Hirdetés

Szeptember 7.-8.-án került megrendezésre a 2. European Shrimp Contest, Piacenza városában. A korábbi bejegyzésemben beszámoltam a garnélaversenynek otthont adó eseményről, a PetsFestivalról. Idén is az a megtiszteltetés ért, hogy felkértek, hogy legyek egyike a bírói gárdának, aki a garnélákat bírálja. Egy svéd “kollégával” ketten két kategóriát pontoztunk, a CRS A-S grade és a CRS SS-SSS grade garnélákat.

 

A nevezés, és a verseny nagyon hasonlóan zajlott a tavalyihoz képest. A nevezéseket augusztus végéig lehetett leadni, a garnélákat pedig a versenyt megelőző napig kellett eljuttatni a szervezőkhöz. Minden nevezőnek minimum, maximum 7 garnélát kellett nevezni egy nevezés alatt, és a bírálat során ezek közül a legszebb 3 garnéla került pontozásra. Amennyiben a “szett” 4 garnélánál kevesebb volt, sajnos az kizárásra került. Az akváriumokat a szervezők készítették elő: közel 150 db 10 literes Dennerle akvárium szett, egy kis talajjal és egy kis mohával.

 

összesen 13 kategóriába lehetett a garnélákat nevezni:

 

1 – Crystal red A – S grade

2 – Crystal black A – S grade

3 – Crystal red SS – SSS grade

4 – Crystal black SS – SSS grade

5 – Red tiger, Blue tiger

6 – Black tiger, új kék változatok (poison blue, royal blue, stb)

7 – Taiwan bee: king kong, panda, red ruby, red wine

8 – Snow white, gold bee, blue bolt, red bolt

9 – Egyéb stabil cantonensis változatok (super crs, white bee, vad változat, …)

10 – Egyéb nem stabil cantonensis változatok (pinto, tibee, …)

11 – N. davidi piros változatok

12 – N. davidi sárga változatok

13 – N. davidi egyéb változatok (rili, black, …)

 

A pontozásra szombat délután került sor, minden egyes kategóriát 2-2 bíró pontozott, én mint említettem egy svéd garnélatenyésztővel, Janne Johansson-nal pontoztam (akárcsak tavaly, szóval már bejáratott páros vagyunk J). A pontozás előre meghatározott szempontok alapján történt, amelyek során figyelembe lettek olyan szempontok is, mint a lábak színe, a szín telítettsége, a mintázat vagy a méret. Minden egyes “garnéla szettet” alaposan megvizsgáltunk, és közösen megbeszélve határoztuk meg az egyes részpontokat, amelyeket a végén összesítettek és így alakult ki az összpontszám.

 

 

A hivatalos eredményhirdetésre vasárnap délután került sor, amely után majdnem az összes benevezett garnélát elárverezték. Sajnos már ezeket nem tudtuk megvárni, mert vasárnap még hosszú utat kellett megtennünk…

összességében nagyon szép garnélák (is) voltak benevezve a versenyre, tényleg élmény volt őket bírálni. A Crystal red garnéláknál ezen az eseményen elég egyértelműen látszott, hogy mennyire el van még Európa maradva ázsiától… A versenyre érkezett számos garnéla taiwani tenyésztőktől, több kategóriában is, de a legtöbb a CRS garnikhoz. Elég könnyen ki lehetett szúrni, hogy melyik akváriumban vannak a távol-keleti garnélák… Most láttam először élőben olyan PRL garnélákat, amelyeket eddig csak képeken… Az egyik akváriumban volt egy nagyon szép flower head PRL garnéla, ami egyértelműen a kedvencem volt az összes közül. Egyrészt nagyon szép, igazi flower head mintája volt, másrészt elképesztően telt és egyöntetű színe volt. Sajnos nem az a csoport nyerte a versenyt, mivel a többi garnéla nem flower head volt, volt köztük hinomaru, double hinomaru és mosura is, és nagyon a pontozásban elég fontos szerepet kapott az, hogy az adott “szetten” belül minél inkább egyformák legyenek a garnélák. Az SS-SSS CRS garnéláknál a győztes (amelyik a “best in show” is lett) egy csapat flower head PRL lett, nagyon szép piros lábakkal. Sajnos a crystal black garnéláknál nem volt ennyire szép példányok, mint a CRS eknél, de pl a piros davidi garnélák közt is volt pár elképesztően szép csapat (amelyik azt a csoportot nyerte egy nagyon szép új színváltozat Taiwanból).

 

Mindent összevetve nagyon jó élményben volt ismét részünk, remélem jövőre ismét ott lehetünk Olaszországban, a 3. European Shrimp Contesten.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Szentgyörgyi István Szabolcs

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 983 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top