Hirdetés

A cím szó szerint igaz, de itt nem is erről szeretnék írni. Csoki- azaz csokoládé gurámi, avagy maláj gurámi lat. neve: Sphaerichthys Osphromenoides akkor lett a kedvencem, amikor 2012 őszén besétáltam, csak úgy nézelődni az egyik győri állatkereskedésbe, és megláttam. Egyszerűen nem bírtam levenni a tekintetem erről a különleges és számomra teljesen ismeretlen halról. Négyen vagy öten lehettek egy kicsi akváriumban sok egyéb más halacskával együtt. Nyugodt békés halaknak tűntek, csak az egyikük kötekedett állandóan a másikkal. Pénzt nem is igen vittem magammal, mert hogy ugye én csak nézelődni mentem és nem vásárolni. Azért egy ezrest elrejtettem a zsebemben. Egy ilyen gyönyörűség 900 pénzbe került. Nem haboztam és egyet, a legnyugodtabbat haza hoztam. Akkoriban egy vegyes akváriumom volt, neonokkal vörösfejű lazaccal stb.

Az új halacskát nem neveztük el, mert hogy olvasva róla, nem is igen reménykedtem benne, hogy egy hónapnál tovább fog élni nálam. Tévedtem. Három hónapig élt velünk. Decemberben a 24.-i estét nem itthon töltöttem és csak másnap 25 én este értem haza. Hazaértemkor sajnos szörnyű látvány fogadott. Az akváriumot megfertőzte a csúnya darakór. Persze, hogy nem volt itthon gyógyszer és ugye ünnepnap volt. így csak két nappal később tudtam gyógyszert venni. Addigra szinte már mindenki elment. Az én kis malájim nagyon sokáig küzdött és amikor már azt gondoltuk, hogy sikerül megmenti mégis elment. Rettenetesen sajnáltam, de ekkor eldöntöttem, hogy nem adom fel és bizony és továbbra is ilyen gurámit szeretnék. Majd hónapokat kerestem, de itt az oldalon rd segített álmom megvalósításában. ő értesített,hogy végre kapható Pesten az egyik kereskedésben egy ilyen halacska. Félretettem 5 darabot és Dezső volt olyan hihetetlen segítőkész, hogy elment értük és elhozta őket nekem a Terra Plázára. (Dezső örök hálám ezért!) Nagyon boldog voltam. Az ám, de én már majdnem feladtam a dolgot és nem is igen volt helyem. Ezt is sikerült megoldanom, mert ingyenesen meghírdettem a fekete vitorlásom és vele együtt a többieket is örökbe fogadták. így halakkal mentem és halakkal is jöttem haza a Terra Plázáról.

Az öt gyönyörűség azóta is jól van. Nagyon szerencsém van, mert mindent megesznek. A korábbi hibámból tanulva nem etetek tubifexel, csak is fagyasztott szúnyoglárvával és száraz eleséggel. ők mindent megesznek. Mindegy hogy száraz, vagy fagyasztott eleségről is van szó. Sima csapvízben, 26-28 fokos vízben , sűrű növényzetű akváriumban élnek. Időközben kinőtték a 68 literes akváriumot és egyre többet kötekedtek egymással. Végül már mindenki egy sarokban kucorgott egész nap. Egyik fiúcska erősen udvarolni kezdett az egyik nősténynek, ezért egyre feszültebb lett a hangulat. Ekkor úgy döntöttem, hogy veszek egy nagyobb akváriumot és két héttel ezelőtt átköltöztettem őket egy 96 literes akváriumba. Azóta helyre állt a béke. Az ötös csapat általában két klikkre osztva úszkál: két és hármas felosztásban. Most már tudom, hogy két hím és három nőstény képezi a csapatom. Az új akváriumba vettem egy szép ágas bogas red mor fát és azt is beültettem növényekkel. Ezt nagyon élvezik.

Végre sikerült minden jól beállítani. A belső sera 120- as szűrőt hamarosan le fogom cserélni egy eheim 2213-asra. Már csak belső töltettet kell vennem bele. Nagyon remélem, hogy hamarosan arra érek haza, hogy a hímnek sikerült rávennie a lánykát egy kis nászra. Most az új akváriumban eléggé alábbhagyott ez a dolog. De még meg kell szokniuk ezt a helyet is. Lakótársuk a hím ancim, akit velük együtt áttelepítettem ide, mert a párjával már elárasztott aci bébikkel. Pár hete sikerült egy L333-ast is beszereznem. őt elneveztem Lajosnak. Most ő is itt él. A víz hőmérséklete és paraméterei tökéletesen egyezik a többiekével. Ritkán látni őt, de ha igen, heves kutakodásban táplálkozik éppen. Remélem ezzel a kis, nem éppen tudományos beszámolómmal meghoztam sokak kedvét e szép kis halacskához.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Horváth Jolán

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 566 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top