Hirdetés

Előző „agyament” blogom után szeretnék vmi hasznosabbatat is közétenni, remélem tényleg hasznára lesz valakinek. :)

Az egész egy szombat esti sörözés alkalmával kezdődött (mikor máskor kezdődött volna…), mikor is megláttam egy barátom Lux mérőjét. Ekkor a már sok könyvolvasástól megfáradt agyam újra dolgozni kezdett és eszembe ötlött, Nigro oldalán régebben már olvastam ilyen teszteket és rájöttem nekem mindenképpen meg kell tudnom a saját világításom értékeit. Ha pedig már amúgy is mérek, miért ne nézném meg több variációban is. így hát elkértem és beindult a nagyüzem a laboratóriumban, amit párom előszeretettel étkezőnek hív.

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy nem a Nánási Palival söröztem, így nem egy high-tech mérőműszerről van szó, de az arányokat így is megmutatja. A másik, hogy a fényről annyit tudok, hogy az alagútból nem szabad kimenni rá :), így ha esetleg hülyeséget írnék vagy szerintetek rosszul mértem, nyugodtan javítsatok ki. A mérések amatőr módon, amatőr készülékkel lettek végezve, nem akartam feltalálni a spanyolviaszt, kíváncsi voltam és kész.

A Lux (wikipédia):

A lux (jele: lx) fotometriai mennyiség, a megvilágítás SI mértékegysége; egységnyi területre eső fényáram. Egy lux azonos az egy négyzetméterenkénti egy lumen fényárammal. A fotometriában a felületről visszaverődött, és a szembe jutó fény intenzitásának mérésére használják. Analóg a radiometriai besugárzott felületi teljesítménnyel (W/m2); de az egyes hullámhosszakat az emberi szem érzékenysége alapján súlyozva veszi figyelembe.

Definíció

A megvilágítás az adott területre eső fényáram mértékegysége. A fényáram (mértékegysége lumen) elképzelhető úgy, mint a jelen lévő látható fény összege; a megvilágítás pedig, mint az adott területre eső fényáram intenzitása. Egy lux az a megvilágítás, amelyet 1 lumen fényáram 1 négyzetméteren létrehoz:

Egy adott mennyiségű fény nagyobb területen elosztva homályosabban fogja azt megvilágítani, azaz a megvilágítás mértéke fordítottan arányos a terület nagyságával.

Bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Lux

De nézzük miket is mértem:

Ezt a tetőt csak úgy miért ne alapon mértem le (igazából mindent lemértem itthon, ami világít ). 100 x 40 gyári tető 2 db T8 Osram Biolux 30W 965-ös csővel szerelve (egy évesek). A tetőbe én gyártottam le még anno 2 db reflektort szennyvízcső és napkollektor rendszerekhez használt, öntapadós tükörfóliából (utóbbit ajánlom mindenkinek, aki diy refit akar csinálni). A világítást tehát lemértem refivel és refi nélkül (szárazon, tehát a víz nem játszik!!!).

íme a grafikon és a táblázat (kerekített értékekkel):

A mérés teljes sötétségben történt, mindig 10 cm.t növelve a távolságon. (a 0 pont a fénycsővektől kb. 2-3 cm volt). Amint látható a kezdőponttól kezdve folyamatosan kb. 2000 lux a különbség a reflektoros és a refi nélküli tető között. Szerintem ekkora különbségért már megéri a refit megcsinálni, egy gyári pedig még jobb hatásfokkal dolgozhat ….. Ezt a tetőt már nem használom (eladó!), lecseréltem a következő T5 lámpára, ahol azért már brutálisabb lux értékek jöttek ki (tudom, körtét nem hasonlítunk össze almával).

A T5 lámpa 2 db Osram Lumilux 39W 865 HO csővel használom (fél éve). Itt többféle mérést is végeztem. Lemértem a lámpát az eredeti, beleszerelt - M profilú - refivel, refi nélkül és a diy refimmel. (remélem a forgalmazó nem olvassa a blogot, mert a cucc még garis, én pedig a méréshez szétszereltem ;).

A grafikon és táblázat (kerekített értékekkel):

A következő táblázatban százalékban is láthatóak az eltérések a refi nélküli állapotot figyelembe véve. Az utolsó oszlopban a gyári refi és a DIY refi közötti különbség látható (természetesen a gyári javára). Mikor százalékban kiszámoltam az értékeket meglepett a 40 centin mért különbség. Ott valamiért, nemhogy megállt, hanem csökkent az eltérés... Erre valaki biztosan tudja a választ, én nem.

Na igen. Sok helyen, sok jót (itt is) olvastam már az M profilú refikról és a mérések alapján igaznak bizonyult. A refi kérdés persze összetettebb annál, hogy visszaveri a fényt, és mennyire. Fontos az is, hogy hogyan és hova teszi ezt. Gondolom nem véletlenül produkált magasabb értékeket az M profil. Irányított, "fókuszált" fényt kapunk, nem csak "egyszerűen" visszaszórtat. Jó lett volna, ha nem csak egy DIY refivel, hanem egy bolti refivel is összehasonlíthattam volna, de hát az nem volt itthon. A refi nélküli vs gyári lámpa közötti különbség pedig számomra megdöbbentő volt..

 

Ennél a lámpánál csináltam a gyári refivel „vizes” tesztet is egy 40 cm magas aksiban. Ennek az értékei: vízfelszínen (a lámpa kb. 20 centire van a felszíntől): kb. 20.000 luxot, vízközt: ~10.000 lux, míg az aljzaton kb. 5.000 luxot mértem. Itt persze okozhat a vízmentesítésre használt sütőzacskó némi eltérést, de mint említettem nem a tökéletes pontosság volt a lényeg, csak az arányokra voltam kíváncsi (éppen ezért mindenhol kerekített értékek vannak).

 

Kis érdekesség, hogy egy tiszta üvegtető kb. 3000 luxot vett le a fenti vízfelszíni értékből, míg egy vízköves kb. 4500 luxot (estére muszáj felraknom az üveglapot mert a Kolibrik szó szerint értik a nevüket….).

Szóval, gyerünk refit venni vagy csinálni és tisztántartani az üvegtetőt, ha van!

A végére még néhány kép.

További jó halazást!

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Nagy Attila

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 1006 vendég és 1 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top