Hirdetés

A hazai akvarisztikában a Monosolenium tenerum mellett a közelmúltban megjelent egy látszólagugyanolyan növény fajta is a Lomariopsis lineata. Sokan összetévesztik oket a gyakorlatban ezért e ketto –természetesen különbözo- növényt szeretném bemutatni nektek pár sorban. Monosolenium tenerum (GRIFFITH 1849) Szinonima név: Pellia endiviifolia (hibás) Család: Monoseleniaceae Nemzetség: Monosolenium Régió: Ázsia Helyszín: Ázsia Kína, Tajvan, Japán, India Magassága:2-5 cm-tol felfelé Tartási homérséklet: 5-28°C GH: 1-30 dH pH: 5-8 Fényerosség: Alacsony-magas Növekedési ütem: közepes

Emers Monosolenium

Víz alatt sok fénynél A M.tenerum eredetileg egy szárazföldi májmoha féle melynek hazája Kelet-Ázsia,de megtalálható Kelet- Indiában ( Assam , Himachal Pradesh , és Uttarakhand ), Nepálban , Kína (észak-nyugat Szecsuán , Guangdong , és Makaón ), Tajvanon, valamint a A Ryukyu-szigeteken , Japánban és Hawaiin .Japánban veszélyeztetett fajok közé sorolták. Gyakran társulva fordul elo a Marchantia palmata-val mely szintén egy májmoha-féle.

Maracanthia species A növény rendkívül szereti a párás szubtrópusi,üde élohelyeket,magas szinten képes megkötni a talaj felszíni nitrogént,ezért ember lakta területeken gyakorabban fordul elo,ahol a mezogazdaság nitrogénnel trágyáz.Legjobban ott érzi jól magát ahol körülveszi a víz. A Tropica vezette be még 2002 táján Pellia endiviifolia néven. Csak késobb jöttek rá,hogy e növény a Monosolenium nemzetségbe tartozik, bár az endiviifolia elnevezés (endívialevelu) még találó is lehetett volna ,gondoljunk csak az endívia salátára…

Endívia saláta :-)

Pellia endivifolia Rögtön nagyon népszeru lett az akvaristák közt,mivel a Riccia fluitans-al ellentétben ez a növény süllyedo,tehát metszések után nem lesz tele az akvárium lebego darabkákkal.Levelei sötétebbek nagyobbak a Riciánál ,kore-fára kötözve kiváló kontrasztot ad más növényekkel. Igénytelen,bár alacsonyabb megvilágítás mellett hajtásai megnyúltabbak,lazábban állók lesznek.

Sok fénynél

Másképp állnak a hajtások mint a Lomariopsisnál

Kevés fénynél Sok fény mellett viszonylag gyorsan növekszik,hatalmas telepeket alkotva .Mivel az édesvízi garnélák is errol a tájról származnak,gyakran használják a garnélatartók,és persze a garnik is imádnak elbújni benne. Mivel májmoha-féle, egész kis levágott darabkából is képes reprodukálni magát. Levágott,letört,vagy elszabadult részeibol a többi növény közé szorulva észrevétlenül újabb telepek fejlodnek. Hajtásai áttetszoek és jól megfigyelheto rajtuk egy jellegzetes központi borda(medián ideg) is.Foleg az emers növényeknél nagyítóval is megfigyelheto apró pontokat látni a hajtások alsó részein melyek olajat tartalmazó sejtecskék.

Emers Monosolenium

Ezek a jegyek nem találhatóak meg sem a Pellia sem a Lomariopsis nemzetségné lmint ahogy a hajtások alján elhelyezkedo rhizoidok sem. (rhizoid=a gyökér egy korai fejlodési formája a mohaféléknél) A szakirodalomban kétlaki gametofitonnak is említik,de úgy tunik,hogy a kerekedelemben többnyire egynemueket találni csak. Hátránya a tartásának,hogy egy ido után a lekötözött részek alatt megbarnul,elhal és felszakad az egész telep, ezért idonként újra kell kötözni mint a ricciát bár jóval ritkábban. Tápozásra nem igényes,ezért a low-tech akváriumokba is bátran ajánlható. Lomariopsis lineata: Osztály: Polypodiopsida Család: Lomariopsidaceae Nemzetség: Lomariopsis Magasság: változó,labdává duzzadva 10-15cm is lehet Homérséklet: 18-28C Ph: 6.5-7.5 Gh: lágy-közepes,de 15 Gh-nál is szépen fejlodik.

Víz alatt sok fénynél (saját "termés")

Elsore mindenki Monosoleniumnak nézi ezért aztán gyorsan el is fogadták azt a nézetet,hogy ez is egy májmoha féle.2009-ben aztán egy molekuláris filogenetikai tanulmány megállapította,hogy bizony ez a növény egy páfrány gametofiton (gametofiton:kétszakaszos egyedfejlodési forma. A két szakaszt gametofitonnak és sporofitonnak nevezik. Az elobbi termeli a haploid gamétákat, amik gyakorlatilag az állati ivarsejteknek felelnek meg. Ezek egyesülnek, sporofitont alkotnak. A sporofiton meiózissal (számfelelo osztódás) hozza létre a spórákat, amik a gametofitonokat képzik.) Érdekessége,hogy víz alatt elég ritka ez a növényforma.További DNS vizsgálatok mutatták ki a polypod páfrányokkal való rokonságát és a Lomariopsis nemzetségbe sorolták.A lineata név azonban még mindig nem helytálló,errol viták folynak mivel nem sikerült sporofiton nevelésre bírni e növénykét ,így a polypod páfrányokon belül is valószínuleg egy új faj. Süßwassertang,a német és jobban ismert neve (édesvízi moszat a fordítása),de kapható round pelia néven is, utalva a régebbi hibás Pellia endiviifolia nevére. Szaporodása szintén apró darabkáiból történik,szinte egy morzsányiból is hatalmas telepeket tud létrehozni. Növekedése,külleme hasonlatos a Monosoleniumhoz,de jobban szemügyre véve látszik,hogy „levelei” jóval kerekdedebbek.

Jóval kerekdedebb,hiányzik a hangsúlyos ér

Szinte tölcséres,fodros.... Teleppé nove határozottan kerekdedebb labdaszeru formára terjeszkedik,szinte karfiolszeru lesz,foleg sok fénynél.Jóval tömöttebb telepet alkot a Monosoleniumnál és ezek a telepek igen tartósak,nem szakadnak fel a kötözésrol,azokon hónapokig is barnulás nélkül terjeszkednek.Fényszegény helyen ezek a növekedési jegyek természetesen nem ilyen hangsúlyosak,hajtásai megnyúltabbak lesznek és a kerekded forma is inkább a monosoleniumot idézi.

Kevesebb fénynél

Low tech garnélásban Igénytelenebbnek tunik számomra a Monosoleniumnál.Bár lassabban no,viszont szinte fény nélküli helyeken is képes növekedni,telepeket alkotni.Tápanyagra sem kell különösebben figyelmet fordítani. Összességében e növényke jóval dekoratívabb,igénytelenebb (karbantartásra is) mint a Monosolenium. Labdacs formája miatt jóval dekoratívabb is jól megvilágított helyeken,de fényszegény ,low-tech akváriumokban is bátran használható,barnulás,felszakadás nélkül. Mindkét növény azon kívül , hogy szép és könnyen tartható,érdekes is,mert a növényi törzsfejlodés egy nagyon korai szakaszába kalauzolnak el bennünket,hiszen a mohák és páfrányok a legosibb növényeink közé tartoznak.

Ki gondolná?Emers Lomariopsis..

Szintén... Remélem a képek segítenek a beazonosításban. Eredetiben megjelent:zsotyi.blogspot.com Forrás: http://www.phytoimages.siu.edu/imgs/BarcelJF/r/Lomariopsidaceae_Lomariopsis_lineata_61692.html http://rybicky.net/atlasrostlin/monosolenium_tenerum_pellia https://www.wasserflora.de/shop/artikel/2634/DENNERLE_Sueszwassertang__Lomariopsis_lineata_auf_Gitter_-_pad_Dennerle.htm http://www.raleighaquariumsociety.org/nccape/articles/bioplast/pages/img_1179.html http://its-a-fishy-buziness.co.uk/Pellia-Moss-Monosolenium-Tenerum-Liverwort-on-Lava-P2341144.aspx http://www.heimbiotop.de/moos.html#mono

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Zsotyi

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 578 vendég és 2 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top