyantát ami ezt a problémát orvosolta.A vízcserék abban az időben ritkábbak voltak ,most hetente 10% kb ,ez nagyon fontos bár szemre el lennének nélküle de ha valaki igazán szép halakat akar...

Aztán 450 literes jött a mostani.Eheimet lecseréltem egy evo 2212 külsőre aminek a teljesítményével elégedettebb voltam de a víz nem volt az igazi.én egyébként sem szeretem az akin kívüli technikákat mert bár esztétikusabbak de én sose utaztam el nyugodtan pár napra sem.

Mivel a sügérek azért eléggé koszolják vizet az évek alatt sok mindent kipróbáltam.Volt hogy a külső mellett 2 belsőt használtam aztán a külsőre homokszűrőt csatlakoztattam.Ismerőseim a hordós szűrést is próbálták de nagyon negatív tapasztalatokkal.Az egyik tavaly dobta ki asszem a kék hordós szűrést szivárgás miatt.

2 éve egy oldalpolcos szűrést csináltam de hamar rájöttem hogy ez tán még a külsőnél is veszélyesebb.így maradt a külső +power kék szivaccsal kombó ami az eddigi tapasztalatokból ítélve még mindig a legjobb volt.Persze a halasok meg a szakértők 2 külsőt javasoltak.De közben láttam több helyen is,hogy csak szivaccsal szűrnek 500-1000 lityó akikat.Egy tropheus tenyésztőnél kérdeztem hogy külső nélkül szűr? A válasz igen volt ,az aki 2 sarka volt leválasztva ,az teletömködve hézag nélkül háromszög formájúra vágott kék szivacsdarabokkal felette 1-1 powerfej.és ennyi,gyönyörű halak ,ivadékhegyek.

A matracszivacsos szűrést egy szabolcsi nagyágyúnál láttam először.Iszonyat jó vizei voltak arra igencsak kényes halakkal.

Aztán egy közelebbi cimboránál is láttam és gondoltam kipróbálom. Először még bent hagytam a külsőt is a 2 szivacsszűrő mellett.Hihetetlen hogy a matracszivacs már órák alatt milyen vizet csinált optikailag ,1-2 hét után meg már biológiailag is.Ez látszott a halakon is és a vízértékeken is.De azért így a fogyasztás nem volt kevés .A külső végül megoldotta a polémiát mert valahol elkezdett levegősödni és egyik éjjel állandóan darálta e a levegőt....Reggel ki lett kapcsolva azóta is a garázsban alszik...A dupla szivacsos kombó pedig dolgozik pedig nagyon hatékonyan dolgozik azóta is.Képeimet meg lehet nézni. Nagyon fontos hogy a matracszivacs -lévén elég sűrű szerkezetű-sehova se legyen beszuszakolva ,és ne mechanikai szűrésre legyen használva mert akkor eltömődik .Külsőbe se próbálkozzunk vele.érdemes egy szűrősarokba rakni a kék szivacsot egy fejjel hogy az feleljen a mulmért és a matracot ugyanarra az oldalra de magasabbra rakni ,hogy az inkább a bioszűrésért feleljen.A szivacsboltban nem a sárga matracszivacsot érdemes venni hanem a rózsaszínűt.1-2 hét alatt bebarnul ,nálam 1 hónap után már zöld alga is volt rajta ami szintén nem a rossz vízminőség indikátora.

Nálam 3-4 hónapot bír ki ,asszem múlt hónapban mostam ki mert összehúzódott .Ilyenkor már nyilván nagyon tele van, bár ez a külső felületén nem látszik azt amúgy is egész nap csipkedik a halak.érdekes a mosása is:amikor kiemelem az akiból és beteszem a mosdókagylóba csak tiszta vizet enged.De aztán ahogy elkezdi nyomkodni az ember akkor kijön belőle a sok milliméteres dzsuva amit úgy hívunk iszap.Tudjátok az ilyen szűrőmocsokkal egy friss akit is simán el lehet indítani ,nem kell hozzá drága nitrivec meg easylife.Na ezért fejt ki nagyon jó biológiai szűrést mert a sok apró ,szűk nyíláson megtelepednek a lebontó bacik ,ott elég lassú az áramlás is,álá siporax...

Nagyon sok kijön belőle ,én kb fél óráig nyomkodtam de még mindig barna volt tőle a víz.Teljesen kimosni ezt sem szabad(nem is lehet) ,mehet vissza az akiba.Mindenesetre ennyi cuccot én még külsőben sosem láttam. A másik(mechanikai) szivacsot sem szoktam piszkálni de azért fél évente kimosom.

4 havonta ráméretek a vízértékekre egy halasnál,állítólag laborba viszik de aztán mit lehet tudni...A lényeg ,hogy a külsős időkben bizony előfordult nem egyszer mérhető nitrit és ammónia érték is ,mióta ezt a szűrést használom 1 éve azóta nem .A hétfői értékeim minden tupír nélkül:ph 7,9 kh 12 , gh 19 ,nh3,nh4 ,no2 0-0 ,nitrát 10 .Azért ezek elég jók ,nem?

2 db 600l/h-s powerfej 4000-4000 ft kb.,matracszivacs(bio szűrésért felel,de mechanikai is a mosása alapján) 300 ft ,kék szivacs(mechanikai de egyben bio szűrésért is felel) pedig 2000 ft környéke.

Konklúzió:egyszerű eszközökkel ,olcsón is lehet jó szűrést csinálni .Ne higgyünk el mindent a halasoknak(leginkább semmit)mert ők nekik az a lényeg hogy jó sok pénzt ott hagyjunk náluk.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
KARAKAST

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 331 vendég és 1 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top