Hirdetés

Úgy 2 évvel ezelott hozzájutottam egy ismerosöm által 4 db L-es harcsához melyek fajtáját akkor még nem tudtam. Fórumokat bújva valamint a planetcatfish oldalán sikerült beazonosítanunk, hogy ezek bíz L66-ok, méretük úgy 13 cm volt már akkor is.

Korukat illetoen nem kaptam pontos felvilágosítást, de úgy egy évesek lehettek, 3 cm volt a méretük mikor hazánkba kerültek. Nemüket illetoen voltak problémáim mivel a melluszonyok mindegyiknél „szorösek”, viszont az egyik jóval sötétebb mint a 3 társa.

Úgyszintén megkerestem hazai akvaristákat akik járatosak L-es téren hogy beazonosíthassuk a nemeket, illetve külföldi fórumokon is tájékozódtam. A színeltérés oka hogy más vidékrol származik.

A különbség nemek között a szorös melluszony és a hímek ék alakúak a nostények inkább a csepp alakot követik.

Képeket is igyekeztem készíteni melyek egészen jók lettek s feltettem a fórumra hogy segíthessenek a szakértok.

Kaptam is rá válaszokat, hogy nagyon szép hímjeim vannak csak alultápláltak. Lettem nagyon szomorú. Már nem amiatt hogy alultápláltak hanem hogy egy négyfos fiúcsapatom van és még zenei karriert sem tudok velük befutni.    

Az alultápláltság foleg a sötétebb színunél jelentkezett. eléggé beesett volt a hasa mikor hozzám került de szépen kikupálódott egy hónap alatt.      

Ezután megkezdodött a hajtóvadászat a lány vagy lányok után. Mint kiderült idehaza 2 embert találtam akiknek van de sajnos még fiatalok s látszólag nekik is a fiú volt többségben így teljesen értheto ha nem adnak el vagy cserélnek. Próbáltam külföldi vonalat is de sajnos vagy nem tudtak vagy sok lett volna az a 15-18000 egy halért ami vagy megéli a másnapot vagy nem (hangsúlyozom hogy a túlélési rizikó miatt vonakodtam) . Nyilván a kifejlett nostény érdekelt volna mivel szerettem volna az elso lenni idehaza akinek szaporodik. Majd egy nap felhívták a figyelmem arra, hogy Luki hirdet L66-ot. Gyors telefon, van még 3 , pénz a zsebbe s irány, az ár nem számít. Sajnos kopp. Mind a 3 szép ék alakú és szorös melluszonyú.       Mivel nem nagyon sikerült beszereznem a lányt így feltettem eladásra a fiúkat. Nem kellett a kutyának sem, még dísznek sem pedig a méretüket s a ritkaságukat figyelembe véve a hazai árakhoz képest olcsón váltam volna meg tolük. Mivel nem vitte senki bekerültek egy aksiba ahol jól elvoltak a búvóhelyeken, ettek s élték a mindennapi életüket.                

Nyár vége felé, nyaralásból hazatérve látom hogy az egyik hím bent a csoben s vadul legyez. Gondoltam magamban biztos melege van hát forgatja a vizet. Bevilágítva látom hogy tojások vannak elotte. Itt ért a meglepetés, ugyanis nem volt rajtuk kívül harcsa az akváriumban. Ezek szerint a négybol egy legalább nostény. Sajna a vízparaméterek vagy az elso ikrázás nem sikerül, de a jelek biztatóak voltak. Hamarjában kaptak egy 120 literes medencét s vártam mi történik. Semmi, Semmi, Semmi, Semmi, Semmi, Semmi Étrendjük foleg a húsos kaják. Artemia, cyclops, a krill rákot duzzogva eszik, a zöldséghez szinte hozzá sem szagolnak. A discos granulátum fogyasztható. Néhanap pedig a fagyasztott szúnyoglárva ami szóba kerülhet. Ez utóbbi használatát igyekszem mellozni mert sajna rossz tapasztalataim voltak ezen a téren. Konkrétan egy nagyon fájdalmas eset volt mikor az akkor még ritkaság számba meno L144-es ivarérett triómnak adtam egy kevés jó minoségu fagyasztott szúnyoglárvát (mivel tenyészto javasolta hogy a ritkán keveset ikrázó L144-es hamarabb betelik és több lesz az ivadék), pár nap elteltével a két lány szépen kikerekedett, de sajnos a fiú és pár nap alatt más vizekre úsztak. Vízparaméterek: nálam csapvízben voltak. 200-240 ppm között mozog a víz idehaza. Homérséklet 26-27 között ingadozik.        

Semmi nem történt elég sokáig pedig próbáltam mindent. Vízlágyítás 60 ppm ig, vízhofok 31 fokig, hírtelen homérsékletváltozás, gyakori vízcsere, égertoboz, tozeg, savazás s ezek végtelen számú kombinációja. Természetesen mindezeket egyeztettem tenyésztokkel is. Majd feladtam s 26 fokos csapvizet állítottam be nekik, s jött a csoda ikrázás. Nem lett megint kelés. Brrrrrr……        

Megemeltem a vízhofokot egy vízcsere után 30 fokra s 2 csoben 2 hal legyezett. Elottük az ikrák. Végre. Megállapítottam, hogy pont 2 pár halam van. Nemek közti különbség az hogy a hímeknek pont egy hajszállal hosszabb a melluszony sörtéjük. Üröm az örömben hogy az egyik másnapra kihajtotta az ikrákat és tönkrementek. Viszont a másik boszen orzött napokig. 2 hét után megunva magam felé fordítottam a csövet s megvilágítottam. Meg ált a szívem a gyönyöruségtol mikor láttam a sok kis halacskát a papa elott.            

Vigyázom rájuk mint a hímes tojásra s remélem megérik a megfelelo méretet. Volt tenyészto, aki azt mondta, hogy csinálhatok én bármit a hallal, ha nem akar szaporodni akkor nem fog, viszont ha akar akkor a pocsolyában is szaporodik.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
kismajomm

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 711 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top