Hirdetés

Régóta előkészítve, ennek is nekilátok. Lehet h. hűlyeség, de kipróbálom. Ha a szivattyú bírja, lehet mást építeni. Olyat gondoltam, hogy nem függőleges elrendezésű vödrös szűrőt próbálok építeni, hanem vízszinteset. és minit - 1,5 - 2 liter hátha megtelepszik ebben is némi jóságos bacikultúra..

Hozzávalók:

- régi belső szűrőm szivattyúja ATMAN valami, majd megnézem, papíron 600l/h-nem tudom igaz-e, de hangos és nagy áramlást csinált . úgy néztem, kb. 70 cm-t képes emelni - ez van ezzel próbálkozom.

- hipermarketes bevált ételtároló doboz, gyorszáras - szerintem nem fog szivárogni - 12/16 -os LPE cső, ebből és régi munkahelyen "talált tárgyakból" készült idomok; tömszelencék, Irritec műanyag csapok Tehát a dobozba terelelőlemezeket építettem, ilyen cikk-cakkban, de vízszintes irányban. Sajnos a sziló nem nagyon fogja a dobozt, úgyhogy valszeg a szűrőanyag fogja a helyén tartani őket.

Ezekre gondoltam: krumpliszsák a medencében lévő "szívófejben", dobozban krumpliszsák, durvaszivacs, siporax mini, finom szivacs vagy durva vatelin szerű cucc (pc venti légszűrő anyag). Pesze meglátjuk, egyáltalán működik-e üresen, aztán anyaggal, lehet variálni. Ha nagyon nem okés ez az elrendezés (gyanús, hogy így lesz), van ebből az ételtárolóból jó kis hengeres is, több méretben. Képek és a többi hamarosan. Pici lehetőség pici babák mellett: írok picit. Terelőlemezeket beragasztottam hőre keményedő ragasztórúddal.

Teszteltem üresen egy csőhurokkal olyan 60-70 cm vízoszlopmagasságnál- jelent ugyan meg víz, csak nem tudom, hogy tömítetlenségből fakadt, vagy feltöltésnél pocsoltam ki... úgyhogy ezt még vizsgálnom kell, de tömítéstől nem félek, jóféle dolgokal jól lehet tömíteni..:) üresen a keringés jó, a csapokkal csökkenthető, ha sok lenne, hiszen ezt az Atman belsőt is csak egy kezdetleges fojtószeleppel lehet szabályozni.

A további kérdésekre válaszolva: - a terelőlemezek majdnem hozzérnek a fedélhez - az áramlási keresztmetszet közel azonos mindenhol a dobozban, szerintem - de nem biztos - kevés víz fogja megkerülni a szűrőközeget - a teszt alapján kicsit kipúposdik a teteje és a tető alatt marad levegő, nem tudtam telire tölteni. - töltés, tisztítás úgy nézne ki, hogy a két csap elzárása után lehúzom a csapokról a szűrő csöveit - mivel nem gyorscsatl., ez macerás lehet; viszem a szűrőt, tető lepattint, jön vele a pumpa is. Kiveszem a durva szűrőket, kilötyköl, vissza az egész. Jelenlegi valós problémáim: - elég nagy a világítás alulemeze, éppen befér mellette a két cső+a fűtéskábel, de ehhez is el kell vágnom a tető műanyagsínjét. - az aksi mellé gondoltam egyelőre (máshol nincs is hely), viszont a csapok elég magasan vannak, nem tudom, hogy fogok befordulni a csövekkel egymás mellé függőlegesbe, lehet csak újabb idomokkal csak.. - legzavaróbb: nem tudom, milyen zajos egy gyári külső, de ez az ATMAN minden erőfeszítésem ellenére zajos.

Annyi hogy most nem "rezget" semmit, de a saját zaja is sok szerintem. Na meg jó lenne egy frekiváltót építeni, vagy valahogy elektronikusan szabályozni - szabályozható inverter? ...

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Varga Péter

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 421 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top