Hirdetés

A Sulawesi garnélák világa egy valóban különleges színfoltja az akvarisztikának és persze főleg a garnélatartásnak. Ennek a rendkívüli világnak a felderítésében és megismerésében különösen sokat köszönhetünk Chris Lukhaupnak, valamint a Logemann testvéreknek, Frank és Carsten Logemannak, akik felfedezték és elhozták Európába ezeket a csodás kis lényeket.

Kétévnyi garnélás tapasztalattal vettem a bátorságot és alapos böngészés és ismeretgyűjtés után nekiláttam az egyik akváriumom átrendezéséhez. Már jó ideje szemeztem az egyik sulawesi garnélával, a Caridina dennerlivel, vagy Kardinális garnélával, ezért természetesen őrá esett a választásom, mivel rendkívüli szépsége mellett kevésbé érzékeny és némi garnélás tapasztalattal viszonylag gond nélkül tartható és szaporodásra bírható.

A Caridina dennerli eredeti otthonában a Matano-tóban meglehetősen meleg (28-29°C), lágy (GH7, KH5) és lúgos (pH8-8,5) vízben él viszonylag kemény talajon, kisebb-nagyobb kövek környezetében. Valamennyi faág és minimális növényzet teszi változatossá a víz alatti tájat.

Igyekeztem az eredeti környezethez hasonló, természethű ugyanakkor dekoratív kialakítást összehozni, lévén az akvárium a nappali dísze is egyben.

A 40 literes akvárium berendezéséhez 1mm-es kvarchomokot, lávaköveket, néhány kisebb bazaltkövet és mangrove gyökeret választottam. A gyökerek és egy közepes bazaltkő egy működő halas akváriumból származott, kellőképpen algás és mulmos állapotban.

Növényeken sokat tanakodtam, végül néhány tő Cryptocoryne esett a választásom. A technikát egy légpumpáról üzemelő dupla szivacsszűrő, valamint egy 50W-os fűtő és 0,3W/L fénycsöves megvilágítás alkotja.

 Mivel ezek a garnélák többnyire a kövekről, faágakról szedegetnek, algákat és hasonló apró szervezeteket esznek, hagytam elég időt az akváriumnak a zöld bevonat képzésére. Sokan azt is javasolják, hogy a garnélák előtt érdemes halakat telepíteni, hogy „bekoszolják” az akváriumot. én ezt ugyan nem tettem, de amint említettem a berendezési tárgyak egy részét és a szivacsot, valamint a feltöltéshez a vizet is halas illetve más működő akváriumból vettem.

 Mikor már kezdett beállni a víz, kb. 2-3 hét után elkezdtem a paramétereket beállítani vízcseréről-vízcserére Sulawesi Mineral használatával. Ez kimondottan az eredeti élőhelyhez hasonló összetételű ásványi só keverék, melynek adagolásával kedvezhetünk a sulawesi garnéláknak, hogy jobban otthon érezhessék magukat. Ennek a bekeveréséhez én kevertágyas gyantával lágyított vizet használtam és használok minden heti 15%-os vízcserénél. Ezzel szépen beáll a víz a kívánt értékekre: GH""7-8, KH 5, pH 8, 28°C.

 Sulawesi tavaiban ezek a garnélák békésen együtt élnek a Tylomelania csigák számos fajával, ezért örömmel veszik, ha nálunk is megoszthatják velük az akváriumot, sőt szívesen költik el együtt esti lakomájukat is.

 

A szaporodásuk egyébként nagyon érdekes, úgy tűnik, hogy a hímek csoportosan üldözik a kiválasztott nőstényt a szerelmükkel, aki aztán kiválasztja a számára megfelelő partnert. Ha gondoskodunk a stabil vízparaméterekről, a rendszeres kismértékű vízcseréről és az élelem óvatos adagolásáról, kis kedvenceink várhatóan hamarosan megszokják környezetüket és meglepnek bennünket az első apróságokkal.

 

Sikeres és örömteli garnélázást kívánok mindenkinek!

üdv:)Gábor

"Tiszteld a természetet és tanulj meg szeretni!"

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Kacsa Gábor

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 103 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top