Hirdetés

Egy újabb lámpás blog (I. Az előzmények) ...Gondolhatja a Tisztelt Olvasó. Tegyük hozzá, jogosan.

Rengeteg cikk születik itt és máshol a DIY (Do It Yourself-csináld magad) világításokról, és a LED-ek friss, mindent elárasztó megoldásai az amúgy sem álló akvarisztikai világítás vizébe újabb követ dobtak. Páran talán ismerik jól az állandóan kétkedő, savanyú meglátásomat ezekkel kapcsolatban, és valószínűleg a reflektorharcos becenevet is magamra vehetném, ismét tegyük hozzá, jogosan. A világítás pedig nem egyszerű témakör, és már az elején el kell válasszunk két, lényeges nézőpontot: Fényt akarunk az üveg fölé minél olcsóbban és minél kevesebbet fogyasztva, nem feketve hangsúlyt a fényminőségre, vagy a természethez közel álló fényminőséggel a természet adta színeket szeretnénk visszaadni, amellet, hogy az életkörülményeket is lefedjük. írásom -egy kis gondolkodtató mellékfonállal, végül- az utóbbi területet célozza meg.

Fény kontra minőség

A fenti kérdés azért is bonyolult, mert a fénycsöves időkben sokan esküdtek az akvarisztikai célú csövekre, a növényes csövek a mai napig keresett cikkek, a jellegzetes, kékes-lilás-rózsaszínes fényüket sokan tartják "az" akváriumi színnek. Ugyanakkor ezeket a szigorú szabályok szerint üzemeltetett megoldásokat sokan szó nélkül cserélik le egy nem akvarisztikai célú, sőt, általánosnak is gyengébb minőségű LED-es megoldásra, hovatovább, még elégedettek is vele. Felmerül a kérdés, hogy akkor a színek, spektrumok iparág adta kavalkádja tényleg olyan fontos? A növényeknek mindegy, csak legyen kék és vörös, a halakat senki nem kérdezte még a fényről, de úgy tűnik, nekik szélsőségesen mindegy a szín is és a mennyiség is.

De akkor miről van szó?

Az egész onnét indult, hogy a különféle csövek próbálgatása során feltűnt a növények színe. A zöld. Az a szín, amire a legkevésbé sincs szükségük, viszont a megjelenésüket a hulladékként visszavert, vagy éppen átengedett zöld szín teszi igazán széppé. Közbevetőleg említem-megrögzött fénycsöves vagyok, általános feladatokra problémamentes, bevált, kiegyensúlyozott fényforrás, egyszerű, olcsó és nagyon jó hatásfokú, valamint egyenletes, szórt fényt ad. A LED-ek meg még fejlődnek. Pár év kell nekik, és akkor a fénycsöveknek annyi, legalábbis a jelen formájukban (mert van indukciós lámpánk is). De ne menjünk ennyire előre. Van egy lényeges tulajdonságuk: A pontszerűen erős fény, mely növeli a kontrasztérzetet, csillogást visz a vízbe és halaink pikkelyeire, a hullámok fodrozódását, árnyékát oly szép mintává rajzolja ki a fenéken. Emiatt szeretjük nagyon a fémhalogéneket is..

Mi a baj vele?

Tipikus

Hogy a spektrumja nagyon természetellenes. Egy átlagos fehér LED-nek nincsenek igazán vörös színei (a melegfehéreknek sem, ettől olyan rózsaszínesek), és van egy nagy lyuk a türkiz szín körül. Nabumm-a fénycső meg olyan sávos, mint a zebra.

Jellemző

Igen, de a sávok egyenletes távolságra, egyenletes magasságba nyúlnak, az összkép sokkal kiegyenlítettebb. Emiatt a LED-ekből többféle színt szokás keverni minőségibb megoldásoknál, hogy a gyengeségeiket így kompenzáljuk több-kevesebb sikerrel, ezzel eljutottunk a többféle fénycsövet használó armatúrák összes nyűgjéhez. High CRI LED Az angol alcímért elnézést kérek, máris fordítom. A CRI (Color Rendering Index, színvisszaadási index) egy fényforrás azon képességét írja le, hogy vele megvilágítva bármilyen színű tárgyat (bocsánat, halat, növényt), a természetes (tehát napfény alatt látható) színek mennyire természetesen jelennek meg. A fénycsöveknél az 5 sávosok körülbelül 95-98%-ban azt adják vissza, amit a nap alatt látni, az elterjedtebb 3 sávosok is 85% körülre képesek. A LED-eknél ez a szám tipikusan 60-80% között alakul, a fénycsöveknél népszerűtlen melegfehér megoldások LED-es átiratai képesek a magasabb értékre (de a vörös még itt is gyenge, a türkiz meg hiányzik). Szerencsére az ipar is ismeri ezt a hátrányt, és lassan, de mozdul.

High

A nagy színhűségű LED így végre létező termék, akár 98% színhűséggel is. Ezért döntöttem úgy, hogy elkezdem ezt a munkát-a fenti spektrum magáért beszél.

És mindez a növények zöld színe miatt?

Nem! Egy egyszerű tesztet bárki elvégezhet: Nézze meg a kezét. Először a napfény alatt. Azért a kezet, mert a bőr színe egy nagyon komplikált feladat megvilágítás témakörében, a vöröstől a kékig van benne minden. Aztán, nézze meg fénycső, illetve valamilyen LED alatt. Ha látja az eltérést, esetleg észreveszi, hogy mennyire zavaró-akkor helyben vagyunk. Ugyanez van a halakkal, növényekkel, vagy csak a víz alatt lévő faágakkal is. én szeretem úgy látni őket, ahogy kinéznek a Nap fénye alatt.

Vegyünk ilyen LED-et!

A probléma a szokásos: Adott egy COB (Chip On Board-félvezető lapka a hordozón, vagyis a LED maga egy fém lemezkén minden felfogatási lehetőség nélkül) modul. Se szabványos aljzat, se egyszerű beüzemelés nem adott, és a sarki Lomex sem tart ilyen lámpákat. Marad a kínai rendelés, és mivel törekszünk a jó hatásfokra, ehhez rendes, áramgenerátoros tápegységet szeretnénk, valamint ki kell találni a hűtést, mert a hosszú élettartamra és fényállandóságra is törekszünk.

Kék ég

Eddig csak a Nap fényével foglalkoztunk, a kék éggel nem. Az pedig, szemben a Nap erős, pontszerű fényével, szórt és sokkal hidegebb is. Nos, erre a célra a régi, bevált fénycső konyhakész megoldást kínál az F880 skywhite, vagy akár hidegebb típusok révén, T5 HE-ben kiváló hatásfokkal, és minden előnyével, vagyis, hogy egy bő délután alatt minden megvan hozzá és összeszerelve, párabiztosan üzemel. Erről szinte alig lehet írni.

Mit szeretnénk még?

Napkeltét és napnyugtát, tehát valami egyszerű logikát, vezérlést, védelmeket, és persze nyugodt éjjeleket. A tövábbiakban a gyakorlati dolgok felé terelem a szót.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Bodoki Gábor

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 485 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top